Roma hagyományőrzés a divat világában

2013.02.17. - Stíluskommunikáció

ROMANI DESIGN

Örömmel kísérek figyelemmel minden olyan kezdeményezést, amely az elfogadás, a nyitottság és az együttgondolkodás színterévé válhat. Talán sokak számára újdonság, hogy létezik Magyarországon egy divattervező stúdió, amely a roma kultúrán keresztül igyekszik egymás elfogadására és megismerésére ösztönözni. A stúdió munkájában résztvevők hiszik, hogy az egyre inkább fokozódó társadalmi konfliktus, a romák elleni előítélet a divat világán keresztül is mérsékelhető.

A Romani Divat Stúdió létrehozásának alapötlete Varga Erika tervezőnőtől származik. Célja, hogy a roma kultúrából táplálkozva, a tradicionális roma öltözékek és kiegészítők, valamint azok motívumainak felhasználásával, a XXI. század igényeinek megfelelő, divatos ruhák, valamint ékszerek tervezésével, előállításával hozzájáruljon az előítéletek mérsékléséhez, a társadalmi különbségek csökkentéséhez, a közvélemény alakításához, illetve a szemléletformáláshoz. A tervező a roma viselet-kultúra hagyományából táplálkozva kifejezetten vonzó, hordható divatot alkotott. Mindezt az aktuális trendek mellett jól megférő, hihetetlenül ízes és ízléses módon teszi. Kreatív, különleges és értékteremtő alkotások tárházát vonultatja fel. Roma és nem roma, nehéz sorsú, ám alkotókészséggel megáldott emberekkel dolgozik együtt, akik a kreációk kivitelezésében vesznek részt.

A cigányok az öltözködési hagyományokat régebben sokkal tudatosabban ápolták, mint napjainkban. Ma már egyre kevesebb jellegzetes klasszikus elemet láttatnak a roma nők ruhái. A hagyományőrzés és a megújulás nem zárja ki egymást.  A roma-divat alkalmas a változásra, a fejlődésre. Az asszonynál a rakott szoknya, a kötény és a fejkendő, míg a lányoknál a hajban lévő piros pántlika volt az alapvető darab. Manapság a modern ruhák viselete miatt ezek kezdenek kikopni a mindennapokból, de egy-egy elem, mint például a kötény vagy a fejkendő megmaradt. A divatstúdió kollekciói ezeket a ruhadarabokat gondolják újra, átalakítva modern formára rózsamintákkal, élénk színekkel és a ruhatár többi elemével, mint például a rakott hatású szoknyákkal. Az első, 2010 nyarán tartott divatbemutatón felsorakoztatott darabok ízlésesen tükrözik a romák által viselt stílusjegyeket. Jellegzetes a gazdag díszítettség, izgalmasak a szerencse szimbólumaival – lóhere-, lencse-, illetve patkómotívumokkal – dekorált ruhadarabok és ékszerek.

Ezek a darabok szép, tradicionális motívumokat magukon viselő, mégis modern alkotások, amelyeket roma és nem roma egyaránt felvehet. Ezáltal a divat hidat képez romák és nem romák között. Olyan kapocs ez, amely segít önmagunk és egymás megismerésében is. Egy cigánymotívumos ruhával vagy egy fülbevalóval is kifejezhetjük nyitottságunkat e kultúrára. Ezzel nemcsak az esztétikai értéket ismerjük el, hanem támogatunk is egy kisebbséget.

 

 Farkas Kinga

 

A kép forrása:

http://canadahun.com/forum/showthread.php?22706-Elindultak-a      cig%E1nyok/page5

Letöltés ideje: 2013. február 14.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook