Ladies and Gentlemen

2013.03.16. - Stíluskommunikáció

Várakozással és félelemmel vegyes érzelmek kavarognak bennem, amikor felszállok a londoni gépre. A csomagokat már feladtam, kétszer 20kg. Mi fér a bőröndökbe eddigi 29 évemből? 15 kilónyi kedvenc könyv (ebben sajnos régimódi vagyok, akkor sem lesz e-book olvasóm), néhány karácsonyfadísz, 5 pár cipő. A ruhák közül biztos ami biztos, bepakoltam azért a kosztümöket és koktél ruhákat is. Attól még, hogy most háziasszony leszek, nem engedhetem meg, hogy melegítőben legyek egész nap. És sosem lehet tudni, hátha a királynőhöz is hivatalosak leszünk egy teára.

Angliában kezdünk új életet. A Burberry, Barbour és Savile Row országában. A gentleman stílus és finom elegancia szülőhazájában, ahol mindenki tiszta cipőben jár.  Jó-jó tudom, hogy Angliából ered a garázs rock és punk is, de az biztos csak egy szűk, renitens csoport, aminek tagjai valami szerencsétlen oknál fogva nem tudtak a társadalomba beilleszkedni.

A férjem már vár rám a reptéren, ő pár héttel korábban érkezett. Londontól fél óra vonattal még Brighton, a kis tengerparti város, ahol lakni fogunk. Fáradtan lecsukom a szemem és elképzelem a helyet: mindenütt kék-fehér csíkos napernyők, sós illat és sirály hangok. Elmerengek azon, ahogy majd nyáron a kávézók teraszán ücsörögve napozunk. A vonaton felszáll mellénk egy fiatal pár. A nő körömcipőben, harisnya és kabát nélkül. December van. (Azóta már nem lepődök meg, ha 5 fokban látok gyerekeket rövid nadrágban, balettcipőben.)

Első nap sétára indulunk a városban. Fél óra után már szinte zsibog a fejem a sok ingertől:  nők rózsaszín hajjal, leopárd mintás műszőr bunda edzőcipővel kombinálva, lyukas fekete nejlonharisnyák hada. Senki sem kapja fel a fejét, legfeljebb a turisták (meg én). Csalódottságot érzek. Sehol egy csíkos napernyő, de még csak egy rendes, jó vágású angol úriembert se láttam. Nem abban reménykedtem, hogy Harry herceg fog szembejönni velem, de akkor is. Lehangoló volt először tapasztalni azt a fajta alulöltözöttséget, igénytelenséget és rendetlenséget, ami itt az utcaképet jellemezi.

Már tudom, hogy hinnem kellett volna, amit korábban egy könyvben olvastam: “Európa egyetlen más országában sem tapasztalható olyan eklektikus öltözködés és alulöltözöttség, mint ott… úgy járnak-kelnek, mint akik nagymosás közben csak egy liter tejért szaladtak le a boltba. Aki Nagy-Britanniában jól öltözött, az főként külföldi.”

Próbálom megszokni ezt a látványt, és igyekszem a jó dolgokat észrevenni. Például, hogy nem számít, ki, honnan érkezett. Az angol társadalom még mindig nagyon jómodorú, egyszer sem tapasztaltam, hogy bárki éreztette volna velem, hogy “csak egy bevándorló” vagyok. Sőt! A legkedvesebb hozzáállással főként a született angolok fordultak felém.

Bár a szigetország a klasszikus és konzervatív gentleman értékrend őshazája, mégis ebben a multikulturális társadalomban mára valahogy eltűntek a vizuális határok. Próbálom elfogadni, hogy itt az átlagemberek sokkal inkább előtérbe helyezik az egyéniséget és egyediséget a megjelenésükben, mint a klasszikus harmónia szabályrendszerét. A nagy különbözni akarásban a határok feszegetésével azonban a végén külső szemlélőként mégis mindenki ugyanúgy néz ki. Ha tíz emberből egynek színes haja van, akkor már nem lehet azt mondani, hogy bármilyen szempontból különlegesebb vagy nagyobb egyéniség lenne ettől. És nem csak a fiatalok lázadnak. Itt gyakran látni olyan középkorúakat, akik elfelejtettek felnőni, illetve  kénytelenek magukon viselni identitáskeresésük maradandó nyomait tetoválásaikkal, piercingeikkel. Összehasonlítva Magyarországgal, ahol a központilag szabályozott társadalomban fiatalok lázadása is csak nagyon korlátozott külsőségekben nyilvánulhatott meg. Azonban fel kell készülni, hogy mire mi ötven évesek leszünk, nem csak a húsz éveseken lesz megszokott látvány a rengeteg jelentéstartalom nélküli tetoválás.

Meglepődtem, hogy még a nők sem tartják fontosnak a klasszikus értelemben vett csinos megjelenést. Az egyediség iránti versenyben előkerülnek a padlásról a negyvenéves műbőr táskák, katonai bakancsok, kifakult vadász kabátok. Konzervatív vizuális igényű emberként néha túl sok nekem a brit kreativitás.

Félreértés ne essék, nem azt várom el, hogy mindenki öltönyben és kiskosztümben lépjen az utcára. Hiszek a kulturális relativizmusban, hogy minden közösség egyenrangú és joga van a saját csoportjához tartozó normák és szokások szerint élni. Mégis nehezen tudom elképzelni, hogy a szakadt nejlonharisnya és igénytelen megjelenés bármilyen szubkultúrához tartozás feltétele lenne. Az ember ősidők óta kommunikációs eszközként használta öltözetét. A ruhának mindig is volt jelentéstartalma. Talán mára erről a kommunikációs nyelvről feledkeztek meg sokan, vagy el sem sajátították azt. Sőt, egyesek a “belső érték a lényeg, nem a külső” vagy a “kényelem a legfontosabb, nehogy már még ki kelljen öltözni” címszavakkal próbálják megkérdőjelezni annak létjogosultságát.

Az elegancia, az igényesség önmagunkkal és környezetünkkel szemben, a közönségesség elutasítása napjaink egyik legnagyobb kihívása az emberi értékek átörökítésének szempontjából. Máraitól pedig tudjuk, hogy “A műveltséget nemcsak a könyvek mentik meg”.

A lady-ség és gentleman-ség rajtunk múlik, függetlenül attól, hogy hova születünk. Nem a Burberrytől lesz valaki hiteles úriember, hanem az európai értékrendtől, viselkedésnormától és megjelenéstől. A világon erre mindenütt ugyanaz a szabályrendszer érvényes Brightontól Budapestig. Rajtunk múlik, megtanuljuk és betartjuk-e.

 Jantay Kata

Képek forrása:

 

http://brightonsource.co.uk/category/fashion/

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook