Tükröm, tükröm, mondd meg nékem….

2013.04.11. - Stíluskommunikáció

Jól élni – HORVÁTH RÉKA ROVATA
Ó, a tükör! Hányszor, de hányszor belenézünk! Vizsgálgatjuk, méregetjük magunkat. A tükörbenézés….az kihagyhatatlan. Így is, meg úgy is.  A visszatükröződő felületeken a fizika törvényeinek engedelmeskedő képünket látjuk. Egyszerű  és objektív…..illetve mégsem. Mert mire tudatosul, már átalakítjuk, befolyásoljuk,  véleményezzük.   A másik fajta tükörkép,  az már sokkal bonyolultabb, de ugyanolyan gyakran találkozunk vele. Állandó visszajelzéseket kapunk a szeretteinktől, az ellenségeinktől és az ismeretlenektől. Ezek mindig érzelmi tartalmúak és soha nem egészen pontosak. Mindig van bennük legalább egy csipetnyi abból a másikból, aki tartja, aki adja. Milyenek ezek a vélemények? Jók vagy rosszak?……  Emberiek.

Akár a tükröt nézzük, akár a környezetünk visszajelzéseiből akarunk tájékozódni magunkról, azt fogjuk meglátni, meghallani, észrevenni leginkább, amit várunk. Minden véleményből, minden jellemzésből, minden megszólításból azt látjuk és azt halljuk ki, amire számítunk.  Ezek szerint egyszerű a jól-lét receptje: legyünk kíváncsiak a jó dolgokra, figyeljünk a pozitívumokra, és akkor azt fogjuk felfedezni a visszatükröződésekben is. A lényeg valóban ez, még ha kicsit árnyaltabb is.

Mit látunk, ha a tükörbe nézünk?

Ha kíváncsiak vagyunk magunkra és elhatározzuk, hogy kritikusak és igazságosak leszünk, akkor a legjobb úton haladunk.  Először  lássuk mindig az egészet, és aztán törődjünk a részletekkel! A részleteket ne engedjük elhatalmasodni az egész felett! Arra gondolok, hogy ne essünk abba a gyakori hibába, hogy valami kiragadott apróságnak túl nagy szerepet vagy jelentőséget tulajdonítunk.

Nézzük meg, hogy mi az, ami tetszik és mi az, ami nem! Ez legyen a sorrend! Mindig örüljünk először annak, amit szépnek és jónak találunk magunkon, magunkban vagy az életünkben. Majd utána vizsgáljuk meg, hogy mi az, ami nem tetszik. Akarunk-e rajta változtatni vagy elfogadjuk? Lehetséges-e egyáltalán módosítani azon a dolgon?  Szükségtelen valakinek elégedetlenkednie  például a testmagassága miatt. Azzal nem sokat kezdhetünk. A cipősarok segíthet néhány cm-t, de a lényeg ugyanaz marad. Az ilyen megmásíthatatlan tényeknél változtassuk azt, amit tudunk: a hozzáállásunkat!

A megváltoztatható dolgokat mérlegeljük! Érdemes végiggondolni, hogy mi az ára a változásnak? A várható eredmény arányban áll-e a ráfordításokkal?  A változtatásba, befektetett energia, idő és pénz esetenként azonnali eredményt hoz, máskor a cél elérése hosszadalmas. Gyors eredmény lehet egy új frizura és hajszín. A sokak által nagyon vágyott alakváltoztatás azonban hosszú folyamat, és eredményességéhez legtöbbször az egész életmódunk megreformálása szükséges. Belső, lelki  tulajdonságaink javításához még több idő, még nagyobb elszánás és még több munka  kell.

A változtatás igényét és a változás eredményességét is elsősorban a hozzáállásunk határozza meg. A jó irányba alakulás folyamatában gyakran segítőre van szükségünk. Ez természetes. A mi dolgunk az, hogy ha felmerült bennünk az igény a változtatásra, akkor vegyük kézbe a saját sorsunkat. Jelöljük ki a célt és az oda vezető utat! Hívjunk segítőket! Tegyük mindezt úgy, hogy az irányítás szálai mindvégig a saját kezünkben maradjanak! Ha jobban akarják érezni magukat, ha élvezni akarják a mindennapjaikat, akkor arra biztatom önöket, hogy legyenek bátrak. Próbáljanak ki új dolgokat, új lehetőségeket! Az arany középút biztonságos, de kissé unalmas. Ne féljenek a változásoktól! Persze, fognak  majd csalódni és hibázni is, de a hibák nem mindig rossz dolgok. Tudják: a hozzáállás, az a meghatározó. A hibákból tanuljunk! Használjuk azokat úgy , hogy a javunkra váljanak! Bármibe fognak, bármihez kezdenek is, legyenek  magukkal mindig szigorúak és engedékenyek, elnézőek  is egyúttal! Már csak a célok kellenek, és rajta! Vágjanak bele, hisz itt a tavasz!:-)

Vörösmarty soraival búcsúzom:

 

“Mi dolgunk a világon? küzdeni,

És tápot adni lelki vágyainknak.

Ember vagyunk, a föld s az ég fia.

Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen,

S mi ahelyett, hogy törnénk fölfelé,

Unatkozzunk s hitvány madár gyanánt

Posvány iszapját szopva éldegéljünk?

Mi dolgunk a világon? küzdeni

Erőnk szerint a legnemesbekért.”

 

Horváth Réka

 

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook