Szegmentáljunk, döntsünk és pozicionáljunk!

2013.04.29. - Stíluskommunikáció

NetLét – Bordács Rita rovata

„Az a jó reklám, amelyet nem kell magyarázni” – mondják a marketingszakemberek. Ez így van a társkeresők oldalain is. Az a jó profil, ami önmagáért beszél és telitalálat a célcsoport számára. Mi szükséges ahhoz, hogy a mienk is ilyen legyen?

Mint már előző cikkemben említettem, azért, hogy használható ötletekkel és tanácsokkal szolgálhassak mindazoknak, akik nem időmilliomosok és esetleg szükségük van néhány hasznos tippre ahhoz, hogy a megfelelő emberekkel találkozzanak össze a virtuális térben, egy kis elemzést végeztem. A saját profilomat marketinges szempontok alapján újragondoltam, sőt, egy szövegében ugyanolyat, csak más képekből építkezőt is létrehoztam.

Első lépésként meghatároztam a Badoo-n a célcsoportot: kiket keresek, ki találjon rám. Pontos definiálására nagyon odafigyeltem, hiszen nem akartam „felesleges köröket futni”.  Ezért a hitelesség után ez a következő fontos szempont: szegmentáljunk bátran és tudatosan, a marketinges „sörétes puska elvét” követve. A megadott paraméterek legyenek relevánsak (ezek számunkra fontosak, szándékainkat hűen jelezzék), stabilak (jó, ha eldöntjük, hogy férfiak, nők vagy mindkét nem társaságát keressük, és ezt nem váltogatjuk gyakran) és mérhetőek (a keresett korosztály megjelölése egy fontos jellemző, melyet eddigi pozitív és negatív tapasztalataink alapján a lehető legpontosabban érdemes behatárolni). Szűkítsük le tehát a keresési feltételeket: korban, nemben és, ha ismerkedni akarunk, azt jelöljük be; ha csak épp összefutni egy teára, kávéra, akkor azt. A „mit, kit keresek” mezőnél is legyünk őszinték, van rá néhány karakterünk, bár sokat nem érdemes írni. A rövid, szlogen-szerű szövegek érdekesebbek, mint a novella méretű meghatározások. Mellébeszélés nélkül fogalmazzunk. Időt és energiát takarítunk meg vele, mindenki számára. Nincs attól nagyobb csalódás és puszta időfecsérlés, ha a „termékismertetőben” mást találunk, mint ami a valóságban vár bennünket (tartalomban és szándékban egyaránt).

Érdemes ezek után egy gyors ellenőrzést is tartani. Könnyen megnézhetjük egy keresés segítségével, hogy hányan esnek bele, mekkora „konkurenciával” számolhatunk és lehet finomítani, igazítani a fenti adatokon. Célpiacunk és a „termék” paraméterei (azaz saját jellemzőink) eldöntik az alkalmazható marketingstratégiát is. Elnézést, hogy egyfolytában termékként beszélek akár magamról, akár a többi profil tulajdonosáról. Ez a szemléltetést és a magyarázatot segíti, s ahogy már korábban megállapítottam: itt „a termék Te vagy”. Választhatunk, hogy differenciált, koncentrált, egyéni, vagy tömegmarketinget használunk. Melyik mit jelent, miben rejlik az erejük és mi a különbség közöttük?  Tömegmarketingnél nem alakítunk ki különösebb csoportokat a fogyasztók között, ugyanazt a terméktípust értékesítjük mindenkinek. Ez a közszolgáltatásoknál (pl. közegészségügy, közvilágítás), egyszerű, hétköznapi termékeknél működőképes, de most nem erre van szükség; mint ahogyan egyéni marketinget sem igazán alkalmazhatunk, hiszen nem tudunk egyenként mindenki igénye szerint más-más profilt összeállítani magunkról. A differenciált már szóba jöhet, hiszen a preferenciák, kedvencek, hobbik és személyes adatok óhatatlanul létrehoznak kisebb „fogyasztói” csoportokat körülöttünk, akiket többnyire egyeses ismérveink rendeznek össze. Én mégis a „niche” termékek esetén is használatos koncentrált marketinget választottam: amikor egy kicsi, de jól körülhatárolható, sajátos igényekkel rendelkező körnek, rájuk specializálódva, a már jelenlévőktől eltérő, esetenként jobb terméket, szolgáltatást igyekszik az ember létrehozni. Mit jelenthet ez konkrétan? Például: aki egyéniségéhez, adottságaihoz igazán illeszkedő illattal kívánja személyiségét kifejezni, ezáltal megtisztelni egy üzleti tárgyalást, vagy adózni egy különleges pillanatnak, az nem a „bejáratott csatornákon” keresztül szerzi be a nagy költséggel felépített márkanevet viselő, legtöbb esetben mélyebb tartalommal és egyediséggel nem rendelkező, ár-érték arányban elmarasztalható parfümöt. Ők niche parfümériába mennek, és ott választanak, vagy készíttetnek maguknak illatot. Gyakran hasonló árfekvésben, mintha egy túlmárkázott parfümöt vennének, az alapanyagot és szaktudást megfizetve, nem a reklámokat és a körítést.

A megfelelő pozicionálásról se feledkezzünk meg! Már tudjuk, kiket keresünk, most találjuk ki:
1. mivel illeszkedhetünk leginkább az igényeikhez;
2. mivel irányíthatjuk a versenytársainktól való különbözésre a figyelmüket;
3. hogyan juttathatjuk ezt legjobban a tudomásukra.
Ez lesz a rólunk alkotott kép a célpiac fejében. Ahogy a Volvót azonosítják a biztonsággal, a Rolex órákat a gazdagsággal, bennünket is kössenek egy fogalomhoz. Ez legyen az alapérték, ezt sugallja a bemutatkozónk (a szabadon fogalmazott, néhány összefoglaló, rövid gondolat), az összeállított képanyag, a többi szöveges rész. Ez, mint egy szlogen villanjon be, ha a profilunkon jár, vagy ha később felidézi az emlékeket, amikor összehasonlít bennünket másokkal. Legközelebb azzal folytatjuk, hogyan válasszunk ennek szellemében fotókat a profilunkhoz.

Felhasznált szakirodalom: Dr. Hetesi Erzsébet, Dr. Révész Balázs, Dr. Prónay Szabolcs: Marketing alapjai, Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtdományi Kar, Szeged 2011


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook