A német VOGUE – magyar szemmel

2013.05.01. - Stíluskommunikáció

Tanulmányom korpuszát  a német VOGUE 2012. májusi kiadványa képezi.

Munkám során több szempont  alapján vizsgáltam a magazin képi, illetve tartalmi anyagát. Tanulmányoztam, hogy miként jelenik meg a képi anyagban a Németországra jellemző vizualitás, vizuális hatások, esetleges határok, a német társadalom vizuális fejlettsége.

A képi és tartalmi rész vizsgálata során  az ország szociális fejlettségét, nyitottságát, zártságát, konzervativizmusát elemeztem, illetve meghatároztam, hogy a szöveges részben foglaltak, mennyire jellemzőek az országra. Megvizsgáltam, hogy az általam kiválasztott lapszám mennyire preferálja az adott ország saját divattervezőit, trendjeit, modelljeit, fotósait, divat-happeningjeit. A címlap vizuális elemzésével kiemelten foglalkoztam. Végül összehasonlítottam a német, olasz és japán kiadványokat vizualitás szempontjából

A német VOGUE története

 

Németországban  a Vogue először, 1928-ban jelent meg, azonban a világgazdasági válságot nem tudta átvészelni. Miután 1978-ban Condé Nast Münchenben is kiadót alapított, egy évvel később, 1979-ben megjelent a Vogue első németországi kiadása. Innen számítják a német Vogue történetét.

Ezt követte 1984-ben a VOGUE Männer, mely az 1997-ben megjelenő GQ Gentlemen’s Quarterly férfiaknak szóló életstílus magazin alapjául is szolgál. A következő években további kiadványok jelentek meg, a MISS VOGUE, Braut VOGUE, VOGUE Business és a VOGUE Beauty. 2000 szeptemberében pedig elindult a német Vogue online oldala.

Napjainkban a német VOGUE az országának vezető divatmagazinja, mely a világ 17 országában jelenik meg.

 

A Vogue magazin a divat és a stílus szimbóluma. Befolyásoló, stílusalakító, egy modern mítosz a női magazinok világában. Az újság havi megjelenésű, mind zsurnalisztikailag, mind esztétikailag a legmagasabb minőséget képviseli a nemzetközi divatvilágban. Fiatal tehetségeknek teret ad a bemutatkozásra és diktálja a divatot.

Németország vezető divatmagazinja, interjúkkal, riportokkal, portrékkal tarkítva. Foglalkozik továbbá a művészetekkel és a kultúrával a világban.

A VOGUE-Gespräch rovatban havonta találkozhatunk két kiemelkedő személyiség egymás közt zajló beszélgetésével. Még mindig él az a mondás: „Before it’s in Fashion, it’s in VOGUE!”. Magyar fordításban: „Ahhoz, hogy valami divatba jöjjön, ahhoz előtte meg kell jelennie a VOGUE-ban.”

 

Vizualitás

Egy ország vizuális fejlettsége, akár toleranciája mindig függ annak történelmétől, hagyományaitól. A vizuális fejlettségi szint szintén kultúra/művészet-függő (részben a hagyományok tekintetében, részben pedig a nyitottság tekintetében, ami szintén a politikai, társadalmi körülményekkel van kapcsolatban.

Egy ország kultúrája a mindennapok vizualitásában is mérhető. A képek, amelyek körbevesznek bennünket, nekünk és rólunk szólnak. A vizualitás, más néven láthatóság, nem más, mint tárgyak, események gondolatok, érzések, fogalmak képi láttatása, megjelenítése.

Németország nagy történelmi múlttal, hagyományokkal rendelkező ország. Ennek köszönhetően a német társadalmat számtalan vizuális hatás érte és éri folyamatosan.  Az országon 2000 év kultúrtörténet hagyott nyomot. Kevés ország van, ahol egy helyen, ennyi egyedülálló természeti és kulturális helyszínnel találkozhatunk. Ezek közül az UNESCO, 32 helyszínt az emberiség „rendkívül egyetemes értékkel rendelkező” világörökségévé nyilvánított, melyeket nemzetközi egyezmények védenek. A helyszínek között szerepelnek: vallási műkincsek, a bányászat és az iparosodás emlékei, a kereskedelem szempontjából jelentős Hanza-városok, a templomi építészet remekművei, Bréma, Lübeck, Wismar, Stralsund történelmi városmagja és műemlékei, valamint a vallási művészetre és a vidékre jellemző téglaépületek.

 

Vizuális fejlettsége a sok társadalmi, politikai, kulturális hatásnak köszönhetően, nagyon magas. Az országot gyakran a „költők és a gondolkodók földje”-ként is emlegetik. Németország több jeles tudóst mondhat magáénak, mint Werner Heisenberg, Einstein, Georg Simon Ohm, Born és Planck, Konrad Zuse.

Az ország szülöttei között vannak híres zeneszerzők, mint Beethoven, Bach, Brahms, Schumann, Wagner, valamint jeles költők , mint Goethe, Schiller, Heine. Olyan ismert filozófusok, mint Kant, Hegel, Marx, Nietzsche. Teológusok, mint Luther, írók, mint Thomas Mann, Hesse és Grass.

 

A két fő vallásirányzat a katolikus és a protestáns, de ezek mellett sok vallást gyakorolnak az országban, mint például muzulmán, buddhista, hindu, zsidó.

 

Németország kultúrállam. Már a 60-as évek végén megjelent az igény, hogy minden társadalmi réteg és korosztály számára elérhetővé tegyék a kultúrát. Természetesen más országokhoz hasonlóan, a gazdasági tényezők itt is befolyásolóak. Viszont a kulturális intézmények változására vonatkozó politikai döntések, minden esetben a szakmai nyilvánosság bevonásával történnek. Az állam, a tartományok, az önkormányzatok, kulturális alapítványok mind a művészi önkifejezést, az alkotói fejlődést, a minőséget és a tehetséget támogatják.

Ennek köszönhetően az országban virágzik a kulturális élet, melynek központja a régi-új nagyon szabados főváros Berlin, ahol évente kétszer megrendezik a nemzetközi divatheteket is. Mára a világ divat fővárosainak listáján az első tíz között szerepel. 1951 óta ad otthont a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak, mely az egyik legfontosabb ’A’ kategóriájú filmfesztivál Európában. Düsseldorf szintén a divat egyik németországi fellegvára, kulturális és kereskedelmi központ is, valamint a német gazdaság egyik fő motorja. München visszafogottabb művészetéről ismert, a katolikus egyházzene központja pedig Regensburg.

 

Szociális fejlettség

Németország szociális nyitottsága rendkívül példaértékű. A nemek közötti jogi és társadalmi egyenlőség messzemenően megvalósult. Törvény mondja ki az egyenlő elbánás elvét a fajok, az etnikai hovatartozás, a világnézet, a fogyatékosság, a szexuális hovatartozás és az életkor miatti diszkrimináció tilalmát. Németország az Európai Unió egyik kulcsgazdaságú országa.

Globális keretek tekintetében a lakosság iskolázottsági szintje magas, az életminőség átlagon felüli, ennek következtében a lakosság az életkörülményekkel alapvetően elégedett. Az együttélés legkedveltebb formája a házasság, emellett a társadalmi kapcsolatokat az élet- modellek sokszínűsége jellemzi.

 

Németország az egyetemisták külföldi ösztöndíjainak, a kutatók-oktatók munkavállalásának és szakmai együttműködéseinek egyik vezető célországa is egyben. Állami szintű törekvések vannak arra, hogy az olyan negatív sztereotípiák: mint az intolerancia, a nyárspolgári mentalitás, az Európai Uniós normák hatására lassan oldódjanak.

 

A magazin elemzése során többek között, az eddig leírt német sajátosságokat vizsgáltam, hogy azok mennyire jelennek meg a magazin képi, illetve tartalmi anyagában.

 

A Német VOGUE  2012. májusi kiadása

 

Címlap: A magazint, a közelgő nyár hangulata inspirálta. A címlapon egy amerikai modell látható,Guinevere van Seenus. A háttérben a homokos part, a zöldeskék tenger és a tiszta kék nyári égbolt. Kedvet kap az olvasó az utazásra, aki képzeletben már valamelyik végtelennek tűnő, vagy éppen egy vadregényes, de az is lehet, hogy a legnagyobb luxusban, egy filmbeillő, forró homokos strandon jár képzeletben. A modell magabiztosan és kihívóan néz ránk a képről és csábít az utazásra és az öltözködésre egyaránt.

 

A szőkésbarna hajú, kék szemű modell, ránézésre akár német is lehetne, az olasz tervezőpáros Dolce & Gabbana elegáns, szexis, gyöngyökkel díszített fekete bodyját viseli, ami a mellrésznél aranyszínű kövekkel van kirakva. A modellből árad a fülledt erotika. A tervezőpáros stílusát a fűző ihlette ruhák, átlátszó fehérneműk, gátlástalanul alkalmazott leopárdminták csábító keveréke és a szigorú szabás jellemzi. A ma létező divatházak közül a legrégibb a francia Lanvin, mely leginkább a nagyon feminim kollekcióiról híres, drágán díszített ékszerekkel. Utóbbi jegyet hűen tükrözi a modellen látható nyaklánc. A táska francia Chanel, aranyszínű láncon átfűzött bőrszíjon lóg, a modell karjára tekerve, ékszer funkciót is betöltve.

 

A modell frizuráját James Rowe angol fodrász készítette, aki az Év Avantgard fodrásza díj tulajdonosa, ami a legmagasabb presztízsű díj a fodrász szakmában. A modell sminkjét a londoni születésű Benjamin Puckey Estée Lauder termékekkel készítette. Munkái szerepelnek a francia Vogue, brit Vogue, Allure, Harper’s Bazaar, W Magazine és az Interview magazinokban.

 

A címlapfotót Claudia Knoepfel és Stefan Indlekofer svájci fotográfuspáros készítette. Portfóliójukban szerepel többek között a German Vogue, Dior, Wall Street Journal, Vogue Russia, Vogue Paris, Escada, Skateboards. A fotóspáros érdekessége, hogy Svájban 22 éve snowboard és skateboard üzletük van, sőt régóta művészekkel és graffiti festőkkel kooperációban maguk alakítják ki a boardok design elemeit. A stylingot a magazin divatszerkesztője: Nicola Knels és asszisztense Kathrin Schiffner jegyzi.

 

A résztvevő szakemberek nemzetiségüket tekintve  2 német, 2 svájci, 2 angol és az amerikai modell. A címlap elkészítésénél nem preferálták különösebben a hazai szakembereket.

 

A magazin a következő rovatokból áll: Vogue Divat, Vogue Szépség / Egészség, Vogue Emberek, Vogue Kultúra, Vogue Design, Vogue Utazás, Vogue Jelenet.

A magazinban számtalan advertorial hirdetést találunk, melyek elemzése segítségével remekül bemutathatóak az országra vonatkozó jellegzetességek, mivel ezek a reklámok az adott ország lakosságához szólnak. Kivétel nélkül mindegyik utal rá valamilyen formában, hogy a német gazdaságot az innováció, a folyamatos fejlesztés, a szellemi tőke és a német alaposság hajtja. Folyamatosan ismétlődő szavak, a perfekt, a tradíció, az innováció, a dinamika, a megbízhatóság, a hatékonyság.

Az elemzett hirdetések tekintetében megfigyelhető, hogy luxusruházatot leginkább francia és olasz márkák hirdetnek. Az oka ennek az lehet, hogy jóval kisebb a vezető ruházati márkák száma a német piacon. Ilyen típusú hirdetést német vonatkozásban hármat találtam: a világ egyik vezető divatházának, az 1923-ban alapított Hugo Boss márkának a hirdetését, az 1889-ben alapított német Windsor márkának, mely a svájci Holy Fashion Group cégcsoport tagja, illetve a kiváló minőségű ingjeiről ismertté vált van Laack hirdetését (Established Berlin 1881).

A Hugo Boss hirdetés az öltönyös, napszemüveges férfimodellel és a modern, magabiztos, elegáns, mégis szexi női modellel az újság hátsó borítóján látható. A viseletük magában hordozza a márka jegyeit, melyek a független, sikeres és ellenállhatatlan városi nő és férfi szimbólumai. A van Laack hirdetése tavaszias hangulatot, tisztaságot, titokzatosságot sugall. A szőke hajú modell lányt egyszerű fehér ingben fotózták, lila bokrokkal a háttérben. A fehér ing, az örök klasszikus, nélkülözhetetlen alapdarab, soha nem lehet megunni. Benne van a hagyománytisztelet, a megbízhatóság, a kiszámíthatóság. Mindazok az értékek, amik a német embereknek fontosak.

A Windsor képen a modell fehér nadrágkosztümben, szintén az egyszerűséget, a tisztaságot, a minőséget jelképezi. A viselet magabiztosságot, előkelőséget és eleganciát nyújt a viselője számára.  Lezser, fiatalos, városi megjelenést kölcsönöz.

 

A német cipők kényelmesek, jó minőségűek és követik a divatot. A Gabor cipőmárka mellett szinte az összes hirdetésben, vizuális vagy tartalmi formában megjelenik a perfekt szó, amely a tökéletességet, a minőséget, a piacvezetésre való törekvést jelképezi.

 

A német kiadványból természetesen nem hiányozhat az autóhirdetés sem, jelen esetben a BMW márkáé. A német autók (BMW, Audi, Mercedes, VW) az egész világon ismertek és elismertek. Minőség, megbízhatóság, formatervezettség jellemzi őket.

A hirdetésben megjelenik „A dinamika a fejben kezdődik” szlogen, ami többek között a tudás fontosságát, annak  értékét és a folyamatos fejlődést jelképezi. Szerepelnek még a hatékonyság, kisebb fogyasztás, nagyobb vezetési élmény kifejezések. A hatékonyság és dinamika az egész társadalmat jellemzi. Rendkívül innovatívak és dinamikusak a munkatevékenységeik során.

 

Az öltözködés kiegészítő elemei az órák. A luxusórák, más termékekhez hasonlóan egy magasabb minőséget képviselnek. Az a társadalmi réteg a célcsoport, akiknek az elvárásai magasabbak az emberek többségénél.  Természetesen a magas minőségi elvárások mellett az anyagi szempontok is nagymértékben közrejátszanak. A magazinban előforduló luxus óra és luxus ékszer márkák hirdetései: Rüschenbeck (német óra és ékszer), Hemmerle (német ékszer), Wempe (német luxusóra és ékszer), Renéism (német online luxus ékszerkereskedés), Comolli (német ékszer), Leo Wittwer since 1920 (német ékszer). Mont Blanc (német luxusírószer és óra márka).

 

 

Míg az eddigi luxuscikkek, vagyis ruházat, autó, óra, ékszer megvásárlása, nagymértékben függnek az adott személy anyagi lehetőségeitől, addig a kozmetikai ipar jó minőséget kínál elérhetőbb áron. A német kozmetikai termékek hirdetései is hűen tükrözik a társadalomra jellemző vonásokat. Vegyük például a GUHL német hajápoló termékek szlogenjét: „Természetéből adódóan erős”, mondhatnák akár a német emberekre is.

Az Eucerin-krém hirdetése tudományos kísérletekre hivatkozik, ezzel ahogy az autóhirdetésnél is a gondolkodó, művelt, értelmes emberre számít, a tudatos vásárlóra, aki nem hagyja átvágni magát.

 

A Design rovatban a következő hazai márkák hirdetései találhatóak, meg: Dedon német outdoor bútorok, a Kaldewei – tusolótálca, a márka szlogenje „Az esztétika úttörője” és  „A legjobb a legjobbak között”, melyek minőséget és a 30 év garanciával biztonságot ígérnek.

Érdekesek a lapok vásárlására ösztönző hirdetések is, mint pl.az Interior Design magazint reklámozó hirdetés. Tudást, minőséget, innovációt ígér megrendelőinek az iPad-en is olvasható WIRED című magas státuszú technológiai magazin.

 

A Welt am Sonntag (Vasárnap a világ) újság hirdetését az „Egy különleges nap, különleges újságot érdemel.” mondattal hirdetik. Ez eleve az olvasót is különlegesnek feltételezi, ami felemeli őt, illetve minőséget sugall és vásárlásra biztat.

Érdekes még az újságban az Emirates légitársaság hirdetése, ahogy a német közönséghez intézi az üzenetét: „Hello holnap! Több, mint egy mosoly, több,  mint egy barátságos gesztus. Örüljön a kivételes szerviznek: beszéljük a nyelvét és ugyanúgy látjuk a világot, ahogy Ön! – Ebből is kiderül, hogy mivel lehet megfogni a német embereket. Érdemes jól beszélni a nyelvüket és az ő világlátásukat venni alapul, elhitetni velük, hogy ők a legfontosabbak.

 

Az összes példából jól láthatjuk, hogy az összes „hazai” hirdetés a társadalomra leginkább jellemző jegyeket tartalmazza, úgymint: tradíció, megbízhatóság, minőség, rugalmasság, tisztelet, innováció, kényelem, praktikusság, hosszú távú gondolkodás, biztonság.

A német embereket alapvetően a konzervativizmus jellemzi. A pontosság, a célorientáltság, a hosszú távú gondolkodás, a folyamatos innováció jellemző a társadalomra. Fontos számukra a biztonság, a megbízhatóság, a minőség.  Szeretnek vezető szerepet betölteni, elsők lenni valamiben.

A német divatmárkákat a jó ár – érték arány, kitűnő szabásvonalú klasszikus modellek, letisztult, egyszerű formák, igényes kidolgozás, kiváló minőségű természetes alapanyagok (pl: gyapjú, gyapjúkeverék, pamut, len, viszkóz stb.), vevőbarát és szakszerű kiszolgálás, méretre igazítási szolgáltatások jellemzik. A praktikusság és a kényelem szintén nagyon fontos ismérvei a német cipőknek. A közéletben Angela Merkel öltözködése is jó példa a hagyományokhoz való ragaszkodásra, a konzervativizmusra. Közel 8 éve egy összetéveszthetetlen blézert visel 3 gombbal, aminek az évek során csak a színe és az anyaga változott.

 

A következő külföldi márkák advertorial hirdetéseit találtam meg a 2012. májusi  számban:

 

Olasz: Prada, Gucci, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Bvlgari, Valentino, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli (parfüm), Santoni (cipő), Minotti (bútor)

 

Francia:  Dior (divat), Chanel (divat), Louis Vuitton (divat), Hermés (táska), Lacoste (divat), Sisley Paris, Maria Galland Paris (kozmetikum)  Cartier, Lierac (kozmetikum),  Annick Goutal Paris (parfüm)

 

Brit: Burberry Prorsum (divat),

 

Osztrák: Thomas Sabo (luxus ékszer), Swarovski (luxus ékszer)

 

Svájc: Breguet, Omega, Hublot, Chopard, Bucherer 1888, Christ (Momente des Glücks seit 1863), de Grisogono (luxusékszer)

 

Ausztrál: UGG Australia (lábbeli)

 

USA: Ralp Lauren, ESPRIT, Michael Kors, Tiffany& Co.,(Legendary for 175 years), Clinique, Estée Lauder

 

Japán: Sensai (kozmetikum)

VOGUE DIVAT                           

A „Stílus-tükör” című anyag témája egy fiktív dialógus a múzeumban. Akik „beszélgetnek”: az olasz-francia divattervezőnő Elsa Schiaparelli és a politológus Miuccia Prada, aki a Prada társtulajdonosa. A kiállítás, több mint 100 ruhán keresztül mutatja be a két nő nem konvencionális gondolkodását, a provokatív szépség értelmezését és a gyakorta hasonló határfeszegetéseiket a stílusok és az ízléshatárok között.

 

Élet a strandon” A címéből is kiderül, hogy a helyszín a strand, a képanyag, a címoldal hangulatának a folytatása. A modell, a fotósok és az összes munkatárs megegyezik a címlapfotó stábjával.

 

A képeket nézegetve szabályosan érezzük a nap sugarait a bőrünkön, a könnyed nyári szellőt, halljuk a strand hangjait a fülünkben. A képeken szereplő laza outfitek a hippitől a Rock’n’Roll stílusig, megfelelő viseletek a könnyed nyári napokhoz.

 

A „Ki vagy Te?” anyag fotóit Ben Hassett, angol fotográfus készítette. A képek Fine Art szellemiséggel készült alkotások. A Fine Art (magyar fordításban: képzőművészeti fotóhasználat) jellemzője, amellett hogy a fotók művészi céllal készülnek, jellemző rá mindaz, ami a „közönséges” (alkalmazott) fotográfiában hibának számít: az elmozdulásos életlenség, prizmák, tükrök által széttördelt látvány, a kamera nélkül készült fénykép, extrém alul és felülnézet, valamint a készen talált fényképekkel készült montázs és kollázs.

 

A divatanyag képein a fotós, a valóságot tükörbe helyezve-elgörbíti, így a ruhák még lélegzetelállóbbnak hatnak. Ezeken keresztül mutatja meg a divat szépségét és sokszínűségét. A fotókon olyan vezető márkák ruháit látjuk, mint a Gucci, Marc Jacobs, Balenciaga by Nicolas Guesquére, Roberto Cavalli, YSL, Louis Vuitton, Balmain, Chanel, Lanvin, Paco Rabanne, Givenchy by Riccardo Tisci, D&G, Pam Hogg. A márkák közül egy sem német, a munkatársak közül a divatanyagért felelős stylist német, a többi szakember angol vagy amerikai.

A díszletet az amerikai Andrew Andrejcak, a stylingot a német Julia von Boehm, a világ egyik legsikeresebb stylistja jegyzi.

 

A „Stílusgyakorlat” című divatanyag plakátszerű, színes, szexi, pillanatfotó jellegű képeit az amerikai sztárfotós, Terry Richardson készítette.  Az egyszerűséget kombinálja az extrémmel. A klasszikus szépségű modellt életre kelti, néhány képen extrém környezetbe helyezi, például egy tátott szájú cápa vagy éppen három Mickey egér elé. A modell nagyon fiatal lány, az egész anyag sugallja a fiatalságot, a lendületet, a vidámságot.

 

A ruhák többsége modern, extravagáns, bohém, de van kifinomultabb, elegánsabb darab is közöttük. A márkák: Prada, LV, Versace, Miu Miu, Missoni, D&G, Giambattista Valli. Ennek a képanyagnak a stylingját is a német származású Julia von Boehm jegyzi.

 

Az „Osztályelső” című divatanyagban kizárólag haute couture ruhák szerepelnek. Az haute couture kifejezés jelentése „magas szintű szabászat”. Az egyedi, személyre szabott ruhák, kizárólag kiváló minőségű anyagokból készülnek. Egy ilyen luxusviseleten minden kézzel varrt és kidolgozott, gyakran meghökkentően drága anyagokat, például aranyat, gyémántot használnak fel hozzá.

 

A képek nagyon letisztultak, elegánsak, sugározzák a luxust. A modell klasszikus szépség, akit szolid elegancia, visszafogottság és egyfajta elérhetetlenség jellemez. Az elérhetetlen luxust fokozza az is, hogy a modell több képen felülről néz le ránk. Nincsen háttér a képek mögött, aminek hatására még inkább a ruhák kerülnek előtérbe. A fotókat az amerikai Greg Kadel készítette, a stylingot a Vogue divatszerkesztője és asszisztense.

 

VOGUE  SZÉPSÉG

Ennek a rovatnak a „Tenger gyümölcsei” elnevezésű fotóanyagát emelném ki, melynek a képeit

az óceán állat és növényvilága inspirálta. A fotókon cipők, táskák, ékszerek láthatóak. Anyag szolgál háttérként, amiken kagylók, csikóhalak, korallok láthatók.

 

 

Található még a rovatban egy beszélgetés Stella Mc Cartney-vel, amelyben egy kicsit részesei lehetünk a parfümkészítés folyamatának és megtudhatjuk, hogy milyen illatok inspirálták az új parfümjét.

 

VOGUE EMBEREK

VOGUE találkozó a dán Mads Mikkelsennel Az udvari orvos látogatása című kosztümdráma egyik főszereplőjével. A film történelmi tényeken alapul. A történet a dán királyi udvarban játszódik. A német orvos és az angol királyné kapcsolatáról, reformokról, a felvilágosodás magjainak elültetéséről szól. Mikkelsen Johann Struensee német orvost alakítja.  Az interjúban szó esik a filmről, a vallásról alkotott véleményéről, a vallás, felvilágosodáshoz fűződő viszonyáról Dánia esetében, férfi-nő kapcsolatról, a dán emberek jellemvonásairól, pozitív és negatív tulajdonságokról.

 

Mind a téma német vonatkozása, a történelmi múlt, mind a kosztümdráma műfaja vonzó a német emberek számára. Az országuk nyitottságáról árulkodik a német-dán kisebbségpolitikájuk, mely követendő példa lehet egész Európa számára. A két közösség jogait az 1955-ben aláírt Koppenhága-Berlin Nyilatkozat tartalmazza, amely lehetővé tette a két kisebbségi népcsoportnak az anyanyelvük használatát, a szabad vallásgyakorlást, illetve a részvételt a helyi és az országos parlamentben.

 

VOGUE BESZÉLGETÉS:

Minu Barati és Vladimir Burlakov beszélgetése a szibériai akcentusról, a maximalizmusról és az élet dolgairól. A német-iráni származású producer beszélgetése az „Ausgerechnet Sibirien”  (magyar fordítása nincsen a filmnek, szó szerinti jelentése: Éppen Szibéria) című film, moszkvai születésű, Németországba emigrált főszereplőjével. A beszélgetésben a forgatási tapasztalatok mellett, sok egyéb téma is felmerül: gyerekkor, hivatás, nyelvi különbözőségek. Ez utóbbi nagyon is jellemzi Németországot, ahol a legfeltűnőbb, hogy a közös nyelv nagyon eltérő kommunikációs kultúra közvetítője lehet. Előfordul, hogy a köznyelvben a különböző tartományokban élők nem értik meg egymást, és az eltérő nyelvi dialektusok megértése érdekes helyzeteket okozhat. A beszélgetőpartnerek érintettségüket illetően, a berlini és a müncheni dialektus eltéréseiből adódó, különböző nyelvi fordulatokról, ennek egyedülálló mondatalkotásairól beszélgetnek humorosan.

 

Ha valaki németekkel kerül kapcsolatba, mindenképpen figyelembe kell vennie, hogy náluk nagyon erősen elkülönül az irodalmi nyelv, a hivatalos nyelv és a köznyelv. A nyelvhasználat a műveltség és a szakmai kompetencia tükrözője. A külföldi tárgyalópartnernek célszerű a hivatalos nyelv ismerete, a köznyelvi fordulatok elkerülése, a lényegre törő, direkt fogalmazás.

A forgatási tapasztalatokról szóló párbeszédben szóba került még, a németekre és az oroszokra is oly jellemző maximalizmus, a németek pontossága, megbízhatósága, az oroszok találékonysága és kitartása. Ugyanakkor szóba kerül, hogy a német produkciókra jellemző, hogy nem kockáztatnak a színészválasztással, még ha a színész örülne is egy olyan szerepnek, amelynek első látásra nem sok köze van a személyiségéhez. A társadalmat alapvetően nagyon jellemző konzervativizmus, a biztonságra törekvés, ilyen szinten is megjelenik.

 

VOGUE KULTÚRA

A kultúra rovatban van egy düsseldorfi avantgard fotókiállítás ajánló, melynek témája a polaroid fényképezés. Japán, ausztrál, amerikai, kanadai, török és német fotográfusok munkáival illusztrálták. Az avantgárd, Hitler idején képtelen volt az állam ideológiájának a megjelenítésére, éppen ezért üldözték. Ebben az időszakban a társadalom gyökeres átformálásához, többek között a vizuális kommunikáció átalakítására volt szükség. Ezt pedig a totalitárius művészet manipulációjával érték el, mely nemcsak befolyásolta az embereket, de a gondolkodásukat is megváltoztatta. Ennek az időszaknak a következménye, hogy a náci szimbólumok és jelszavak használata tilos Németországban, tabutémák továbbá a nemzeti identitás, rasszizmus, nacionalizmus, valamint a magánélet és az anyagi helyzet is.

 

Új albumáról beszélget Michael Tschernek az amerikai avantgárd-pop énekesnővel, szövegíróval, producerrel Santigolddal, aki különböző zenei stílusokat (reggie, elektromos és indiai rock) kever egymással. Az új albumának a borítófotózásáról, a fotókhoz kapcsolódó szerepekről, a zenei hangzásáról esik szó, valamint a stúdióban folyó munkáról, a női-férfi szerepekről. Santigold saját megvallása szerint, az a típusú nő, aki nem rendeli alá magát a domináns férfinemnek. Véleménye szerint, a nőket úgy nevelik, hogy legyenek jószívűek, gondoskodóak, kompromisszum készek, tegyenek mindenkit boldoggá.

A stúdiómunkák során szerinte ez nem működik. Öntudatos, nem hagyja magát és nem köt kompromisszumot.

 

A németek világképe abszolút egyezik az általa képviselt mintával, hiszen náluk a nemek közötti jogi és társadalmi egyenlőség teljes mértékben megvalósult.

 

Filmekkel kapcsolatban találunk egy interjút a törékeny Chiara Mastroiannival, aki a Szerelem nélkül soha című emocionális drámában, az édesanyja Catherine Deneuve mellett játszott szerepet. Szó esik a közös munkáról, filmezésről, családról, hétköznapokról, tervekről. Nagyon könnyed, közvetlen, informatív az interjú, elérhetővé teszi számunkra Chiara Mastroiannit, aki bepillantást enged az életébe.

 

Az irodalom rovatban ajánlott könyvek az élet örök témáiról: szerelemről, életről, halálról, valamint történelemről, politikáról, utazásról szólnak, ahogy a világon mindenütt.

 

VOGUE DESIGN                                                   

A rovatban van egy nagyon érdekes portré William ’Bill’ Haines, az amerikai némafilmes korszak egyik legnagyobb sztárjának életéről, munkásságáról. Haines nyíltan vállalta homoszexuális kapcsolatát, az akkori 30-as évek prűd Hollywood-jában, ezért soha többé nem kapott filmszerepet. A filmes karrierje után Los Angeles legexkluzívabb lakberendezőjévé vált. Olyan ügyfeleknek dolgozott, mint: Carole Lombard, Joan Crawford, Jack und Ann Warner, Mary Pickford, Douglas Fairbanks, George Cukor, Frank Sinatra.

 

VOGUE Utazás

Az utazás téma először Christiane Arp főszerkesztői levelében jelenik meg.

A címlap hangulatát viszi tovább, homokos strandokat idéz fel, és az utazás rovathoz ad ízelítőt, kedvet adva az olvasónak.

 

Az utazás rovatban nyaraló bérlést ajánlanak, a célországok: Spanyolország, Franciaország, Sambia, Marokkó, Olaszország és Görögország. Az utazási hírek nyári kedvenc úti céljai: Capri, Párizs, Isztambul, Alicante és Hongkong.

Megemlíteném, hogy a felsorolt célországok közül, Görögországban az EU-s mentőcsomag feltételei miatt, meglehetősen nagy ellenszenvet éreznek a németek iránt. A görögöknek bár nehezükre esik, mosolyogva fogadják a turistákat, mivel tudják, hogy nagyon sok pénzt visznek az országukba. Ennek ellenére a német turisták száma visszaesett Görögországban.

 

A hónap hotelének a Karib térségben a Turks-és Caicos-szigetek Amanyara nevű szállodáját választották. A képanyag, önmagában utazásra csábítja az olvasót, a tartalmi rész pedig tovább fokozza ezt a hatást. Semmittevés a legnagyobb luxuskörülmények között egy 7280 hektáros natur rezervátum közepén. 42 privát pavilon, üvegfalakkal, terasszal, 20 privát villa, fitness, úszómedence, gyermekfelügyelet. A Beach-klubban ebéd és délutáni tea. 24 órás szobaszervíz külön borpincér. Mindezt a luxust, adókkal, transzferrel, minibárral, délutáni teával és sport- programokkal már 1450 dolláros kezdőártól élvezheti két személy. Mi ez ha nem luxusutazás?

 

Wolfgang Rössig német útikönyv-szerző és természet fotós, cikkében összegyűjtötte a világ 12 legcsodálatosabb homokos strandját, amit szerinte mindenkinek látnia kellene. Az írást, a fekete-fehér fotóiról ismert, osztrák Fine Art sztárfotográfus, Josef Hoflehner készítette. A képanyag Fine Art szellemiséggel készült, ahogy a Ben Hasset fotós által készített „Ki vagy Te?” című divatanyag is. Egyik fotó sem harsány és feltűnő, sokkal inkább szolid és visszafogott. Semmiféleképpen sem vonja el a figyelmet a szövegről.  Az ajánlott úticélok: Skócia, Brazília, Új-Zéland,Tahiti, Seychelles, Indonézia – Komodo-sziget, Karibi-szigetvilág, Spanyolország, Kanada, Mexikó, Maldív-szigetek.

 

Ennek a rovatnak az ajánlatai csakúgy, mind az összes többi rovat és hirdetés, legyen az divat, kozmetikum, ékszer, óra, mind luxust, minőséget, élményt ígérnek. A Vogue olvasói pedig havonta részesei lehetnek egy olyan luxusutazásnak, ami a valóságban csak nagyon kevesek kiváltsága.

 

Összehasonlítva a német, olasz és japán kiadványokat, a legszembetűnőbb az európai és a japán példány között, a méretbeli különbség. A japán példány hosszabb, illetve éppen ellenkezőleg, balról-jobbra nyílik.

Az olasz Vogue a legvastagabb mind közül, az oldalszámozása a másik kettővel ellentétben, a felső sarokban található. Sokkal több hirdetés van benne, a divatanyag szabadabb, lazább, vagányabb, mint a németben, ami a legkonzervatívabb az összes közül. Az olasz képanyag a japánhoz képest viszont szolid. A japán képanyaga a legextravagánsabb, megjelenésében pedig a legexkluzívabb, mivel a japán kiadvány papírminősége is jelentősen eltér a másik kettőétől. Sokkal fényesebb, vastagabb papírból készült a borítója, illetve a belső lapjai. Az egész megjelenése a luxust hirdeti. Érdekessége még, hogy gasztronómiai oldalai is vannak, valószínűleg, a kiemelkedő étkezési kultúrájuknak köszönhetően.

 Dancsecs Aurélia

 

Felhasznált irodalom:

 

VOGUE  DEUTSCH  5/2012 májusi kiadás

VOGUE  ITALIA  10/2012 októberi kiadás

VOGUE  JAPAN  1/2013 januári kiadás

Csipes Antal: Divattükör

Marnie Fogg: Divat: Tervezők, trendek, dizájn

Oliviero Toscani: Reklám, te mosolygó hulla

Tóth Ali: órai jegyzet

Szekeres Ferenc: reklámelmélet előadás anyaga

http://www.vogue.de/mode/mode-news/sonderedition-crossover

http://www.niceproductions.net/

http://myhairdressers.com/team/james-rowe.html

http://www.benjaminpuckey.com/bio/

http://www.matt.org.hu/public/hir.php?m=206&dok_id=994

http://de.wikipedia.org/wiki/Deutschland#Gesellschaft

http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FeMu/2009_02/oldal15_30_jarausch.pdf

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=588310

http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=9580  kultúra

http://www.vilaglato.hu/fx_comment/zagrab/fx_action/more_cikk/fx_site/vilaglato/fx_nid/207/index.html kultúra

http://www.uni-nke.hu/downloads/konyvtar/digitgy/phd/2012/l_nagy_orsolya.pdf

http://hu.wikipedia.org/wiki/William_Haines

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vogue

http://de.wikipedia.org/wiki/Vogue_%28Zeitschrift%29

http://www.vogue.de/mode/mode-news/heftinhalt-vogue-im-mai-2012

http://www.vogue.de/mode/mode-news/designer-vogue-history/designer-seit-1979-eine-deutsche-geschichte

http://www.mr2.hu/index.php?Itemid=17&alpha=S&cat=all&option=com_alphacontent&section=all

http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2011-03-30+11%3A00%3A00/per-olov-enquist-az-udvari-orvos-latogatasa

http://www.origo.hu/nagyvilag/20050329kovetendo.html

http://nol.hu/kulfold/kiutaljak_a_nemet_turistakat_gorogorszagbol_

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/muveszettortenet-12-evfolyam/az-amerikai-es-az-europai-fotografia-kulonbsegei/kepzomuveszeti-fotohasznalat

http://www.anneofcarversville.com/style-photos/2012/4/21/kolfinna-kristofersdottir-ben-hassett-vogue-germany-may-2012.html

http://fashnberry.com/editorials/anais-pouliot-by-ben-hassett-for-vogue-germany-may-2012/

http://fashnberry.com/editorials/lindsey-wixson-by-terry-richardson-for-vogue-germany-may-2012/

http://de.wikipedia.org/wiki/Kultur_Japans

http://de.wikipedia.org/wiki/Haute_couture

 

Kiemelt kép: http://images.search.conduit.com/ImagePreview/?q=Deutsche+Vogue+Mai&ctid=CT1750559&SearchSource=10&FollowOn=true&PageSource=Results&SSPV=&CUI=&UP=&UM=&start=0&pos=4

 

A kiadvány elemzését illlusztráló fotók az alábbi linkeken érhetők el:

http://novafile.com/bfqiem2495j3 – a teljes kiadvány letöltése

http://www.touristik-bad-berleburg.de/ausgerechnet-sibirien-film.html

http://www.vogue.com/culture/article/watch-me-now-ten-fall-performers-on-the-rise/#1

http://blog.izaio.de/page/12/

http://mode.jiryo.com/terry-richardson/

http://www.vogue.de/mode/mode-news/modestrecke-stiluebung

http://www.fashioneditorials.com/stilubung-lindsey-wixson-vogue-germany-may-2012-terry-richardson/04/2012

http://www.vogue.de/mode/mode-news/heftinhalt-vogue-im-mai-2012

http://www.vogue.de/mode/mode-trends/accessoires-meeresfruechte

http://www.vogue.de/mode/mode-news/modestrecke-klassenbeste

http://www.vogue.de/mode/mode-news/modestrecke-life-s-a-beach

http://www.keosk.de/de/magazine/2LdYLbC3wJ8t6/Vogue_Mai_2012

http://blog.interview.de/Interview-Mads-Mikkelsen

http://www.luxuryhotelexperts.com/property.php?hotel_ID=16

http://samiyac.blogspot.hu/2012/12/first-of-2013-january-2013-magazine.html

http://www.modelsandco.net/fashion-news/details/item_15513/

http://antiques.about.com/od/antiquechairstyles/ss/Loveseats021211_7.htm

http://doloresdelargotowers.blogspot.hu/2011/03/wildest-pansy.html

http://cheekychicago.com/cheekys-exclusive-interview-with-santigold

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=memi59&pid=144861&blog_cim=Albert%20Einstein%20id%E9zetek:

http://www.ammermann.de/Klassik/johann_wolfgang_von_goethe.htm

http://de.wikipedia.org/wiki/Thomas_Mann

http://erasmus-brandenburg.de/brandenburg-veranstaltungen/berlin-erleben/

http://www.sehnsuchtdeutschland.com/de/a253/Duesseldorf—Volle-Pulle-mit-Tradition-.html

http://www.bundesrepublik-deutschland.com/2012/02/das-mittelrheintal-eines-der-deutschen-unesco-welterbe/

http://www.germany.travel/hu/varosok-es-kultura/unesco-vilagoeroeksegek/regensburg-old-town-with-stadtamhof.html

http://www.vogue.de/mode/mode-news/designer-vogue-history/designer-seit-1979

http://www.anneofcarversville.com/models/hilary-rhoda.html

http://beta.lebook.com/lacreative/creative/dedon-coming-home-advertising-2012

http://www.horizont.net/standpunkt/spiesseralfons/pages/protected/show.php?id=448&page=2&params=&navparams=params=1&timer=0&sortierid=&limitwahl=

http://presse.condenast.de/?cat=8

http://www.fashionising.com/pictures/p–Jessica-Stam-Swarovski-SS-2012-13512-1837366.html

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook