Vonzások és taszítások

2013.05.06. - Stíluskommunikáció

NetLÉt - BORDÁCS RITA ROVATA

 Úgy kötődik a termékhez a márka, mint emberhez a név. Az internetes tárkeresőkben a profilokhoz is jó, ha tartozik személyes márka, amely segít kitűnni a tömegből.  Az énmárka-építés alapja a megfelelő önismeret. A legáltalánosabb karakterek pedig, amelyek alapján márkává válhatunk: személyiség, szakmai tudás, tulajdon, életstílus, képességek, érdeklődés, megjelenés, barátok.  A Badoo ebből a szempontból egy jól strukturált felület, ahol mindez megjeleníthető valamilyen formában. Az már más kérdés, hogy ezekből mit érdemes megosztani a célközönséggel és mire helyezzük a hangsúlyt. A teljes kitárulkozás helyett egy-egy villanás az életünkből elég ahhoz, hogy a másik fél érdeklődését felkeltsük. A többi majd az ismerkedés során kiderül. Érdemes a betűeső és a képáradat helyett szelektálva kommunikálni.

 

Arról az előző cikkben már szóltam, hogy egy szlogenként bevillanó alapüzenetet megfogalmazása sokat segít. Az egy irányba mutató vektorként ugyanazt közvetítő képek és szövegek lesznek eredményesek és hitelesek. Egy szándékosan sarkított példa: ha egy férfi azt írja a profiljára, hogy az igazit keresi, de közben mindig más összetételű hölgykoszorú közepén áll, vagy épp megbabonázott tekintetű szirénekkel ölelkezve látjuk a fotókon, nehezen hihetőek a szavai. Viszont egy sportos, lendületes bemutatkozót remekül alátámaszthatnak kerékpáros, túrázó, hegymászó, vízisíző, lovagló vagy snowboard-os fotók. Nem az a cél, hogy az összes kvalitásunkat megmutassuk, viszont az érdekesnek, ránk igazán jellemző dolgoknak adjunk teret vizuálisan is.

 

A klasszikus termék-marketing elveit követve nézzük meg miből érdemes összeállítani egy ütős képes bemutatkozást. A termék – marketing szempontból – szükségletkielégítő szolgáltatáscsomag (ezek most a szociális szükségletek: kapcsolatteremtés, összetartozás). Egy női profil esetén a „termék” magja – vagyis a leglényegesebb elem – egyszerűen annyi, hogy a tulajdonosa NŐ. Ez nem dominancia, csak egyértelmű alap. A következő szint erre építkezik (eziránt fogalmazódik meg határozott igény a másik félben): olyan hasznos tulajdonságok bemutatása, amelyeket elvárunk a „terméktől”. A marketingben ez például az esztétikus/strapabíró/praktikus csomagolás, a stílus, a minőség, vagy a márkanév. Egy profilra kivetítve a csomagolás alatt érthetjük akár az öltözködést, vagy a környezetet is. Ennek kapcsán – szemléltetésként – engedjenek meg egy kis kitérőt.

 

A Szegedi Tudományegyetem leendő stíluskommunikátorai nemrég tartottak konferenciát a női öltözetekről. Az eltérő elvárásokhoz és szellemiséghez alkalmazkodó, nőiségében bátrabban kitárulkozó vagy épp visszafogottan megjelenő gyengébbik nem bemutatása – történelmi korokon átvezetve – kitért napjaink többfunkciós modern életvitelére is. A mai nők sokszínű szerepvállalása a megjelenés szempontrendszerét is átalakította, kibővítette. A barát és társkereső oldalakon mégis sokszor a 18. század gyakran mellbimbóig érő mély dekoltázsai jelennek meg. Ugyan a különféle jelentéseket hordozó szépségtapaszok, vagyis a csókra váró szájszögletre, a szenvedélyességet hirdető szem alá ragasztott kis fekete pöttyök elmaradnak az arcokról, a párkeresőkön a képek hangulata azonban mégis múltidéző és néha kicsit egysíkú.

 

Igény ma már mindenre van, kereslet azonban az extra tulajdonságok („hasznosságok”) iránt mutatkozik leginkább. Aki ezekből is megcsillogtat egyet-egyet, annak könnyebb a dolga és szélesebb körből meríthet. A versenytársak mellett megkülönböztető és érdekes lehet a nők esetében például a fúrógép szakszerű használata, a gokartos múlt, azaz egy jellemzően férfias hobbi vagy tevékenység. Egy csipet különlegesség, és nem feltétlen extrémitás, amire elmosolyodik a másik fél, egy meglepő, apró nyomógomb. Hatásukra indul el a párbeszéd, a kapcsolatteremtés, mint alapvető emberi szükséglet.

 

Legyünk igazságosak és a levezetést az erősebb nem profilján is tegyük meg, ahol „alaptermékünk” a FÉRFI. Igényünk a „csomagolás, stílus, minőség, márkanév” tekintetében sokszor összetettebb, mint ahogyan az vizuálisan megjelenik. Ez nem feltétlen a férfiak válogatásán múlik, gyakran a női elvárások komplikáltak és bonyolultak. Akkor azonban, amikor 5 fénykép közül 3 darab a horgász-szerencse dicső pillanatairól szól, a maradék kettő pedig ugyanazon esküvőn a menyasszony felkérése közben készült, nem az elvárások magasak, inkább a profil vizuális támogatása homogén. A változatosság gyönyörködtet – alapbölcsessége vezéreljen bennünket a képek kiválasztásánál. A teremtés koronáiról különleges fotó talán ne a varrógép mellett készüljön, bár a nápolyi szabászatokban, vagy a neves divattervezőkről alkotás közben elkapott pillanatok igencsak imponálóak. A bográcsgulyásra se kapja fel minden nő a fejét, de egy táblán magyarázat közben megpihenő, krétaporos csukló, vagy a kisgyermekek közt komfortosan mozgó férfi fotója – a közösségi oldalak kedvelései alapján – meglágyít sok női szívet.

 

A profilépítés másik nagy csapdája a képek tartalma mellett, azok mennyisége. A jövő héten mindkettőre hozok példákat.  Érintjük majd részben az öltözködési szabályokat; többek között szó lesz arról is, hogy meddig vonzó – mikor közönséges a férfi mellkas kivillanása.

 

Felhasznált szakirodalom: Dr. Hetesi Erzsébet, Dr. Révész Balázs, Dr. Prónay Szabolcs: Marketing alapjai, Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar, Szeged 2011

 

 

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook