A tökéletesség tökéletlensége

2013.07.22. - Stíluskommunikáció

DANCSECS AURÉLIA sorozatindító írása

Az evolúciós nézőpont úgy tartja, hogy a szépség „belülről fakad”, olyan biológiai jellegzetességekből, melyek a fizikai megjelenésünkkel összefüggnek, jelzésként működnek, mint például az arc és a test egyetemesen szépnek tartott vonásai, melyek egészségünket, termékenységünket jelzik (Meskó, 2011). Ennek a nézőpontnak a képviselői úgy vélik, hogy az arcok észlelésére már egy újszülött csecsemő is képes, vagyis veleszületett adottságunk. Azok a fogalmak viszont, hogy szép vagy rút, mindenki számára mást jelenthetnek, mivel a fogalmat szociálisan sajátítjuk el, illetve ismerjük meg, ezért meghatározó jelentősége van annak, hogy a környezetünk miként vélekedik erről. Tulajdonképpen ezt a szépség iránti fogékonyságunkat használja fel többek között a szépségipar és a tömegkommunikáció is.

Az elmúlt néhány hónapban azt kutattam, miként befolyásolta a közfelfogás a női szépségideálok alakulását. Vizsgáltam továbbá azt, hogy miként képes felhasználni a szépségipar és a tömegkommunikáció az esztétika iránti veleszületett fogékonyságunkat, azzal, hogy igyekszik elhitetni velünk, hogy tökéletes szépségideálok léteznek.

Megoldást kerestem arra, hogyan lehetne stíluskommunikátorként tudatosítani a nőkben, hogy a szépségipar és a tömegkommunikáció által közvetített tökéletesnek tűnő szépség valójában tökéletlen. A célom az volt, hogy a „kulisszák” mögé pillantva megmutassam ezt a tökéletlenséget. Megoldási javaslatokat fogalmaztam meg arra vonatkozólag, hogyan lehetne a gyerekekből sokkal ellenállóbb, elégedettebb, testileg, lelkileg, szellemileg egészségesebb felnőtteket nevelni, illetve hogyan lehetne fejleszteni a többi női korosztályt. Meggyőződésem, hogy a szépségipar hívásai egyre agresszívebbek és manipulatívabbak, ellenállni pedig csak az önállóan gondolkodni tudó, egészséges önismerettel rendelkező, magukat és másokat elfogadó nőknek van és lesz esélyük.

A kutatásom során alapvetően a nőket vettem figyelembe, de a megoldási javaslatokban nem zártam ki a kisfiúkat, illetve a férfiakat sem. A megoldási javaslataimban a stíluskommunikáció lehetséges alkalmazási területeit külön kiemeltem – megerősítendő a szakma létjogosultságát.

Kutatásomhoz interjúkat készítettem a divatszakma képviselőivel, modellekkel és más szakemberekkel. Az interjúalanyok részére előzetes felkéréssel és egyeztetéssel kérdéssort küldtem ki e-mailben, amire ők szintén e-mailben válaszoltak. A kérdéssorok összeállításánál törekedtem arra, hogy a kérdések nagy részét a többségnek feltegyem, hogy ezek alapján kapjak egy összképet arról, miként vélekednek a különböző szakterületek képviselői ugyanazzal a témával kapcsolatban. Természetesen ezen kívül törekedtem arra is, hogy személyre szabott kérdéseket fogalmazzak meg, mindenkinek a saját szakterületére, illetve érintettségére vonatkozólag. Egy fővel telefoninterjút készítettem, melyről hangfelvétel készült, külön a kérdésekről és külön a válaszokról.

Az interjúalanyaim megtisztelően őszinte, közvetlen és gondolatébresztő válaszait olvasva fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy az engedélyüket kérem ezeknek a virtuális beszélgetéseknek a publikálására, amit a többségük jóvá is hagyott.

Terveim szerint az elkövetkezendő időszakban minden héten olvasható lesz egy interjú, a válaszadók személye azonban egyelőre maradjon titok és hétről-hétre legyen Önöknek igazi meglepetés, egyfajta jóleső várakozás, értékes gondolatébresztő. Kérem, kísérjék figyelemmel induló sorozatunkat!

 

Fotó: Acsai Kinga

 

Felhasznalt irodalom:           

Lasch, Christopher (1984): Az önimádat társadalma. Európa Könyvkiadó, Debrecen

Meskó Norbert (2011): A szépség eredete. Szexuális vonzerő és párválasztás. Pro Pannonia Kiadói Alapítvány, Pécs


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook