SZoKeReSZ * – Fókuszban a stílus

2013.10.30. - Stíluskommunikáció

Türelmetlen papírrendezgetés… lassan lengedező kávéillat… kókadozó, éberséget mutatni igyekvő tekintetek… szokatlan, szinte nyári meleg egy októberi délutánon: a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói tanulmányi hétvégéjük záró akkordjára készülnek, stíluskommunikációs kurzus következik, Nádudvari Gabriella tanárnő előadásában.

Orvosnak, mérnöknek, szociális munkásnak, óvónőnek, jogásznak készülő, roma és nem roma fiatalok különböző tapasztalatokkal, érdeklődéssel és érzékenységgel eligazodni szeretnének a viselkedéskultúra és az emberi kommunikáció útvesztőjében.

A „Mi a stílus?” kérdésre adott, végtelen variációt kínáló válaszokkal a kurzus 10. percében valami elindult… valami, ami kezdetben csak sejthető volt, majd lassan-lassan felerősödve láthatóvá vált a csoporton. A téma – a viselkedéskultúra, a testbeszéd és a megjelenés titkai – lépésről lépésre átformálta a teremben tapasztalható képet: szemmel láthatóan kiegyenesedtek a csüggedő vállak és hátak, felélénkültek a homályos tekintetek, rendeződtek az öltözékek és áradtak a soha még meg nem fogalmazott, mélyről előtörő kérdések.

Nem tudom pontosan, hogy a téma méltósága vagy az oktató személyiségének egyenes következménye ez a kézzelfogható átalakulás, de az biztos, hogy ott, akkor varázslat történt…

Köszönet Nádudvari Gabriella tanárnőnek!

Szombathelyi Nóra

SZKRSZ

kommunikációs referens

 

*SZoKeReSZ: A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium kezdőbetűit kiegészítve egy lovári cigány kifejezést kapunk, melynek jelentése: Mit csinálsz? Mit teszel?


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook