A roma viseleti kultúrát népszerűsíti a Romani Design, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak közreműködésével

2013.11.26. - Stíluskommunikáció

A Cigány Divatbemutató a Romani Design Stúdió és a SZKRSZ hallgatói közreműködésével valósul meg a szegedi keresztény szakkollégiumok (Karolina Szakkollégium, Szent Imre Szakkollégium, Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium, Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium) hagyományos rendezvényének, a Katalin-bál keretei között.
A Romani Design olyan egyedi értéket képvisel, amely illeszkedik a modern kor elvárásaihoz, ámbár középpontba helyezi a tradíciót is. Célja, hogy a roma viseleti kultúrát egyrészt felelevenítse, másrészt az igényes, minőségi, különleges produktumok bemutatásával igyekszik minél szélesebb közönséget megcélozni. A Romani Design Magyarországon egyedülálló, hiszen a romák kultúráján alapuló, annak kiszolgálására törekvő kiegészítők, ékszerek, ruhák, kézműves termékek mindeddig nem készültek hazánkban.
Termékeik tehát alkalmazkodnak a hagyományos viseleti kultúra mellett a XXI.századi igényekhez, ezáltal ez a nem mindennapi design stúdió hidat alkothat a régi és az új között, valamint, mintegy beszivároghat, majd azt követően elterjedhet nemcsak a romák között.
A divatbemutató alkalmával a Romani Design új kollekcióját a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak modellként való közreműködésével tekinthetik meg az érdeklődők.

Időpont: 2013. november 28., 19 óra
Helyszín: Alsóvárosi Kultúrház – Szeged, Rákóczi u. 1.

Ács Helga


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook