A 12. Budapest Fashion Week

2013.11.27. - Stíluskommunikáció

Hétvégén került megrendezésre a 12. Budapest Fashion Week, melynek ezúttal a Gundel Étterem Erzsébet királyné bálterme adott otthont. A rendezvényt 2003-ban azzal a céllal hívta életre a főszervező, Mayer Balázs “Kenguru”, hogy kiugrási lehetőséget biztosítson a tervezők számára. Célja volt még, hogy hazánkban legyen egy olyan rendezvény, amelyre a nemzetközi divatmédia is felfigyelhet. Az elképzelések megvalósulását bizonyítja, hogy az elmúlt években, mintegy száz divattervező vett részt az eseményen, kétszáz bemutatót szerveztek és a Fashion TV is több alkalommal részt vett a rendezvényen.

A hétvégén két nap alatt tizenöt olyan divattervező, mintegy kétszáz ruháját tekinthette meg a nézőközönség, akiket a divatsajtó kevésbé követ nyomon, akik kevésbé élnek a köztudatban. Szombaton bemutatkoztak: Martinka, Green Culture, P-T Woman, Berki Eszter, Szarka Zsuzsa, Orosz Réka és a Mantra.

 

A vasárnapi bemutatókon mi is ott jártunk és bepillantottunk a kulisszák mögé.

Az aznap bemutatott kollekciókban a hordhatóság kissé háttérbe került a művészi szabadsággal szemben. A tervezőknek fontos, hogy a ruhák által kifejezzék egyéniségüket, az egyes darabok néhol társadalmi üzenetet hordozzanak, és ennek elérésében a hétköznapi konvenciók sem szabnak határt.

A bemutatók sorát Tsoogo nyitotta. A mongol származású tervező legutóbbi kollekcióját az arany és a fekete uralja. A kollekció darabjai nagyon nőiesek, kiemelik a test vonalát, de a szikrázó arany miatt túldíszítetté válnak, így a magyar szemnek kissé idegennek tűnhetnek.

Honcz Lilla most először mutatkozott be Budapesten. A Sepsisszentgyörgyről érkező tervező elszakadva kedvenc témájától, a japán kultúrától, ezúttal a hatvanas évek világából, Andy Warhol művészetéből nyert inspirációt. Az egyszerű lapruhákat vibráló színekkel és geometrikus mintákkal teszi izgalmassá.

Az orosz származású Kostenko Dária kollekciójának mottója: „Gondolkodj, mielőtt bármit is mondanál!”. Az üzenetet a pantomim művészek világából merítve közvetíti a tervező. A kollekciót alapvetően a fekete, a fehér és az intenzív piros határozza meg. A pöttyös és csíkos mintákkal Dária energiát és játékosságot csempész az egyes darabokba. Ruháival a kabarék bohém világát idézi, amely mögött végig jelen van a francia nő kifinomult eleganciája.

Dária bemutatója után Hecendofer Tímeának és csapatának sikerült sokkolnia a közönséget. A modellek Drakula menyasszonyát idézve léptek a kifutóra. A kollekciót a balladák és a tragikus sorsú nőalakok ihlették.

A lezser elegancia képviselője Marianna Herrhofer, akinél újra előtérbe került a hordhatóság. A színeket tekintve itt is a fekete a kollekció alapja, a főszerepet pedig a nagyobb méretű kiegészítők játsszák.

A One & Only talán a „legfiatalabb” a Fashion Week-en megjelent márkanevek közül, melyet Tóth Zsuzsa csupán néhány évvel ezelőtt hívott életre. A legújabb kollekciót a könnyed, nőies elegancia jellemzi, mely megjelenik az anyagkezelésben is (muszlin, selyem, lenge szövetek). A könnyed muszlin felsőket a halvány rózsa minta még légiesebbé varázsolja. Az áttetsző anyagok és a férfi ruhatárából „kölcsön vett” mellény – persze nőies formára alakítva, egy cseppnyi erotikát is csempész a kollekcióba.

Az Afrikai Szabóság darabjai valódi nyarat varázsoltak a Gundel termének falai közé. Nagy Eszter, az afrikai anyagokat és mintákat modern szabással ötvözi, ezáltal is közelebb hozva a távoli kontinens világát az európai stílushoz.

A két napos rendezvényt Kenguru bemutatója zárta. A tervező idei kollekciójához a barbárok világából merített ihletet. Fényes, fémes hatású anyagok, vastag, keltaszerű mintákkal díszített vállpántok és fűzött felsőrészek idézik meg a régmúltat.

 

A bemutatókból kiderült, hogy milyen sokszínű, kreatív és egyedi tervezői vannak kis országunknak. Ezért is meglepő, hogy a többségükről szinte egyáltalán nem hallani, mert nem beszél róluk a hazai divatmédia. A vasárnap bemutatkozott tervezők közül Tsoogo a londoni és a dubai, Kostenko Dária a bécsi és zágrebi és a szentpétervári, Kenguru pedig a londoni Fashion Week-en már nemzetközi közönség előtt is megmutatták munkáikat. Míg több ruhaköltemény extravagáns jellegéből adódóan az itthoni utcákon meglehetősen szokatlannak tűnhet, addig mondjuk Londonban valószínűleg insipálná a járókelőket. Több tervező munkái kiválóan alkalmasak lennének  színpadi ruhának, művészeknek vagy tehetségkutatókban fellépőruhának, akár filmes kosztümnek.

Sokat tehetnének a magyar glossy magazinok, ha a legnépszerűbb külföldi márkák és az ismertebb magyar tervezők munkái mellett, a kevésbé ismertek extravagánsabb, megszokottól eltérő, izgalmasabb darabjait is bevállalnák néha és bemutatnák az olvasóközönségnek. Ugyanakkor a televíziókban oly népszerű tehetségkutató műsorok készítőinek is a kezében a lehetőség, hogy tegyenek a kezdő, illetve kevésbé ismert tervezők megismerése érdekében.

A divat a kultúránk része! Merjük megmutatni a hazai képviselőit, függetlenül a személyes ízlésvilágunktól, hiszen egy ország kultúrája a mindennapok vizualitásában is mérhető! Mutassuk meg a különbözőséget, a sokszínűséget, a nem megszokottat akár a divaton keresztül is!

 

A vasárnapi esemény kulisszái mögött készült tervezői interjúkat folyamatosan közöljük az oldalunkon!

 

Tomasovszki Beáta, Dancsecs Aurélia

Videó:
http://www.youtube.com/watch?v=iaPfXMzG6Pc

A kép forrása: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=727786957235530&set=a.175105962503635.46878.173293806018184&type=1&theater


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook