Budai Klára interjúja Varga Erikával a Romani Design szegedi divatbemutatóján

2013.12.04. - Stíluskommunikáció

Varga Erika 2009-ben hozta létre a Romani Designt. A márka népszerűsége azóta is töretlen, a hazai és a nemzetközi kifutókon egyaránt. A szemet gyönyörködtető ruhadarabokban és kiegészítőkben fellelhető a kulturális sokszínűség, a tradíció követő motívumok ötvözete a modern kor elvárásaival.

Az esztétikai értéken túl pedig egy fontos üzenete van a márkának: a kultúrák közti elfogadást elősegíteni és a társadalmi konfliktusokat oldani. Erika missziójának tekinti ezt az üzenetet átadni, melyet a divat nyelvén keresztül fogalmaz meg. A november 28-án megrendezett divatbemutatón a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói mutatták be a tervező kedvenc  Romani Design darabjait.

Mi inspirál egy kollekció megalkotásakor?

“Sok ötletem van, amit idő közben mindig szűkíteni kell valamilyen koncepció szerint. Például, ha már tudom, hogy milyen anyaggal szeretnék dolgozni, onnantól kezdve az a fontos, hogy az anyagra koncentráljak és arra, hogy mit lehet az adott anyagból megvalósítani az eredeti ötlethez képest. Nálam három dolog mindig központi figyelmet kap: a roma népi ismeretterjesztés, a kreatív alkotó munka és természetesen a női szépség megmutatása. Mindig ezt a kettőt igyekszem összegyúrni, erre keresek módszereket, technikákat amit egy ruhában, kiegészítőben vagy egy teljes kollekcióban létre tudok hozni.”

Egy kollekció megalkotásában az éppen aktuális trendek mennyire játszanak szerepet?

“Ez nem annyira foglalkoztat. Én inkább a saját ötleteimet akarom beépíteni egy-egy ruhadarabba, nagyon izgalmasnak találom a fentiekben említett három szempontnak a megjelenítését egy adott produktumban. A trend pedig mindig változik és megteremthető, alakítható. ”

Miért alakult ki benned ez az erős tenni akarás a konfliktusok feloldásáért?

Mindannyiunknak meg kell küzdeni a romákkal szembeni előítéletekkel. Sajnos többé vagy kevésbé, de ebben mindannyian sorstársak vagyunk mi romák. Vannak azon kevesek, akik mindezt nagyobb nyilvánosság előtt szóvá tehetik, elmondhatják, hogy ezzel nem értenek egyet. Mindig úgy éreztem, hogy nekem ide csatlakoznom kell, mert nem hangzik el elégszer.

Mi a tapasztalatod, sikerül a kultúra és a divat közegén keresztül oldani a társadalmi konfliktusokat?

“Igen, rengeteg pozitív tapasztalatom van.  A számos nehéz, problémákkal teli történetek mellett vannak sikerek és jó modellek. Az, hogy mi történik ma és mi fog történni a roma közösségekkel az mindenképpen egy közös felelősség.  Itt szeretném kiemelni a fiatal kortársak és kifejezetten a roma fiatalok, a roma fiatal értelmiség  fontos szerepét. Nekik szeretnék üzenni:

én abból csináltam sikert, aki vagyok. Ez a Romani Design üzenete. Lehetsz sikeres, és boldogulhatsz az életben úgy, hogy megmutatod a saját kultúrádat, óvod tradícióidat és vállalod roma identitásodat.  Örömmel tapasztalom, hogy egyre többen vannak azok a roma fiatalok, akik akarnak azért tenni, hogy a helyzet változzon. Akiknek a sikeres élet megvalósulása mellett fontos a saját közösségük is. Sokakon látom a tenni akarást, és a tudatos felelősségvállalást. Nagyszerű látni, hogy nem fordítanak hátat.”

Milyen terveitek vannak a jövőben?

“Jelenleg egy új bázis kiépítésén dolgozunk, új helyre költözünk, egy nagyobb szalont hozunk létre. Jövő év május végén szeretném bemutatni az új kollekciót egy hasonlóan nagyszabású divatbemutató keretében, mint tettük ezt eddig is.

Ezenkívül dolgozunk egy Európai Uniós projekten, melynek keretében egy szlovák – magyar határ menti partnerségben megvalósuló képzési programban veszünk részt, melyben többségében roma nőket tanítunk meg varrni. Ezt a kifejezetten sikeresnek tekinthető oktatási programunkat mindenképpen szeretnénk folytatni. Szeretnénk egy új weboldalt, valamint elindítani a sokak által nagyon várt Romani Design webshopot.  Továbbra is dolgozunk azon, hogy a márka tovább erősödjön Magyarországon és nemzetközi viszonylatban egyaránt. A misszió ugyanaz mint a kezdetekkor: népszerűsíteni a roma kultúrát és ezáltal is hódolni a női szépségnek.”

Köszönöm a beszélgetést!”


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook