Magánéleti bűnözés

2013.12.06. - Stíluskommunikáció

Jól élni – DR. HORVÁTH RÉKA SOROZATA

Ki ne érezte volna valamikor, hogy a másik — barátja, munkatársa, testvére, szerelme, felesége, szomszédja, lánya, akárkije…— igazságtalan volt vele? Megbántotta, megcsalta, akadályozta, kellemetlen helyzetbe hozta, sarokba szorította, megfélemlítette.  Esetleg rossz dolgot terjesztett róla, ami egyáltalán nem volt igaz. Vagy elmondott róla valamit, ami igaz volt, de nem tartozott másokra. Magánéleti bűnözés. Ha visszagondolunk a velünk történt kellemetlen vagy fájó eseményekre,  akkor rájövünk, hogy van ilyen. A törvény szintjén nem létező, ugyanakkor nagyon is valóságos kategória. Az egyértelmű és durván bántó viselkedéstől kezdve az alig észlelhető és nehezen megfogalmazható kellemetlenkedésig hatalmas a választék.

Az esetek súlyossága, a történtek megélése és megítélése nagyban függ az érintettek érzékenységétől, intelligenciájától és kulturáltságától. A fizikai és lelki  környezet is jelentőséggel és befolyással bírhat. Jaaaj, már megint valami egészen bonyolult dologgal próbálunk megbírkózni? Igaz, bonyolult, de érdekes és mindenkit érint. Foglalkozzunk csak vele egy kicsit!

Az áldozat szerepében érezzük magunkat a legérintettebbnek. Kiből lesz könnyen áldozat? Létezik-e “áldozati magatartás”? Kik azok, akik áldozattá válhatnak bármiféle bűnözésben? A közhely, miszerint valaki rosszkor volt rossz helyen, esetenként igaz lehet, de ez a véletlen kategóriájába tartozik. Az emberi kapcsolatokban a szerepek nem a véletlen művei.

Ha valaki tudatosan, vagy tudat alatt áldozatot keres magának, áldozatra vadászik, rosszat akar tenni, akkor a gyengét választja.  Épeszű ember nem köt bele az erősebbe. Volt egy gyönyörű, nagy kutyám, aki mindig kiválasztotta azokat, akik féltek tőle. Ő maga szelíd volt és barátságos, mégis, ha észrevette, hogy valaki tart tőle, akkor nagy élvezettel ijesztgette. Az állatokhoz hasonlóan az emberek már a gyerekkortól kezdve a metakommunikációból megérzik, hogy ki a gyengébb és ki az erősebb.  Ki az,  akire rá lehet kényszeríteni az akaratukat, ki az, aki fölött könnyebben tudnak uralkodni.

Ne feledjék, ez itt a  “jól-lét klub”!  A klub tagjai kifejezetten kellemes és jó emberek. Pozitív, előre néző, jó megoldásokat kereső, kommunikatív férfiak és nők, akik érdeklődőek,  és többé-kevésbé tisztában vannak a saját tulajdonságaikkal.  Jó esetben helyesen ítélik meg a velük kapcsolatban állók belső jellemzőit is. Ha önmagunk vagy mások tulajdonságai nagyon eltérnek attól, mint amit feltételezünk vagy tudni vélünk, abból előbb-utóbb elégedetlenség vagy  fájdalmas csalódás származik. Már a saját rossz megítélés, majd a következményes események önmagukban is kellemetlenek. KÉpzeljék el, hogy mit éreznek és tapasztalnak akkor, ha valaki szándékosan okoz lelki fájdalmat! Az már egyértelműen magánéleti bűnözés. Ha hazudnak nekünk, ha igazságtalanul durván viselkednek velünk, ha udvariatlanok, ha lekezelőek vagy bántóan türelmetlenek.

Sok esetben agresszorrá válhat valaki úgy, hogy az nem állt szándékában. Tapintatlanságával azonban könnyen megsértheti a másikat. Tudják, kulturált, intelligens ember társaságban nem kérdez és nem ítélkezik vallásról, politikai hovatartozásról, szexuális szokásokról, származásról és anyagi helyzetről. Ezek magánügyek. A magánéleti bűnözésben sem a bűnös, sem az áldozat szerepe nem kívánatos. Gyakorolják inkább az elkerülés művészetét!

 

Ahhoz, hogy stabilan álljunk a lábunkon, mindenképpen ismerni kell az értékeinket és tisztában kell lenni a hibáinkkal. Mind a kettővel van tennivalónk. Az előnyös tulajdonságokkal jól kell gazdálkodni. A jó tulajdonságok magabiztossá tesznek. Megkönnyítik és leegyszerűsítik az életet. A jó tulajdonságainkat meg kell őrizni és meg kell erősíteni, hisz  ezekkel lehet másoknak segítségére vagy hasznára lenni.

A hibáinkkal és rossz tulajdonságainkkal mit tegyünk?  Felismerni, tudatosítani, javítgatni kell őket, és bizonyos mértékben elfogadni. Önmagunkban és másokban is.    Nagyon fontos, hogy  stabil, jó személyiség legyen valaki. Az ilyen ember sokkal inkább fel van vértezve a támadások, vagy bármiféle negatív hatás ellen. Ha ilyen éri, mert a rossz bárkit megtalálhat bármelyik pillanatban, akkor a jó személyiség találékony és alkalmazkodó, hamarabb talál megoldást  a bajra és hamarabb jut el egy újrarendezett, elfogadható, élhető  állapotba. Az egészséges, jó személyiségű ember  kiegyensúlyozott és harmonikus. Egyensúlyban tud élni önmagával és másokkal.

A magánéleti bűnözőkkel szemben az egyik leghatásosabb védekezés a felismerés és elkerülés. Nincs dolgunk velük. A helyes értékítélet, az önbecsülés komoly tűzfalat jelent ellenük. Néha talán megsebeznek, időnként megégetnek, kihasználhatják a gyengeségünket. Olyankor elő kell venni a jól bevált praktikákat. Biztos, hogy mindenki ismer néhányat. Találják meg a helyes utat a cselekvés , a tárgyalás  és a türelmes várakozás között. Sokfélék vagyunk. A megoldásaink is különbözőek. Találják meg a sajátjukat, mert az áldozat szerepe senki számára sem elfogadható!


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook