Öltönyviselési kisokos kezdőknek és haladóknak 2.

2013.12.12. - Stíluskommunikáció

ÖLTÖNYT VISELNI MEGTISZTELTETÉS VAGY INKÁBB ÁTOK?

Képzeljük el, hogy kapunk egy meghívót egy olyan helyre, ahol bizonyos protokoll szerint kell öltözködni. Mi történik ilyenkor?  A hölgyek örömmel vetődnek a szekrényükbe és élvezettel válogatnak a ruhatárból, a legapróbb részletekre is figyelve, és alapos kutatómunka után megállapítást nyer az a tény, miszerint nincs egy göncük sem! Ez idő alatt az urak, leggyakrabban csak végignézik asszonyuk ámokfutását és közben csak fintorognak, hogy „… már megint öltönyt kell húzni?!” Jaj, és nyakkendőt is kell venni? Egész este feszengjek az öltönyömben? Na, ne már!  Míg a női öltözet valóban szabadabban variálható, addig a férfiaknak való igaz, hogy csak az öltöny vagy a szmoking marad az egyetlen alternatíva, amit ilyen alkalmakra felvehetnek.
Míg régen az öltönyök nem számítottak a legkényelmesebb öltözetek közé, addig napjainkban már nagyon kényelmesek, puha kellemes anyagból készülnek és mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Most persze hallom az ellentábort, akik azt mondják, hogy ezt egy nő nem tudhatja, de higgyék el, uraim, tudom! Rendszeresen járok férfi barátokkal, kollégákkal öltönyt, zakót vásárolni és én magam is zakóhasználó vagyok. Igaz, női zakókat hordok, de én nagyon szeretem!
A múlt század elején még csak bizonyos alkalmakkor volt kötelező használata, addig napjainkban egyre több munkahelyen elvárás, hogy a férfiak öltönyben jelenjenek meg, ezért fontos beszélnünk róla.
Mielőtt belevágnánk, azért tisztázzunk, mit is nevez a szakma öltönynek?
Az azonos anyagból készült együttes öltözéket nevezzük öltönynek, ami lehet 2 részes: Öltönykabát+öltönynadrág és lehet 3 részes: Öltönykabát+öltönynadrág+ mellény.
Amikor más anyagból készül a kabát és a nadrág, azt egyszerűen zakó- nadrág kombinációnak nevezzük, de itt is figyelni kell a szabályokra.
Gyakran tapasztalom, hogy ezeket keverik az urak. Egy farmerhez például nem szabad öltönykabátot venni, csak zakót, mert megbomlik az egység és nem lesz stílusos, inkább disszonánsnak mondanám azt a fajta megjelenést. Mire gondolok? Sokszor hallom azt a kifejezést, hogy „sportosan elegáns”, sőt egyszer egy meghívóban is láttam ezt feltüntetve. Ez egy hatalmas tévedés!   Nos, lehet a sportost és a klasszikust kombinálni, amit úgy hívnak, hogy smart casual. Ez lényegében egy lazább, de nem utcai, annál kicsit elegánsabb viselet, de hogy hangsúlyozzam, nem hivatali viselet! A smart casual lényege, klasszikus és sportos ötletes összeolvadása. Nem attól lesz valaki azonban laza, ha egy öltönykabátot farmerrel vagy vászonnadrággal kombinál.
Öltönyviselésnél a következő szempontot kell és érdemes figyelembe venni.
•    Milyen alkalomra?
•    Minek szeretnék benne látszani?
•    Mennyire passzol a személyiségemhez?
Ezek közül talán a legnehezebb döntés az utolsó. Ez az, amit meg kell tapasztalni, esetleg külső segítséget kérni. Itt jön képbe a stíluskommunikátor, mint szakma, hiszen egy stíluskommunikátornak többek között pont ez is a feladatai közé tartozik, az egyéni stílus kialakításának támogatása.
Persze ez nagyban függ az alkattól is, hiszen nem vagyunk egyformák. Nagyon kevés férfi konfekció méret és a konfekció méretek között is jelentős különbségek mutatkoznak.
Tartásunk, alkatunk sokszor nem tökéletes, de ez talán nem is baj, hiszen akkor nem is lehetne miről beszélni, de ugyanúgy, mint a hölgyek öltözködésében, törekedni kell az áhított tökéletességre. Hiszen van, akinek kicsit hajlott a háta, görbe a tartása, kicsit nagyobb a pocakja, vagy csapott a válla. Ha felveszünk egy öltönyt, joggal várhatjuk el, hogy kijavítsa, vagy legalább csökkentse a tartáshibákat, és megjelenésünket közelítse az ideálishoz. Amikor eleganciáról beszélünk, szinte mindenkinek a 007-es ügynök jut eszébe. James Bond eleganciája viszont nem pusztán jóképűségének eredménye, hanem leginkább a remekbe szabott öltözékének köszönhető.
Fazont, méretet, testi adottságokat, magasságot, anyagminőséget és még nagyon sok mindent figyelembe kell venni ahhoz, hogy az öltönyviselés inkább megtiszteltetés legyen, mint átok.
A következő alkalommal az anyagokat és a fazonokat veszem górcső alá. Remélem, hasznos tippekkel szolgálhatok-  és nem csak a bizonytalanoknak.
Forrás:
Emese, Radványi Nagy (2012): Stílus és harmónia az európai normán alapuló férfi üzleti öltözékben (szakdolgozat) Témavezető: Brainel Mehandi


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook