Buékot mindenkinek!

2014.01.02. - Stíluskommunikáció

Jól élni – DR. HORVÁTH RÉKA ROVATA

Aki a címet olvasva a szívéhez kap és ájultan esik össze a rosszérzéstől, vagy aki úgy érzi, hogy a Jól-lét klubban jobbat remélt, többet várt a “mindenki buékjánál” azoknak üzenem, hogy olvassanak nyugodtan tovább. Ha nem is tudok egyenként elérni minden olvasót egy-egy jókívánsággal, azt mégis tudni és érezni fogják, hogy a közvetlen, személyes kapcsolattartás híve vagyok és arra biztatom önöket is.

Nem tudom, hogy jól látom-e, hogy évről-évre szaporodnak ezek a címben is idézett személytelen és kéretlen “jókívánságok”. Az internet elterjedésével párhuzamosan gyakorlatilag teljesen elsikkad a kézzel írott, postán küldött levelezés. Eltűnik lassan a képeslap-küldés szokása is. Karácsony, Újév, Húsvét, névnap, születésnap, nyaralás, kirándulás- nem múlhatott el régebben egy-egy üdvözlő képeslap küldése nélkül. Az egész életünk átalakult és felgyorsult. Az információk esetenként gyorsabban szállnak, mint a gondolat. A könnyen, gyorsan küldhető e-mailek, sms-ek, Facebook üzenetek és képek felváltották a “régimódi” levelezést, a levelezőlapok, a képeslapok, dísztáviratok jókívánság- vagy üdvözlés funkcióját. Nem a technikai előrelépés hordozza a bajt, hanem az, hogy az üzenetküldés egyszerűsége, a közvetlen kontaktus szükségtelensége a tartalom és a személyes gondoskodás sivárabbá válásával is együtt jár. Valami pozitív dolgot szeretne eljuttatni valakihez az a személy, aki ilyeneket ír: BÚÉK minden kedves ismerősömnek! Vagy: Minden Éva nevű barátomnak boldog névnapot kívánok!  Valamit, valakinek, az a személy. Huuúú, ez nagyon borzasztóan hangzik! Azért, mert az is! Álljon meg mindenki egy pillanatra és gondoljon arra, hogy ettől kezdve nagyobb fontosságot kapnak az életében az emberi kapcsolatok! A fontos, értékeket hordozó, családi vagy munkahelyi, közeli vagy távoli barátságok. Régebben is meg tudta írni mindenki annak a néhány jó ismerősnek a karácsonyi lapot, vagy szívesen megcímezte a balatoni nyaralásról a képes üdvözletet. Most sem kerül ez több energiába. Annak, akik fontosak számunkra, azoknak szívesen írunk, azokat boldogan hívjuk fel, örülünk a  minél közvetlenebb kapcsolatnak. Csak a személyes, egyedi, névre szóló üdvözleteknek és jókívánságoknak van valódi érterlme és értéke. Érző, értelmes ember nem értékeli az éterbe kiáltott címezetlen üzeneteket és maga sem küld ilyeneket.

Hogy születnek a személytelen szörnyűségek? Sokan úgy érzik, hogy itt az idő, évente legalább egyszer,  valamikor karácsony és újév körül jókívánságokat illik küldeni. Hogy pontosan kiknek? Azt nem tudják. Küldik boldog-boldogtalannak, úgy érezve, hogy azzal nem hibázhatnak. Pedig nagyon is hibázhatnak! Kiírják a Facebook oldalukra, hogy “Minden kedves ismerősömnek BÚÉK!”  vagy a címlistája összes címzettjének küldenek üdvözletet. Megszólítás nélkül, igazságosan azonosat. “Boldog, békés Karácsonyt kívánunk: Laci, Erzsi.” Ebből kap minden ismerős. Aki még nem döntötte el, hogy hogy is álljon az efféle üzenetekhez, az a biztonság kedvéért válaszol a küldőnek, szintén abból a meggondolásból, hogy abból baj nem lehet.

Ne tegyék ezt! Gondoljuk máshogy! Értelmes, jóérzésű, kedves, barátságos emberek vagyunk. Szeretettel és gondoskodással egymás iránt. A barátaink, családtagjaink, közeli ismerőseink különböző, de kiemelt figyelmet és törődést kapnak tőlünk. Ugyanezt várjuk mi is tőlük. Van, akivel gyakran, másokkal ritkán találkozunk. Akivel nem tartjuk a kapcsolatot, annak fölösleges az év végén üzenni egy jókívánságot. Ha úgy érezzük, hogy nem fölösleges, akkor hívjuk fel, írjunk neki egy levelet vagy küldjünk néhány fotót pár sor kíséretében, esetleg érdeklődjünk, hogy hogy van, mi történt vele az elmúlt időszakban! Neki, az ő kedvéért és a barátságunk jeleként. Tudják: személyes megszólítás, például Kedves Ági!, aztán a tartalom:  Sok szeretettel emlegetünk itt a francia tengerparton…, Születésnapod alkalmából…, majd a végén az aláírás. Az ilyen üdvözleteknél, leveleknél nem kell azon gondolkozni, hogy vajon nekem is szól-e, hogy  vajon én is a “kedves barátok” közé tartozom-e. Nekem küldték, személyes, közvetlen, nem csak az éterbe kilőtt önmegnyugtatás, hogy jót kívántam, jó ember vagyok, megtettem, amit illik.

Ha valakivel jó kapcsolatot szeretnénk fenntartani, akkor azért tenni kell. Odafigyelni, eszünkbe juttatni, megkérdezni, felköszönteni, emlékezni, elmondani. Megszólítani és válaszolni, köszönni és köszönteni. Ha fontos az a másik, aki eszünkbe jut, akkor ne számolgassuk, hogy ki hányszor hívta a másikat és melyikünk következik levelet írni! Hívjuk, írjunk, kezdeményezzünk akkor is, ha az a bizonyos mérleg már nagyon eltolódott, akkor is! Egyéb esetben csak a szakadék nő kettőnk között. A hidat, a biztosító köteleket két ember kapcsolatában nem a precíz számolás és számontartás jelenti, hanem a szíves kezdeményezés, a szerető megszólítás és az odafigyelő meghallgatás. Levelezzenek, üzenjenek, telefonáljanak, e-mailezzenek és sms-ezzenek! Tartsák a kapcsolatot és találkozzanak!  Beszélgessenek, kérdezzenek és mondják el! Kommunikáljanak! Semmi nem olyan változatos, semmi sem olyan érdekes és izgalmas, mint egy másik ember. Csak meg kell látni egymásban a csodát.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook