Az “itt és most” nagyszerűsége

2014.01.30. - Stíluskommunikáció

JÓL ÉLNI – DR. HORVÁTH RÉKA ROVATA

Az embernek a jelenben kell élnie. Ezzel a kijelentéssel valószínűleg mindannyian  egyetértenek, mert ugyanezt gondolják. De ha azt kérdezné valaki, hogy hol tölti az ember  képzeletben, gondolatban az ideje legnagyobb részét: a jelenben, a múltban vagy a jövőben,  akkor sokan elbizonytalanodnának, mert nem vághatnák rá a helyes választ. Szánjunk most egy kis időt erre a témára!

Sokan nagyon kevés időt töltenek el a jelenben. Sokat időznek a múltban, a maradék idő nagy részében meg a jövőt próbálják elképzelni. Ehhez nagyon is emberi tulajdonságokra van szükség: az emlékezetre és a képzelőerőre. Mindkettő hatalmas adomány,  ha jókor, jó helyen használjuk. Ha ezek a tulajdonságok bölcsességgel párosulnak, akkor biztosan gazdagítják az életünket.

Az embernek azonban alapvetően a jelenben kell élnie! A jelenben cselekszünk, itt történnek velünk az életesemények. Itt zajlanak a találkozások, a beszélgetések, a győzelmek, a vereségek, a felfedezések és a nyugodt pihenések.  Itt minden alakítható, formálható, megfigyelhető, tapasztalható, megélhető.  A múltban szerzett tapasztalatok hatással lehetnek a jelen életünkre. Hasznunkra válhatnak, de csak akkor, ha okosan válogatunk a jobbító hatással bíró emlékeink és tapasztalásaink között mint egy látogató, aki kis időre visszatér a múltba. Visszaköltözni, tartósan ott maradni azonban nem szabad! Az elmúlt dolgokat megváltoztatni nem lehet, azzal már nincs dolgunk. Az életünk színtere a jelen!

A képzeletünk nagyszerű dolgokra képes. Tervezünk, célokat jelölünk ki és elképzeljük az odavezető utat. Ezek a jó dolgok. Mégis, sokan vannak, akiknek rengeteg idejét emészti fel a jövőtől való aggódás és félelem. Képzeletükben a jövő nehézségekkel teli, sötét, nyomasztó és reménytelen. Igazi megpróbáltatás. Nem a valós veszélyek miatti racionális félelmekről beszélek, hanem az irracionális, jövőbe kivetített, elképzelt rossz dolgokról. Aki ilyen módon foglalkozik a jövővel, az megpróbálja a megoldásokat is megkeresni az elképzelt nehézségek elkerülésére vagy kiküszöbölésére. Igyekszik ellenőrzése alá vonni valami olyan dolgot, amire nem lehet  hatással, hisz még meg sem történt. Ezzel elvonja az idejét a jelenben való gondolatoktól, a cselekvés lehetőségétől, annak megélésétől és élvezetétől, mindattól, ami itt és most a rendelkezésére áll.

Éljünk tudatosan a jelenben! Ha az “itt és most” gondolatát tartjuk szem előtt, akkor rengeteg élményben, tapasztalásban, jóban és rosszban lesz részünk, ami összerakva kiteszi szinte az egész napunkat. Ne hagyjuk az időt és az eseményeket elrobogni magunk mellett! Nem elég csak ott lenni valahol! Vegyük észre és értékeljük az egyszerű, hétköznapi dolgokban is azt, ami jó!  Figyeljük a kedves, baráti gesztusokat, tudatosítsuk magunkban, hogy nekünk szólnak! Ha valakivel beszélgetünk, szenteljük neki a figyelmünket arra az időre! Ha vacsorát főzünk, akkor a lehető legtöbb figyelemmel tegyük, majd értékeljük és élvezzük, hogy a családunkkal vagy a barátunkkal közösen fogyasztjuk el!  Ha valami rosszul sikerül, elkésünk valahonnan vagy összeveszünk valakivel, ne száműzzük azonnal a dolgot a felejteni valók közé! Előbb gondoljuk végig, hogy mi az, ami hasznosítható belőle! Az eseményekből okulni, azt is a jelenben kell.

Mit kell tenni, hogy jobban részesei legyünk a saját jelenünknek? Odafigyelni magunkra és másokra, értékelni és megjelölni az eseményeket, kiemelni a jó dolgokat.  A történések nagy halmazából kiemelni a fontosakat, lényegeseket. Keresni és észrevenni azokat, amelyek gazdagítanak bennünket.

Éljenek a jelenben! Értékeljék az adott pillanat szépségét! Legyenek engedékenyek magukkal, hogy szabadon élvezhessenek olyan történéseket, amik talán hasztalannak tűnnek, egyszerűen csak kellemesek és JÓ-k. Örüljenek az elért sikereknek, éljék meg a boldog pillanatokat, ismerjék fel az igazi jó érzéseket!  Keressék és találják meg az élményt a jelenben! Egy fülbemászó dallam, egy bizalmas beszélgetés,  a gyerekünk első értelmes kimondott szava, az elvégzett munka jóleső öröme, a homok puhasága a talpunk alatt, az együvétartozás melegsége vagy egy rég várt eredmény teljesítése……  Az élmény a jelenhez kötött: csak itt és most érhetjük nyomon.  Az illatok, az ízek, a fények, a hangok, az érintések mind a jelenben hatnak ránk. Érzékeljük, értékeljük őket, itt és most, a maguk helyén!  Természetes, hogy érnek bennünket fájdalmas, gyötrő és nem kívánt hatások is: veszteség, hiány, sikertelenség, fájdalom, csalódás. A fény és a sötét egyaránt az élet része. Tanuljunk meg bánni mindegyikkel! Minthogy cselekvő befolyással csak a jelen eseményeire lehetünk, a  jó és a rossz arányát is csak itt tudjuk megváltoztatni. Ha segítséget kérünk vagy nyújtunk, arra is mindig a jelenben van szükség. Az azonnali segítség a leghatékonyabb.  Ahogy a szólás mondja: kétszer ad, ki gyorsan ad.

Azt mondom most is, mint amit már oly sokszor: vegye kezébe mindenki a saját életét. Ne elszenvedői legyünk az eseményeknek, hanem minél aktívabb alakítói! Használjuk, éljük, élvezzük a mindenkori pillanatot! Az életünk harmóniáját a jelenben kell megteremteni: itt és most.

 

 

Horváth Réka


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook