Párizs haute couture 2014

2014.01.31. - Stíluskommunikáció

TOMASOVSZKI BEÁTA HÍRFOLYAMA
Évente kétszer ad otthont a divat fővárosa az egyik legrangosabb divateseménynek, melyet a francia divatszövetség, a „Chambre Syndicale de la Haute Couture” rendez meg. Ahhoz, hogy egy divatház kiérdemelje az haute couture-címet, évről évre szigorú szabályoknak kell megfelelnie. Idén 14 divatház mutathatta be a legapróbb részletekig kidolgozott és a legkiválóbb kézimunkával elkészített kollekcióit.
A két legrégebbi couture-háznak idén is sikerült lenyűgözni a közönséget.
Azt sajnos nem tudjuk, hogy pontosan mi hatott Karl Lagerfeldre a couture kollekció készítésénél, az azonban biztos, hogy merőben frisset, fiatalosat és szokatlant alkotott. Az haute couture nagymestere mindenki legnagyobb meglepetésére sportcipőben küldte modelljeit a kifutóra, és a tipikus Chanel-darabokat kislányos stílussal fűszerezte meg. Cukorkaszíneket használ, a testhez simuló darabokat lazán szabott, rövid felsőrészekkel kombinálja. A ballon-foma megjelenik a klasszikus kosztümök ujjkidolgozásánál, a szoknyák és ruhák szabásánál. A játékos hatást övtáskákkal, könyök- és térdvédőkkel fokozza. Ezzel a kollekcióval Lagerfeldnek sikerült ismét újat alkotni a Chanel-ház történetében.
Raf Simons, a Dior-ház vezető tervezője bensőséges hangulatot teremtve a kifutón ezúttal az intimitás tematikáját dolgozta fel legújabb kollekciójában. Saját divatfilozófiáját követve Simons kifinomultan és határozottan viszi végig a választott témát. A kollekció szinte minden darabjánál az áttetszőség és a női test eltakarásának lehetőségeivel játszik. Az áttetszőség nemcsak az anyagokban (csipke, necc) jelenik meg, hanem azok megmunkálásában, és az egyes ruhadarabok szabásában is. Ezt az új látásmódot a tervező klasszikus sziluettekkel (H-, A- és Y-vonal) párosítja, melyeknek felfedezője nem más, mint a divatház alapítója, Christian Dior.
Donatella Versace 2014-es kollekciójához Grace Jones-tól, a ’80-as évek amazonjától merített ihletet. Grace védjegyévé vált a lazán lelógó, hosszú kapucni, ami központi szerepet kap Versace haute couture darabjainál is. Kiegészítőjévé válik a blézereknek, az overálloknak és az alkalmi ruháknak. A tervezőnő idén nagy hangsúlyt fektetett a ruhák díszítésére. A aprólékosan kidolgozott grafikus mintázatok az antik görög motívumvilágot idézik.
A következő tervezők kilépnek a hordhatóság szabta szűk határok közül, és a divatot tágabban értelmezve, a művészetből merítve alkották meg saját haute couture-kollekcióikat.
Viktor&Rolf kreativitásában most sem kellett csalódnunk. Idén nem modelleket, hanem a holland állami balett társulat táncosait kérték fel a divatház haute couture-vonalának bemutatásához. Nem véletlenül, hisz a holland tervezőpáros idei kollekcióját épp a táncosok ruhái inspirálták. A darabok mind latexből készültek, melyeket tetováláshoz hasonlító motívumokkal díszítettek. Nem hiányoztak a jellegzetes balett-jegyek sem, mint a szalagok, masnik és fodrok.
A kiegészítők sokszor háttérbe szorulnak, Jean Paul Gaultier couture-kollekciójában most mégis főszerepet kaptak. Az egész kollekció egyetlen, tollakkal díszített fejdísz köré épül, melyet a tervező a párizsi revük világából kölcsönzött. A ’20-as ’30-as évek éjszakai életének francia módiját ültette át a jelenbe. Gaultier ezúttal is engedte fantáziáját szabadon szárnyalni, mintha egy kitalált színdarab jelmezeit tervezné. A végeredmény: feltűnően díszített darabok, csillogó selymek, rövid, tollakkal díszített fehérneműk, pillangót idéző ruhaköltemények, és művészi tülldíszítések. A show végén pedig egy valódi varieté-csillag: Dita von Teese, a tökéletes megtestesülése mindannak, amit ma a revü jelent.
Az haute couture fogalmát egyedi módon értelmező divattervező Maison Martin Margiela. Értelmezése szerint a couture lényege, hogy használhatatlannak mondott dolgokból alkossunk egyedit. Úgy gondolja, hogy valóban értékes dolgok szemétből keletkeznek. A 2014-es tavaszi-nyári kollekció azonban egy kicsit eltávolodik ettől a gondolattól. A gyűjtögetést választja a tervező témájául. Ez az alapötlet leginkább azokon a ruhákon jelenik meg, melyeket Sailor Jerry, tetováló művész és az ő oldschool-stílusa inspirált. A kollekcióban két olyan ujjatlan felsőrész található, amik olyan hatást keltenek, mintha különböző anyagdarabokból álló tetoválások lennének, melyek a modellek felsőtestére és karjaira simulnak. Margiela gyűjtő-szenvedélyének bizonyítéka a ruhák gazdag mintázata: virág, különböző etnikai és op art-hatású minták, csíkok és hímzések keverednek egy-egy darabon.
Hétköznapjainkban a divat úgy jelenik meg, mint a fogyasztói társadalom szerves része, ami a fast fashion üzletek polcain havonta cserélődő árukínálatában valósul meg. A divatházaknak és vezető tervezőknek azonban minden alkalommal az haute couture-kifutóján sikerül bebizonyítani, hogy a divat képes túlmutatni az üzlet világán, hogy az haute couture az, ahol a divat művészet, és a tervezők új irányvonalakat kereső, kreatív alkotók.

Forrás: http://www.vogue.de/fashion-shows/haute-couture-paris  (2014. 01. 29.)

Kép forrása: http://www.vogue.de/fashion-shows/kollektionen/fruehjahr-2014-hc/paris/viktor-rolf/runway/00180h  (2014. 01. 29.)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook