Öltönyviselési kisokos kezdőknek és haladóknak 6

2014.02.04. - Stíluskommunikáció

ÖLTÖNY-NYAKKENDŐ-ING KAPCSOLATA A NYAKKENDŐ PERSPEKTÍVÁJÁBÓL

Azt hiszem, nagy fába vágtam a fejszémet, de ha már belekezdtem, akkor uccu neki.
A korábbi cikkeimben, csak és kizárólag az öltönyök és a zakók tekintetében vizsgálódtunk, de egy öltözethez ugye ing és nyakkendő is dukál. Legalábbis bizonyos pozíciókhoz és alkalmakhoz a dress code szerint. Sokat gondolkodtam, mivel is kezdjem az öltöny-nyakkendő kapcsolatát és milyen mélyre ássak bele. Ez egy olyan nagy téma, amiről oldalakat lehetne írni, mégis megpróbálom közérthetően, túlzó szakmai mélységektől mentesen röviden összefoglalni, mire is kell figyelni, ha a férfi-ember öltönyt, inget és nyakkendőt vásárol. Ez a három dolog ugyanis nem elválasztható egymástól.
Öltönyből általában jóval kevesebb áll rendelkezésre, mint ingből és nyakkendőből, ezért mindig az öltönyhöz társítunk. A nyakkendő egyébként is díszítő funkciót tölt be, azzal lehet játszani, színesíteni az öltözetet. Az első lépés az öltöny és a nyakkendő színének társítása. Amikor az öltöny színe és a nyakkendő színe azonosak, akkor beleolvadó a viszonyuk egymáshoz. Például szürke öltöny szürke csíkos nyakkendővel. Amikor az öltöny mintázatának színe harmonizál a nyakkendő színével, akkor kiegészítő viszonyról beszélünk. Ilyen egy kék fehér mintás nyakkendő, szürke fehér csíkos öltönnyel. Elütő a viszonyuk, amikor az öltöny színe és a nyakkendő között nincs összefüggés, de az összhang tekintetében elfogadhatónak találjuk. Például egy sötétkék öltöny, mély bordó nyakkendővel. Azonban, ha a harmónia hiányzik, rikító a színösszeállítás, akkor elütnek egymástól az elemek. Ilyen például a majdnem fekete öltöny és a rikító sárga színű nyakkendő. A nyakkendőnek az egész ruházattal összhangban kell lennie, ezért az üzleti életben a rikító kompozíciókat kerülni érdemesebb. Ezen kívül még egy fontos dolognak, a diszkrét-domináns elvnek is érvényesülnie kell. Mire gondolok? Arra, hogy az öltöny- nyakkendő-ing hármasból, lehetőség szerint csak két dolog legyen domináns, mind a három már ne. Lehet domináns az ing és a nyakkendő, de akkor az öltöny legyen diszkrét, vagy lehet domináns az ing és az öltöny, de akkor a nyakkendő legyen diszkrét…. Erről lesz még szó a későbbiekben.
A következő lépés az inggallér, a rever és a csomó viszonyának meghatározása.
A nyakkendő csomójának illeszkednie kell az ing gallérjához és a zakó reverjéhez is. Mit értünk ez alatt? Furcsán hat egy rövidebb inggallérhoz a szélesre csomózott nyakkendő és ugyanígy a szélesebb reverhez egy szorosra csomózott angolos piccadilly- kötés. Lényeges kérdés még az is, hogy a rever szélessége hogyan befolyásolja a nyakkendőnk szélességét. Ez úgy állapítható meg, hogy a nyakkendőnk legszélesebb pontját hozzá mérjük a rever legszélesebb pontjához. A nyakkendő ne legyen szélesebb a revernél, mert mókásan fog kinézni.
Nyakkendők tekintetében megkülönböztetünk 3 szélességet, így három formát is.  A formáját tekintve lehet keskeny (4-5 cm), klasszikus, azaz lefele szélesedő formájú (alsó szélessége 6-8,5cm), valamint széles palackszabású ( 8,5-10 cm) nyakkendő. Mostanában divat a keskeny nyakkendő viselése, de egy szélesebb vállú, erősebb alkatú férfin nem mutat túl szépen, ugyanígy az alacsonyabb termetű, vékonyabb alkatnál pedig a szélesebb nyakkendő nem lesz előnyös. Mindkettő összhatását tekintve az elsőt még jobban erősíteni fogja, míg a második variációnál a szélesebb nyakkendő összenyomja viselőjét. A nyakkendők csomózása és az, hogy milyen gallérhoz milyen csomózás passzol egy újabb téma lehetőséget vet fel, amit e témán belül most nem fogok kibontani, az talán egy későbbi cikk lehet. A nyakkendők mintázatát tekintve azonban elég határozott véleménnyel rendelkezem. Bevallom, nem rajongok a csíkos nyakkendőkért.
Aki ismer, tudja, hogy megszállott nyakkendő mániás vagyok, az egyetemi tanulmányaim során sokat foglalkoztam a nyakkendő témával, de akkor most tegyük tisztába ezt a kérdést is. A csíkos nyakkendő barát vagy ellenség?
Azt gondolom, hogy nem kell feltétlenül kidobálnunk kedvenc csíkos nyakkendőinket, csak tudni kell, mikor viseljük. A csíkos nyakkendőnek két típusa ismert: léteznek angol csíkozású nyakkendők és amerikai csíkozású nyakkendők. Ezt úgy lehet megkülönböztetni, hogy az angol csíkozás a bal vállunk irányából fut átlósan lefelé, az amerikai csíkozás pedig pont fordítva, a jobb vállunk irányából fut ferdén lefelé. Az amerikai csíkozás nem hordoz semmiféle jelentéstartalmat, nem úgy az angol csíkozású nyakkendők. Angliában ugyanis nagyon sok klub, csoport, iskola, társaság egyennyakkendővel mutatja meg együvé tartozását. Anno próbáltam kideríteni én magam is, mely színeknek, csíkformáknak milyen jelentéstartama lehet, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez annyira szerteágazó tudomány, hogy ezt szerintem még az angolok sem mindig ismerik. Pont ezen okok miatt azt merem mondani, hogy az angol csíkozású nyakkendők egyfajta uniformizációs jelentést hordoznak, éppen ezért fontosabb üzleti tárgyalásra semmiképpen nem ajánlott, főleg, ha a tárgyaló fél ráadásul még angol is. Szakmai oldalról pedig szintén azt mondhatom, és ezt gondolom, stíluskommunikátor/tanácsadó kollégáim is megerősítik, hogy középvezetői szinttől felfelé már csak a decens visszafogott minták (apró minták) a megengedettek, de ennek kifejtése, már megint egy újabb témalehetőség lehetne. (dress code).
Ennek ellenére azt javaslom, mégse dobd kukába kedvenc csíkos nyakkendőidet, mert egy lazább, kevésbé formális eseményre vagy egy pénteki Jeans Day-re nyugodtan felveheted. senki nem fog kiállítani a sorból.
Remélem, sikerült egy kicsit eloszlatom a csíkos nyakkendő körüli dilemmákat és ezután mindenki egy kicsit másként értékeli majd a csíkokat a nyakkendőn.
A következő cikkemben az öltöny- nyakkendő-ing kapcsolatát vesszük górcső alá  az ing oldalról vizsgálva.

Radványi Nagy Emese

Kép: http://www.weddinglink.co.uk/home/style_essentials_summer_weddings_1_2216618


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook