Bogoly József Ágoston: A stílus születése a metafizika szelleméből. Kiterjesztések a metafora felé

2014.02.22. - Stíluskommunikáció

A szórt optikájú, mozaikalkotó közlés lehetősége nyitva áll mindenki előtt. A teremtő képzelet, a „Free Style” és a „Mintha” (Als Ob) filozófiája szempontjából mindez kommunikálható. Ebben a vonatkozásban a metaforák nyelvén örök befejezetlenül szól és képben él minden. Az ember csak „hazamegy” abba a kicsi lelki hazába, amibe korábban a Megelőzöttségében beleszületett-beleszeretett. Metafizikai érzékünk az elején megvolt már. Érzékelhetjük felnőttként a kicsiben hagyott nagyot. A gyermekkor világának mintázata továbbszőhető. A gyermekkor kreatív tudattartományából indázva, miként a növényeknél a tenyészőkúp csúcsa a fényből a kiteljesedéshez szükségest issza, az érésben lévő személyiség magát építi fel. A világ számunkra ellenpontokat képző kontextusában sokszor kallódásban élünk. Hajt a vágy? Valami a homályban rebeg? Vákuum-örvénycsapda? Van fék, az impulzuskontroll működik? Nem szeretnénk leválni eredeti egyensúlyunkat biztosító horizontunkról. Hogyan tovább? Az ember a teremtéssel együttműködő módon, a folyamatosan élő önalkotásával, a felvillanó és ritkán mutatkozó jelző fényekből gyűjt és alapít saját értelmezési tartományt. Így lesz saját harmonizálású jelene. Rejtett kristályszerkezetben ősformák, fényes átjárók, változó nézőpontok, történetek, képsorok, stílus metamorfózisok, fényporok, rezgőkörök és integrált billenő kapcsolók. A határoltságok oldódnak. Van megújuló heurisztika? Megjelennek az elrejtett szimmetriák? Nicolaus Cusanus írta: „Mors nihil aliud est quam separatio ad communicationem et multiplicationem essentiae.” („A halál semmi más, mint a létező szétválása a lét továbbadására és megsokasítására.” A megdermedt szív képes felmelegedni. Az áramkörök újra élednek. Azzá válunk, amik valójában vagyunk? Hol található a horizont az eligazodáshoz?

A megismerő ember a saját maga alkotta konvenciók lavinahatásának kiszolgáltatva bolyong. Ember és világa külső nézőpontból is szemlélhető. Hang-szó-kép-látvány-újraalkotás. Az első szülőföldünk a Világegyetem, a második pedig az a hely, ahol itt a Földön véletlennek tűnően megszülettünk. Van egy kép, soha ne feledd! Egy ellipszis alakú pályán Földünkkel a Nap körül keringünk. Ezen a pályán magadat újra felfedezheted. Kallódás közben, lelki röppályánkon is érzékeljük a felvillanó fényt, a lehetőséggel. Vedd észre, lelkedben van belső Napod! Rád ragyog. Kommunikálj vele! Képzeletedben a metaforádat megalkothatod. Minden átbillenhet egy másik világba is és van feltétel nélküli ráhagyatkozás és találkozás. Keresésedből egy finom érintkezési felület, interface épül. Átkódolható lesz, ami eddig lehangolt. A gyász-zene már halkul benned. Majd minden zörej elcsitul. Zárványaid között átjáró nyílik. Saját magad készítette szerszámot tudsz alkotni. Saját létedhez illő „kulcsod” lesz és általa Veled az Idő kinyílik a metaforák felé. A lejegyzés tér-idő tapasztalata leszel. Rögzített jelentésű szavak átkódolt változása után ősformákból teremtesz. Megszülethet a stílus a metafizika szelleméből. Íme, a versbeszédben így is:

 

Bogoly József Ágoston: Kallódás      


Hol, mi voltál? Áldozati oltár alatt

a víznyelő edény, a napozó árnyék,

kóbor indaminta? Nyári konyhában

 

kiskanna, sonka vagy a tormástálka

a zöldmázas gyertyatartók mellett?

Ólomsúllyal anyagba süllyesztett

 

mézcsurgató álom? Kockaköveket

golyóbissá formáló vasakarat átka?

Forró véred hűs agyagverme a korai

 

szerelem után? Vagy disznóöléskor,

zsíros farámán a félbevágott nyak?

A kihunyó fény a széttört kerámián?

 

Piros télikabátod gallérján, az öltésen

ide-oda lengő-rezgő árva cérnavég?

Téridő kallódó húrja? Hullámvonal?

 

Stefan George: A szőnyeg

 

Itt kavarognak emberek, növények

és keveregnek selyemrojt-keretben,

kék sarlókon fehér csillagok égnek

s minden lebűvölt, dermedt táncba retten.

 

Kopasz vonalak vége dús cikornya

s ellentmondó a rajzok furcsa teste.

Nincs senki, aki e rejtélyt feloldja,

de az egész felébred egyszer este.

 

Akkor borzongnak a halotti ágak,

miket körök, ívek zártak be folyvást,

a bogzott bojt elé nyíltan kiállnak

és végre hozzák az igaz megoldást.

 

Nem szóra és nem minden percben éppen,

a durvák mitse látnak itt e mintán,

sokaknak sose szólanak beszédben,

csak keveseknek szólnak képbe, ritkán.

(Ford.: Kosztolányi Dezső)

                                                                                                                                                  

Összehasonlító értelmezés? A versekben a néven nevezés konkrétuma fellazul. Keresésben vagyunk. Hans-Georg Gadamer írta az Igazság és módszer című művében: „Az értelmező nem úgy használja a szavakat és a fogalmakat, mint a kézműves, aki a maga szerszámait kézbe veszi vagy félrerakja. Sokkal inkább arra kell rádöbbennünk, hogy minden megértést bensőleg átsző a fogalmiság (…)” A szellemiség, az érzelem és az értelem ötvözetéből a metafizikai természetes képesség alapján kimunkálható stílus születik újra.

 

 

Metafora, in vivo. Fotó: Bogoly József Ágoston



Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook