Bogoly József Ágoston: Tavasz Bartók Bélával

2014.03.18. - Stíluskommunikáció

Stílus és szellemi impulzus? A tavaszban kitakarja magát az új és kerüli mindazt, ami kopott? A természet, a táj szemünk láttára öltözik át. Felfedezhetjük a tavasz rejtett stílusát?

Az autópályán Budapestről Szegedre, aztán tovább utazol. Nézel előre, útra szegezett tekintettel. Hangjába burkol az autórádió. Hirtelen gyorshírek következnek. Már nem hallod miről van szó, mert telefonálni kezdesz. Gépi hang válaszol: „A hívott szám jelenleg nem kapcsolható.” Újra él a csönd. Az autópálya Szeged előtti utolsó harmadán feltűnnek a ritkásan települt tanyák. Világok és nemzedékek suhannak el. Naplementék tündöklése. A régi emlékezete az élő képzeletbe hatol. A tél koszos gúnyái szanaszét hevernek. Nagy eső volt. Kóborol sok tisztára mosott folt. A száradó föld illatába tavasz-ihletésű jelképek vegyülnek. Az elhagyott tanyán a tető már beszakadt. A vert falak félig összeomlottak. A repedéseken az elhagyott gémeskút árnya tör át. Pásztorének szilaj üteme keresi a kihűlt tűzhely nyomát. Mielőtt előző életüket a falak végleg elfelejtenék, az ajtók helyén csapongó dallamú hangfoszlányok térnek vissza. A külső forma lassuló dinamizmusa ez. A lelkesedés utolsó tánca?

A tavasz örök-gyönyör energiái mutatkoznak. Az emberi szívben, az öt érzékben a tavasz újrateremtő ereje él. A Bartók-zenére jellemző, rubato-játékba kezd az idő. A tenyésző múlt vásznán egy repedés a jelenre hasad. A verbunkosokra emlékeztető, tovalibbenő zenében a fafúvósok madármotívumai szárnyalnak. Bartókkal a frissülő időben? A látóhatár szélén a végtelen tér egy akácfasorba ütközik. Az égre nézel. A Fehér-tó felé madarak húznak el. Kezed az elektromos ablakemelőre téved. A hűvös levegő zúgva tódul be és az őszi levél érintésére emlékeztet. Köridőben élünk. Tényleg? Az idő körforgásában most a tavasz hoz-visz jeleket. A boldogság az apróságokban rejtőzik. Az idő árama zenébe öltözik. Az autó számítógépén digitális táncot járnak a fények.

Tábla mutatja, ez már Szeged. Rutinosan átszeled a várost. Elfordulsz Vásárhely irányába. Az algyői Tisza-hídnál veszed észre a villogást a műszerfalon. Pihenni sem ártana. Hosszúra nyúlik a nap. DVD-t csúsztatsz a lejátszóba. Bartók Béla Szabadban című zongoraművéből Az éjszaka zenéje tölti be az utasteret. A természet finom neszeivel suhansz át a városon. Vásárhely után, a kereszteződésnél Békéssámson-Szőllőspuszta felé nézel.  Az új kompozíciós stílusú titokzatos zene a szomszéd falu határából hallatszik át? Az éjszaka zenéje című darabot 1926-ban Bartók Béla Szőllőspusztán komponálta.

A visszapillantó tükörbe nézel. Felível, majd szétterül a tekinteted. Szét vannak szórva az apró részletek? A külső bizonytalanság és a benső bizonyosság elkísér? Az országúton néhány biciklis imbolyog. A Száraz-ér partján, a Betyár csárdánál felgyúlnak a lámpafények. Merre jársz, felismered? Ettől a helytől negyvenöt kilométerre, Nagyszentmiklóson született Bartók Béla. Hullik az ég harmatának legjava. A Nap és a Hold indázó fája egyre magasodik. A szél vizet áraszt. A föld arcán már kisimított egy ráncot a tavasz.

 

Első megjelenés: az első szövegváltozat Bartók a tavaszi szélben címmel jelent meg, DÉLMAGYARORSZÁG, 2006. ápr. 14. 14. p. ; DÉLVILÁG, 2006. ápr. 14. 14. p.

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook