A fekete vonzásában – TONI & GUY Fashion Week Budapest 2014/2015 AW

2014.04.18. - Stíluskommunikáció

DANCSECS AURÉLIA  ÉS TOMASOVSZKI BEÁTA BESZÁMOLÓJA

Várakozással teli kíváncsisággal érkeztünk meg április 12-én az impozáns Dorottya Palota épületébe a Toni & Guy Budapest Fashion Weekre, ahol hat tervezőnk mutatta be az idei őszi-téli kollekcióját. A BigBag PR Ügynökség tulajdonosa Felkai Eszter, csapatával karöltve egy fiókban heverő ötletből mára az ország legelismertebb divateseményét hívta életre. Az esemény névadó szponzora a Toni & Guy Meet Wardrobe mellett, a MAC, illetve a divatiparban otthonosan mozgó Mercedes Benz is a rendezvény támogatója.

Míg a tavalyi rendezvénynek, inkább egyfajta társasági esemény hangulata volt, úgy éreztük, hogy ezúttal sokkal inkább a szakmaiságé volt a főszerep. A korábbi időpontokban megrendezett bemutatókon is megteltek az ülőhelyek, később sokan állva nézték a teltházas bemutatókat. A regisztrációhoz kötött beléptetés nagyon profin meg volt szervezve, illetve a tavalyihoz hasonlóan a TGFWB hivatalos Ustream oldalán virtuálisan mindenki követhette a bemutatókat. Kétségtelen, hogy az online világát éljük, éppen ezért is, különösen jóleső érzés volt kézbe venni a The Budapest Fashion Journal legújabb számát, ami nemcsak megjelenésében, de tartalmában is minőséget képvisel.

Minket mindig is érdekelt, hogy mi zajlik a dolgok, életek, események hátterében, mert ott látszik a valóság. A kifutó pedig egyfajta lélekmelengető illúzió. A legizgalmasabb az, amikor az ember betekinthet a kulisszák mögé!

Le a kalappal a sminkesek, fodrászok, stylistok előtt, akik a palota impozáns méreteihez képest, nagyon kicsi helyen, nagyon rövid idő alatt, tökéletes összhangban dolgoztak együtt.

Gera Anna sminkmester vezetésével tenyérnyi helyen, tökéletes sminkek születtek. A frizurákat Friedmann Péter csapata álmodta és alkotta meg, ezzel jó ötleteket adva az utca emberének. Minden modellre jutott egy stylist, akik a tervezők öltözékeit nagyon precízen, bemutatók szerinti sorrendbe rendszerezve adták a lányokra.

A kifutón idén is megcsodálhattuk Srej Zsófit és Kondás Katát, akik nemzetközi porondon is ismert és elismert modellek. Őket nézve arra jutottam, hogy a sikeres modellek titka talán az lehet, hogy míg az átlagos modellek „beleolvadnak a ruhába“, rájuk muszáj ránézni, mert egyszerűen „átüt“ a személyiségük a ruha alól.

Szegedi Kata, a Nubu, a Je Suis Belle, Anda Emília, Nanushka és a USE unused színvonalas bemutatói mellett, a szünetekben idén is divatprezentációkat tekinthetett meg a közönség.

Gyönyörködhettünk Anh Tuan vadonatúj táskakollekciójában, láthattuk a The Four fiatal csapatának munkáit, Tomcsányi Dóri síelés ihlette ruháit pedig nemcsak vállfákon, hanem modelleken is megcsodálhatta a közönség.

A meghívott vendégek megjelenése idén is elég sokszínű volt, és többségüket kétségtelenül meghódította a már egy ideje népszerű futócipő-trend. Elég érdekes összeállítások is születtek, mint például sötét öltöny narancssárga sportcipővel, és ennyi hölgyet sem gyakran látni egy helyen, nőies, elegáns ruhákhoz felvett tornacipőkben. Amióta az utcai divat hatására a Chanel kifutóján is megjelent ez a trend, úgy látszik még inkább kötelezően beszerzendő darab lett a divatkövetők számára.

Tervezőink azonban ezúttal sem okoztak csalódást, és a tőlük megszokott módon nemzetközi színvonalú, egységes és egyedi kollekciókkal jelentkeztek.

Idén a fekete szín és a geometrikus formák ejtették rabul a hazai tervezőket. Az egyenes szabás és az A-vonal került előtérbe, a hangsúly a következő szezonban – ahogyan a nemzetközi trendeknél is megfigyelhető – a derékra helyeződik.

Szakítva a printelt mintákkal idén a tervezők új eszközöket és anyagokat használtak inspirációik kifejezéséhez.

Szegedi Kata az első kollekcióinál használt vizuális trükkökhöz nyúlt vissza. Az őszi-téli kollekció, mint ahogyan azt a Crazysexycool elnevezés is tükrözi, a ’90-es évek R&B és hiphop világából merít. A bemutatót kísérő remix is ezt a korszakot idézte fel Missy Elliot, Erykah Badu vagy az egyik legmenőbb amerikai lánycsapat, a TLC slágereivel.

A kollekció tökéletesen ötvözi a már említett irányzatok öltözködési elemeit. Cipzáras ruhák, a hasat szabadon hagyó felsőrészek és rövid, alul húzott dzsekik. A férfias terepminták más motívumokkal és nőies szabásvonalakkal keveredve veszítenek ridegségükből, katonai jellegükből. Kata ügyesen játszik a különböző, első ránézésre össze nem illő anyagokkal is. A vászon, neoprén és vízlepergetős anyagokat kombinálja egymással, megbolondítva néhány bojtokkal díszített darabbal. A már említett alapszínek mellett megjelenik a lazac piros és az égszínkék, mely utóbbi a modellek sminkjében is hangsúlyossá válik. A modellek homlokára vándorolva teszi egészen izgalmassá az összképet.

A Nubu tervezőtriója a buddhista szentélyek hangulatát varázsolta a Palazzo Dorottya falai közé. Igaz, hogy az őszi-téli kollekciót nem a Távol-Kelet ihlette, a lágy dallamok, a monoton hanghatások és a modellek kezében lévő szélcsengők hangjai mégis ezeket a tájakat idézték.

A tervezők ezúttal a perpetuum mobile-jelenségből és Haraszti István, szobrász művészetéből merítettek ihletet. A színeket tekintve a fekete és a szürke határozza meg a kollekciót, melyet a bézs, a különböző földszínek és a kék árnyalatai törik meg. Az eddig használt anyagok sorába bekerül a szőrme, melyet fekete bőrrel kombinálnak, és előtérbe kerülnek a merevebb anyagok, melyek a test vonalaitól távol maradva kölcsönöznek új sziluettet a ruha viselőjének.

A kollekció darabjai tökéletesen letisztultak, és a három tervező közös munkájának teljes harmóniájáról árulkodnak.

Dévényi Dalmának és Kiss Tibinek, a Je suis belle márka tervezőpárosának ezúttal is sikerült meglepnie a közönséget. Fekete. Fekete. Fekete. Minden mennyiségben. A kollekció ennek ellenére egyáltalán nem lehangoló, sőt kifejezetten könnyed, játékos. Ez a hatás köszönhető a fodros szoknyáknak, a rafinált szabásnak és flitteres ruhadíszítésnek, melyek a fény hatására megtörik a fekete egyeduralmát.

Az egységes színhasználat miatt a hangsúly áthelyeződik az anyagokra és a szabásvonalakra. A kollekcióban keverednek a könnyed, selymes anyagok a bársonnyal és a kabátok nehezebb, merevebb anyagával. A következő szezon darabjain egy másik hangsúlyos elem is megjelenik: a háromszög, ami az anyagmintázatban és a ruhadíszek formájában egyaránt felbukkan. A ruhákhoz most először készült saját táskakollekció is, melyet a Komod egyik alapítójával, Veszprémi Gabriellával közösen alkottak meg.

Anda Emília őszi kollekciója tökéletesen tükrözi a hard-edge festészeti irányzat jellemzőit, mint pl. a mértanias formákat, a határozott körvonalakat és a kontrasztokat. Az ’50-es évek végén és a ’60-as évek elején kibontakozó művészeti irányzathoz tartozó festők megpróbáltak egyfajta tudatos rendet teremteni, megszabadulni mindenfajta spontaneitástól és véletlenszerűségtől. Képi világuk egyszerű, mértani formákra épül, színeik pedig erősek és egyöntetűek.

A tervezőnő formailag sokat merít az említett irányzatból (szögletes, plasztik kiegészítők, határozott szabásvonalak a kabátoknál, erőteljes fekete vonallal hangsúlyozott szemek), a kollekció ennek ellenére nem mellőzi a spontaneitást, a kísérletező kedvet. Ügyesen játszik az aszimmetria adta lehetőségekkel, a különböző helyeken felbukkanó cipzárakkal és a szőrme anyaggal, ami egy-egy összeállításban egészen bolondos hatást kelt.

Sándor Szandra ezúttal eddigi legjobb kollekciójával jelentkezett. Hihetetlenül kifinomult, átgondolt és egységes, megtartva azt a fiatalos lendületet és könnyedséget, ami eddig is jellemezte a márkát. Színekben és mintákban gazdag kollekciót láthattunk, ami talán annak is köszönhető, hogy újra több inspirációs forrásból dolgozott, összegyűjtött élményei szolgáltak alapul az egyes darabok megalkotásához. A különböző mintákat még élénkebbé varázsolta a kontrasztos anyaghasználat.

A napot idén is a USE Unused bemutatója zárta. Kifinomult és elegáns kollekció – némi bohósággal fűszerezve. Számunkra viszont meglepő módon az eddigiekhez képest egészen széles palettával dolgoztak a tervezők. A fehér, a narancsos és bézses árnyalatok mellett ezúttal megjelent a téglaszín, a piros és az egészen élénk orchidealila. Az egyszínű ruhákat most szürke alapon piros kockás darabokkal tették izgalmassá, kiegészítőként pedig a klasszikus kalapot választották a tervezők.

 

Akik lemaradtak az eseményről, még pótolhatják, hiszen az alábbi linken minden bemutató megtekinthető:

 

http://www.ustream.tv/recorded/46065723

 

Fotó: Kádár Levente


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook