Charles James és Anna Wintour az idei Met-gálán

2014.05.07. - Stíluskommunikáció

TOMASOVSZKI BEÁTA HÍRFOLYAMÁBÓL

A New York-i Metropolitan Museum nyitja meg 1971 óta minden év májusában az év legjelentősebb divatkiállítását. Az idén nemcsak a kiállítás, hanem a múzeum divatszárnyának átadása is okot adott az ünneplésre. A Met-gála házigazdája, Anna Wintour ezúttal igazán nagy megtiszteltetésben részesült: a divatszárny ezentúl az ő nevét viseli.

Az amerikai VOGUE rettegett főszerkesztője majdnem két évtizede elkötelezett támogatója a Metropolitan Museum-nak, különösen az épület divatterének. A Costume Institute Gala szervezőjeként majdnem 92 millió eurót sikerült gyűjtenie az új „Anna Wintour Costume Center” javára.

A kiállítás tematikájában mindig kapcsolódik a divat aktuális helyzetéhez, folyamataihoz, a következő trendekhez. Ebben az évben a Metropolitan Museum Charles James-t, az első amerikai couture-tervezőt állította a középpontba. James klasszikusan elegáns stílusa egészen az ’50-es évekig befolyásolta az amerikai glamour-t. A jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy az elmúlt szezonokban a divat kezd visszatérni ahhoz kifinomult eleganciához és nőiességhez, mely az amerikai tervező ruháit is meghatározta.

 

Forrás:

http://www.vogue.de/people-kultur/kultur-tipps/ausstellung-charles-james-beyond-fashion-im-metropolitan-museum#galerie/7  (2014.05.07.)

http://www.vogue.de/people-kultur/people-news/mode-news-michelle-obama-eroeffnet-das-anna-wintour-costume-center  (2014.05.07.)

 

Kép:

http://www.vogue.de/people-kultur/kultur-tipps/charles-james-beyond-fashion-im-metropolitan-museum/4_charlesjamesbutterflygown_cecilbeaton_1954  (2014.05.07.)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook