„Young Fashion Designer Prize” nyertesei

2014.06.09. - Stíluskommunikáció

TOMASOVSZKI BEÁTA HÍRFOLYAMÁBÓL

LVMH cégcsoport tavaly novemberben tette közzé, hogy Delphine Arnault, a Louis Vuitton alelnökének javaslatára egy új díjat hoz létre, mellyel támogatni kívánják a tehetséges fiatal tervezők karrierjét. Az első díj nyertese a kanadai származású, de Londonban tevékenykedő Thomas Tait.

Az első helyezett nem kisebb jutalmat mondhat magáénak, mint 300.000 eurót és a divatvilág egyik neves tervezőjének egy éven át tartó mentori támogatását. Ezen kívül a luxusvállalat további három kisebb díjat ajándékoz azoknak a leendő divatkreátoroknak, akik vagy még tanulmányaikat folytatják, vagy éppen most fejezték be azokat. Őket fejenként 10.000 euróval és egy egyéves gyakorlattal támogatják, melyet többek között olyan világmárkáknál tölthetnek el, mint a Fendi, a Marc Jacobs, a Louis Vuitton, a Dior, a Céline, a Kenzo vagy a Givenchy.

A zsűri tagjai olyan híres tervezők, mint Karl Lagerfeld, Marc Jacobs, Nicolas Ghesquière, Raf Simons, Phoebe Philo és Riccardo Tisci, akik mind kreatív-igazgatóként dolgoznak az LVMH márkáinál. A „Young Fashion Designer Prize” feltételei nagyon egyszerűek: a résztvevő nem lehet 40 évnél idősebb, és két ready-to-wear kollekciónál többet nem dobhatott eddig piacra.

A tervezők idén kizárólag prêt-à-porter-kollekciókkal pályázhattak, de Delphine Arnault az amerikai VOGUE-nak adott interjújában azt nyilatkozta, nem tartja kizártnak, hogy a következő években további kategóriákban (pl. kiegészítők) is osztanak majd díjakat.

A zsűri idén úgy döntött, hogy Thomas Tait mellett másik két tervezőt is a nyertesnek felajánlott díjjal jutalmaz: a Miunikut és Hood by Air-t. Az első márka mögött egy indiai származású testvérpár, Tina és Nikita áll, akik a London College of Fashion-ön szereztek diplomát. A márka esztétikájában a tiszta vonalvezetés és grafikus motívumok közötti egyensúlyra törekszik.

Thomas Tait szintén a tiszta, átlátható struktúra híve. A pályázatra beadott kollekciójában a lineáris vonalak és az élénk színhasználat került előtérbe.

A Hood by Air márka alapítója a mindössze 25 éves dizájner, Shayne Oliver, aki néhány évvel ezelőtt mutatkozott be a New York Fashion Week-en, hihetetlen közönségsikert aratva. Ruhatervezői karrierje 2006-ban indult. Kezdetben pólókat tervezett, stílusa az évek során azonban egyre kifinomultabbá vált, és ma már olyan sztárok rajonganak alkotásaiért, mint Kanye West vagy Rihanna.

 

 

Források:

http://www.vogue.de/mode/mode-news/foerderung-young-fashion-designer-prize-von-lvmh  (2014. 06. 03.)

http://www.miuniku.com/  (2014. 06. 03.)

http://www.vogue.com/vogue-daily/article/word-on-the-street-why-hood-by-air-is-getting-front-row-attention/#1  (2014.06.03.)

http://www.londonfashionweek.co.uk/designers_profile.aspx?DesignerID=1694  (2014.06.03.)

 

Kép: http://www.vogue.co.uk/news/2014/05/28/thomas-tait-winner-lvmh-young-fashion-designer-prize  (2014. 06. 03.)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook