Bogoly József Ágoston: Életstílus és természetbölcselet

2014.06.23. - Stíluskommunikáció

Kikapcsolódás a természetben. Séta a füvészkertben. A gyerekek felszabadult játéka. Életstílus és természetbölcselet. Ezekben is föltárul a világra vonatkozó benső dialógus lehetősége. Ember és világa. A nyári napok kiteljesednek a zöldben, a szabad ég alatt. A jóérzés forrása hol fakad?

A napi gondokon is túlmutat, ha közelebbről szemléljük a növények életét. Nemrég valaki ezt mondta nekem: „A természet sok szépet, különlegeset ad, de teljesen változó, kire, miként hat. Szerencsés vagyok, a táj szépségéből erőt tudok meríteni. Két ablakom tele van orchideával. Ömlik a fény. Olyan vagyok, mint nagyanyám, aki tett-vett a virágai között, beszélt hozzájuk, szedegette a megsárgult leveleiket.”

Évszakváltás közeledtével hogyan tudjuk megtartani az élő párbeszédet környezetünkkel, saját természetünkkel? Ha néha füstbe menne valami, ne bánkódjunk. Gondolhatunk arra, amit szeretünk, ami feltölt értékekkel, amivel a növényeket, a virágokat érzékelve képesek vagyunk tovább menni. A hétköznapokban lehetünk tapasztalatainkra támaszkodó realisták. Az emberek különbözőek. Ugyanazok a dolgok más és más nézőpontból látszanak? Van bennünk egy tengerre néző nyitott ablak és valóban fogadjuk a friss szél áramlását?

Az egyik nyári napon biciklin suhantam a platánfasorral szegélyezett úton. A megrekedt forró levegőt suhanásommal felkavartam. A fák összenőtt koronájának látványa, a fű, a virágok illata derűt sugárzott. Bár, szabaddá van téve a tévedés, csodálatos a nyár és az egymás után bekövetkező többi évszak. Sok minden él, az összes lehetőség nincs még kibontva. Minden ember az adottságaival kapcsolódik a külső világhoz és ehhez viszonyítva érvényes saját belső világgal rendelkezik? Vannak szinte átléphetetlen befogadói korlátok és akadályok is. A gondolkodás, a benső zene varázsereje alapján a világérzékelés saját útra tér. Ember és világa alkotó párbeszédbe lép a kevéssé csillogó hétköznapok során. Kimondani könnyebb, tényszerűen megvalósítani nehezebb, a „se többet, se kevesebbet” arányossági életelvet. Miben bízhatunk? Az élet, a gyakorlat majd mindent fokról-fokra pontosan kijavít, megmutat? Milyen életbölcseletet közvetítenek a növények?

Móra Ferenc írta: „Én valamivel többre vittem annál, hogy a rózsában csak szépet lássak, a spenótban csak kellemetlent és a cserfában csak jó tűzrevalót. Fűt, fát, virágot hamarább megszerettem, mint az embereket, és nyilván tartani fogom velük a barátságot egész addig, míg egyéb tennivalóm nem lesz, mint kékszemű vadlent és pirosat nevető pipacsot üzengetni fel a föld alól. Mikor más nem látja, ma is a szerető puha kezével simogatom meg a jegenyefa bőrét, és jellemét érzem a méltóságos, fekete derekú tölgynek, amely még a makkot is oly halkan potyogtatja, mint született főrend a szót. (…) Igen, én gyerekkoromtól fogva tudom, hogy a fáknak és virágoknak, az eleven nádaknak és a halott nádtetőkön élő kislibaszín moháknak van lelkük.” A virágok, a növények intelligenciája érezhető, tapasztalható? Ezt ki érzi, ki méri meg?

A virágok számunkra való látványában kitárul a szépség, a szótlan gyönyörűség, a hallgatólagos tudás, a távlat, a Nap fényéhez kötődő elemien érzékeny kapcsolat, az éltető vízhez társuló alapérzés, a föld ásványaiból táplálkozó arányos képesség szerves öntudata. A sok-sok működő-védő életmechanizmus közül a heliotropizmus, a hidrotropizmus, a kemotaxis, a túlélés biológiai garanciái is mind-mind szemlélhetők. Aki gondozza és segíti élni a növényeket, aki érzi, csodálja a virágokat, arra ők különös módon ragyognak. Közvetett dialógusba lépnek az emberrel. A virágok, a növények élő, érző antennák? A földet ősidők óta az éggel kapcsolják össze. Segíteni képesek az embereknek, általuk még jobban szerethetjük kék bolygónkat, a közös világunkat.

 

Első megjelenés: az első szövegváltozat Természetbölcselet címmel jelent meg. SZEGED /folyóirat/, 23. évf., 2011. 8-9. sz. 1. p

A fotó címe: Tengerre néző ablak.

A fotót készítette: Bogoly József Ágoston


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook