John Galliano a Maison Martin Margiela-nál

2014.10.09. - Stíluskommunikáció

TOMASOVSZKI BEÁTA HÍRFOLYAMA

Immár hivatalos a hír, miszerint John Galliano veszi át a kreatív igazgatói posztot a divatháznál. Nemrégiben még antiszemita megjegyzéseitől, bírósági perétől és a Dior háznál való felfüggesztésétől volt hangos a sajtó. Egy ideje azonban nyugalom honol a tervező körül, az állóvizet pedig csak néhány kósza híresztelés verte fel az esetleges nagy visszatérés kapcsán. A divatéletbe Kate Moss hozta vissza, amikor 2011-ben megbízta az esküvői ruhája tervezésével. Az eltelt időszakban néhány héten át Oscar de la Renta-nak dolgozott, majd tanácsadóként közreműködött egy orosz parfüméria-láncnál, a L’Étoile-nál.

Ezúttal a visszatérés már nem csak szóbeszéd. Galliano, mint a Margiela kreatív igazgatója átveszi a ready-to-wear és az haute couture vonalak tervezését is.

Amióta Raf Simons került a Dior élére, a divatház új értelmet nyert, az az esztétikai minőség, melyet Galliano 14 éven keresztül formált, már csak emlék. Galliano színpadias és grandiózus bemutatói, ötletekkel teli, gazdag stílusa, attraktív munkái mai szemmel úgy tűnhet, mintha egy másik korszak képviselője lenne. Radikális visszavonulásával mégis űrt hagyott maga után, amit senki más nem tudott helyette betölteni. Más, talán egyszerűbb fogalmak kerültek előtérbe, a divat racionálisabb lett. A racionalitás és a praktikum azonban sohasem tartoztak Galliano fogalomtárába, ha tervezésről van szó.

Így nézve is elég meglepő, hogy éppen őt választották a Margiela élére. Amikor Galliano 1984-ben „Les Incroyables” névre keresztelt kollekciójával debütált, egy addig ismeretlen dekadencia-trendet indított el. Ezzel egy időben Martin Margiela a 80-as évek sikkjét megtörve előrukkolt radikálisan minimalista ötleteivel, amelyek majd csak a 90-es években érvényesültek. A Maison Margiela a mai napig a dekonstrukció híve, találkozása Galliano esztétikájával mégis egy fantáziadús és új művészi irányvonalat indíthat el.

Nagy meglepetésekre készülhetünk tehát első kollekciójának bemutatása alkalmából, amire 2015. februárjában kerül sor a Paris Fashion Week-en.

Forrás: http://www.vogue.de/mode/mode-news/mode-news-john-galliano-wird-kreativdirektor-von-maison-martin-margiela  (2014.10.08.)

Kép forrása: http://www.harpersbazaar.co.uk/fashion/fashion-news/rumour-of-the-day-john-galliano-to-design-for-maison-martin-margiela  (2014.10.08)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook