In memoriam Oscar de la Renta

2014.10.26. - Stíluskommunikáció

TOMASOVSZKI BEÁTA HÍRFOLYAMA

Hosszú ideje tartó betegség után október 21-én 82 éves korában elhunyt Oscar de la Renta.

Életművét, az általa megalkotott márkát és divatot mindig is azok a nő határozták meg, akiket öltöztetett. Legutóbb Amal Alamuddin, aki a tervező által készített menyasszonyi ruhakölteményt viselte esküvőjén. “A divat arról szól, hogy olyan ruhákat viseljük, amelyek megfelelnek az aktuális trendeknek. A stílus viszont arról, hogy önmagunk legyünk.” – de la Renta alkotásaival mindkettőt lehetővé akarta tenni a nők számára: hűnek lenni önmagunkhoz miközben a modern az időtlen eleganciával keveredik.

Minden gazdagság és glamúr ellenére a dominikai tervezőnek mindig is fontos volt, hogy haladjon a korral. Míg más tervezők tartottak a 21. század kihívásaitól, főleg üzleti szempontból, de la Renta annál nagyobb örömmel üdvözölte az új évezredet: “A legizgalmasabb időszak a divat számára. A nők  most már saját maguk irányítják sorsukat, a vásárló már sokkal több mindent tud, és ez késztet engem arra, hogy napról napra jobb legyek.” A 2015-ös tavaszi-nyári utolsó kollekciójának lágy színeivel és könnyed sziluettjeivel is új területre merészkedett a tervező, és megmutatta játékos és kísérletező oldalát – úgy, hogy közben sohasem felejtette el azt a nőies Oscar de la Renta-nőt, mely mindig is az amerikai divat sportosan elegáns oldalának ellenpólusát képviselte. Az elegancia nála nem csupán stílus, hanem egy életforma: az utolsó show alkalmával szövetelefántokat osztottak szét, hogy felhívják a figyelmet az orvvadászatra, ezen kívül pedig folyamatosan támogatta a hazájában lévő segélyszervezeteket.

Játékossága, alkalmazkodóképessége, pozitív gondolkodása és a saját esztétikájába vetett szilárd hite, amelyek már a kezdetektől fogva a siker felé vezették. De la Renta a Dominikai Köztársaságban született, majd Madridban művészetet tanult. Állást kapott Cristóbal Balenciaga-nál, kisvártatva azonban Párizsba költözött, ahol elnyerte a Lanvin-ház haute couture-assziszensi pozícióját – mindezt anélkül, hogy bármilyen divatiskolát végzett volna. Diana Vreeland, a VOGUE legendás főszerkesztője biztatta arra, hogy az óceánt átszelve mint designer próbáljon szerencsét New Yorkban. Ez olyan jól sikerült a fiatal tervezőnek, hogy már 1965-ben megalapította saját márkáját, amivel később olyan színésznőket, mint Audrey Hepburn és hírességeket, mint Michelle Obama stílusikonokká varázsolt.

Az Oscar de la Renta jövőjéről a tervező még halála előtt gondoskodott. Utódját, Peter Copping angol designert néhány nappal ezelőtt nevezték ki a nagy múltú divatház élére. Copping ezelőtt öt évig dolgozott művészeti vezetőként a Nina Ricci-nél, és 12 éven át volt Marc Jacobs munkatársa a Louis Vuiton-nál. November elején lép majd Peter Copping a kreatív igazgatói pozícióba. Hogy hogyan boldogul de la Renta örökségével, majd 2015 tavaszán kiderül, amikor bemutatja első kollekcióját a New York Fashion Week-en.

Forrás: http://www.vogue.de/mode/mode-news/designer-oscar-de-la-renta-ist-verstorben (2014.10.25.)

http://www.vogue.de/mode/mode-news/mode-peter-copping-wird-kreativdirektor-von-oscar-de-la-renta (2014.10.25.)

Kép: http://www.vogue.de/fashion-shows/kollektionen/fruehjahr-2015/new-york/oscar-de-la-renta/runway/00580h (2014.10.25.)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook