Pályi Réka: Stílusos életterek. A konyha

2014.11.18. - Stíluskommunikáció

Kevés olyan lakás van, amelynek a lelke ne a konyha lenne. A tűzhely melege mágikus hatással van az emberekre. A legkreatívabb tevékenységek, a legmélyebb beszélgetések valahogy mindig a konyhaasztal körül történnek. Persze nem véletlen ez sem. Talán még a mi természettől elszakadt, túlcivilizált világunkban is él az ősi közös emlék. A jurta, a kunyhó közepén, a nyílt tűzhely adta a meleget, a világosságot, és a finom ételeket.

Ahogy régen, úgy ma is a tűzhely a család összetartó erejének, az egészségnek és a jólétnek a szimbóluma.

 

A hitvilágban ősidők óta a tűz a világok közötti közvetítő, tisztító erő. Szakrális tisztelete az idők folyamán a tüzet őrző helyiség, illetve az ételeket készítő személy megbecsülésévé szelidült.

Bizonyos fokú jólét és biztonság kellett ahhoz, hogy a konyha a lakásokban különálló teret kapjon. Így sokáig csupán a felsőbb társadalmi rétegek ételeit készítették a lakóterektől elkülönült, speciálisan kialakított és berendezett helyiségben. Távol a tiszta és csendes lakószobáktól, jellemzően a cselédtraktusban, udvarban vagy melléképületben elhelyezve.

 

Mára a konyha központi helyet foglal el a háztartásokban. Egyszerre személyes és közösségi térként funkcionál. Gyakran igen összetett szerepben tündököl. Háziasszonyként talán itt töltjük a legtöbb időt. Hosszadalmas és szerteágazó tevékenységet végzünk, ami nagyban meghatározza az egész otthon-élményünket is. Ezért sem mindegy, milyen energiákat, impulzusokat kapunk itt. A harmonikusan, esztétikusan kialakított környezet már önmagában pozitív élményeket ad.

 

A praktikum elsődleges szempont! Talán sehol máshol nem annyira fontos egy lakásban, hogy minden kézre álljon, kényelmes legyen, mint a konyhában. Ezért ezt érdemes nagyon körültekintően, akár szakirodalom vagy szakértő segtíségét igénybe véve, saját igényeinket alaposan felmérve, előre megtervezni. Otthonunk ezen szegletének úgy kell bennünket kiszolgálnia, hogy életmódunkhoz, saját életünk ritmusához igazodjon. Nem a drága megoldások vagy a tágas terek, hanem a személyre szabott berendezés garantálja a kényelmes, biztonságos és jól használható konyhát.

 

Ahhoz pedig, hogy egy konyha stílusos is legyen, a praktikum és a szépség harmóniája szükséges. Hogy mitől lesz szép egy konyha?

 

  1. Mindennek van helye.

Teremtsük a meg a lehetőségét, hogy az edényektől a fűszerekig mindent el tudjunk pakolni. Sok hasznos belső rendszerezőt lehet már kapni az üzletekben, ez megkönnyíti a háziasszonyok dolgát. Vertikálisan elrendezett szekrényelemekkel kihasználhatjuk akár a teljes belmagasságot is. A felső helyekre pakolhatjuk a ritkán használt eszközeinket, gépeinket.

A beépíthető kamraszekrények a különálló kamra hiányából adódó problémák nagy részét is képesek megszüntetni. Akár nyitott polcon, akár ajtó mögé rejtve, találunk megoldást. A szép konyha kulcsa a rendezettség.

 

  1. Legyen világosság, válasszunk vezérszíneket!

Természetes fény, vagy mesterséges világítás? Mindegy. Csak jól megvilágított pultnál, tűzhelynél, mosogatónál lehet biztonságosan dolgozni. A konyhában elsődleges szempont a megfelelő fényviszonyok kialakítása, a helyi és általános fényforrások tökéletes megválasztása. Fényes, tükröződő felületekkel, világos színekkel is lehet tágítani, világosítani a teret, de érdemes egy eltérő színt is választani, ami akár egy robotgépen, vagy néhány bögrén, konyharuhán, vagy bútorfronton visszatérően megjelenik. Ezek a kis színes fókuszpontok hangsúlyokat adnak, vezetik a szemet, rendezettség érzetét keltik. Harmóniát teremtenek.

 

  1. Formabontó merészség

A konyha nem szigorúan vett munkahely, hanem az otthonunk része. Ne féljünk betenni ide egy szép csillárt, tapétát, bekeretezett képeket vagy hangsúlyos textileket! Nyugodtan bontakoztassuk ki itt is saját stílusunkat, hiszen nem tiltja semmi, hogy festményt rakjunk ki a konyhában, vagy szőnyeget tegyünk az étkezőasztal alá. Akár a jól megválasztott, különleges bútorfogantyúk is egyediséget kölcsönözhetnek az egész helyiségnek, sőt az egyterű nappali-étkező-konyhák esetében kapcsolódási pontokat adhatnak a berendezésben.

 

Az igényesen, esztétikusan kialakított konyha nem luxus, hanem a rendezett élet, a nyugalom és a belső békesség biztosítéka.

Mindenkinek más a praktikus, mint ahogy más a szépség. Megtalálhatjuk azt az egyensúlyt, amiben jól érezzük magunkat, a konyhában is!


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook