Tánczos Mónika (2015)

2014.11.27. - Stíluskommunikáció

Mit jelent számomra a stíluskommunikáció és ez a szak?

Kerestem és a nyáron rátaláltam:
STÍLUSKOMMUNIKÁCIÓ Szegeden.
Akkor még nem tudtam, mekkora értéket is képvisel, csak éreztem, kell.
Nekem. Oda be, és majd meglátjuk…

Stílus? Kommunikáció?
Egység jutott először eszembe, de minek is az egysége, vagy mondhatnánk egésze?

Szerintem az „enyém”, vagyis, hogy természetesen mindenkinek az egyéni egységét is jelenti.
Azt tudom, hogy aki valójában vagy, azt csakis „Te” tudod felszínre hozni, fokozatosan kiismerni és megformázni.
A környezeted ennek töredékét tudja érzékelni, ráadásul csakis a saját szemüvegén keresztül képes „engem” megítélni.
Mert igen, így működünk, és itt nem csak a szó rosszabb értelmére gondolok.
Amikor találkozunk egymással, amikor látjuk, amikor érintjük, szagoljuk, halljuk, érezzük egymást, automatikusan alkotunk véleményt.
Ezekből az elsődlegesen érzékelt információ-téglácskákból indíthatunk építkezéseket környezetünkről, környezetünkbe.
Általában – ha minden jól megy – az „Én” is és a környezet is állandó változásokon megy keresztül,
ezzel a folyamattal egyidejűleg pedig befolyásolnak bennünk olyan alaptörvények is, melyek a társadalom számára értéket képviselnek és mozgatórugói stílusunknak.
Az alaptörvények és nem utolsó sorban a saját magamhoz közelebb vezető, különböző – néhol veszélyes – utak sokaságát szeretném bejárni, hogy stílusos harmóniám házát megalkothassam.
Az iskolától életre szólót már most kaptam, de számomra a legeslegizgalmasabb része, hogy tudom, én (is) tanulok itt, és ezáltal nem csak én építkezhetek majd ebből a különleges és varázslatos kommunikációs tárházból.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook