Karácsonyi könyvajánló a divat szerelmeseinek

2014.12.16. - Stíluskommunikáció

TOMASOVSZKI BEÁTA HÍRFOLYAMA

Úgy látszik a könyvkiadók a karácsonyi ünnepeket várták, hogy megjelentessék az év legszenzációsabb divatalbumait.

Ez az év sem múlhat el Dior-album nélkül. A „New Couture” cím a Dior-ház megalapítására utal. Christian Dior újszerű szabásvonalaival és sziluettjével forradalmasította a divatot a második világháború után, nem véletlen tehát a „New Look” elnevezés, mely az egész évtized divatját a hatalmába kerítette és azóta valódi fogalommá vált. Az újszerűség tradícióját ma Raf Simons, a ház jelenlegi kreatív igazgatója folytatja. A „Dior: New Couture” kötetben a VOGUE-fotós, Patrick Demarchelier értelmezte újra a Dior haute couture-t az ’50-es évektől egészen napjainkig. A könyv előszavát Cathy Horyn, a New York Times korábbi divatkritikusa írta.

Cathy Horyn, Patrick Demarchelier (2014): Dior: New Couture. Rizzoli.

 

Az amerikai W magazin már 40 éve a Condé Nast kiadó legművészibb vezérhajója: az újságban megjelenő divatanyagok valódi művészeti értékkel rendelkeznek, az alkotók pedig a 21. század legnagyobb alkotói közé tartoznak, mint pl. Steven Meisel vagy Tim Walker, hogy csak néhányat említsünk közülük. Ezek az anyagok gyakran játszanak az erotikával, a jóval és rosszal, a fantáziával, melyek természetesen végig finoman elrejtőznek a képeken. A most megjelent kötet 11 divatanyagot és azok keletkezésének történetét mutatja be olyan ikonok főszereplésével, mint Kate Moss és Tilda Swinton.

Stefano Tonchi (2014): W – Fashion Stories. Schirmer/Mosel.

 

Ne csüggedjünk, ha esetleg nem jutunk el Londonba az Audrey Hepburn életéről szóló kiállításra júliusban! Bob Willoughby, holland származású fotós a kezdetektől, 1953-tól nemcsak szakemberként, hanem barátként is követte a színésznő karrierjét. „Kezeit nyújtotta nekem, mint egy… mint, egy hercegnő és elkápráztatott Isten alkotta mosolyával, hogy megolvassza a férfiszíveket.” – meséli a művész első találkozásukról. A kötetben az 1953-1966 között képekből készült válogatás.

Bob Willoughby (2014): Audrey Hepburn. Photographs 1953–1966. Taschen Verlag.

 

Főszerepben a haj. Ha a legújabb trendekről esik szó, a cipők, a táskák és a smink mellett sosem maradhatnak el a frizurák sem. Annak ellenére, hogy a frizura csupán kísérője az adott összeállításoknak a kifutón, Guido Palau-nak mégis sikerült művészi szintre emelnie a hajformázást. Munkái kreatívak, átgondoltak és inspirálóak. A kötetben szereplő alkotásokat Palau David Sims fotóssal kifejezetten ennek az albumnak a kedvéért hozták létre.

Guido Palau, Andrew Bolton, Tim Blanks (2014): Hair: Guido. Rizzoli.

 

 

És ha már a cipőket emlegettem az előbb. A következő kötetet szerzője a legextravagánsabb daraboknak szentelte.
A művészi dizájn és a valódi művészet között egészen vékony határvonal húzódik és gyakran csupán az apró részleteken múlik, mégis ez a pengeélen való táncolás az, ami a cipőkészítést oly izgalmassá teszi. Ezt az izgalmas játékot mutatja be Lisa Small, szembeállítva egymással a modern darabokat történelmi elődjeikkel.

Lisa Small (2014): Killer Heels: The Art of the High-Heeled Shoe. Prestel.

Forrás: http://www.vogue.de/people-kultur/kultur-tipps/weihnachtsgeschenke-bildbaende-im-winter-2014#galerie/44  (2014.12.15.)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook