Tomasovszki Beáta: Divat 2014 – Visszatekintés az előző év legemlékezetesebb eseményeire

2015.01.06. - Stíluskommunikáció

Designer-vándorlás

Ebben az évben jónéhány tervező hagyta el korábbi pozícióját vagy váltott divatházat. Christophe Lemaire megvált a Hermès-től, és energiáit ezentúl saját márkájának fellendítésére összpontosítja. Frida Giannini 2015 februárjában mutatja majd be utolsó kollekcióját, melyet a Gucci-nak tervezett. Johnny Coca érkezése a Mulberry-nek egy teljesen új irányvonalat és fellendülést ígér a következő évre.

Ebben az évben debütált többek között Jason Wu a Hugo Boss-nál, Rodolfo Paglialunga a Jil Sander-nél és izgatottan vártuk a tervezőpáros, Luella Bartley és Katie Hillier első kollekcióját a Marc by Marc Jacobs-nál. A designereknek sikerült egyedi meglátásaikkal, sajátos látásmódjukkal felfrissíteni a rájuk bízott márkákat.

 

A Schiaparelli újjászületése

 

A divatház felélesztése a hosszú időn át tartó tervezgetések és találgatások után már önmagában is az év szenzációjának számít. Marco Zanini a Rochas-házat elhagyva a Schiaparelli kreatív igazgatói posztján azt a célt tűzte ki, hogy a Schiaparelli név a jelenben és a jövőben is újra hangsúlyossá váljon. Zanini két kollekcióját ünnepelte idén a közönség, melyek méltó folytatásai voltak az olasz tervezőnő örökségének. Ennek ellenére novemberben bejelentette a divatház tulajdonosa, Diego Della Valle, hogy Zanini helyét Christian Lacroix foglalja el. Reméljük, hogy neki sikerül beváltania a hozzá fűzött reményeket!

 

Jean Paul Gaultier prêt-à-porter fináléja

 

28 év után Jean Paul Gaultier egy parádés szépségkirálynő-választással búcsúzott a prêt-à-porter világától. A majdnem 30 évet felölelő tervezői munkásságot kilenc tematikus egységben feldolgozva vonultatta fel utolsó kollekciójában: Miss Marniere, Miss Hommage à Madame de Palmay, Miss Tour de France, Miss Meteo, Miss Redactrice de Mode, Miss Femme de Footballeur, Miss Vintage, Miss Smoking und Miss Lucha Libre.

 

Chanel-parádé

 

Karl Lagerfeld évről évre saját zsenialitásáról tesz tanúbizonyságot új ötleteivel. Legutóbb Salzburgban bemutatott „Métiers d’Art” névre keresztelt kollekciója szenzációs sikert aratott. A tervező ötvözte az alpesi népviselet jegyeit a Habsburg-család tradícióival. Az esemény helyszínéül az osztrák város közelében lévő 18. századi rokokó Leopoldskron kastélyt választotta, ahol annak idején Sissi eljegyzését tartották, majd később a Muzsika hangjai című klasszikust is forgatták.

Természetesen nem elhanyagolható két prêt-à-porter kollekciója sem: őszi-téli bemutatója alkalmával egy komplett szupermarketet varázsolt a nézők szeme elé, majd a tavaszi kollekció premierjén az 1968-as párizsi diáklázadásokat újraértelmezve modelljei hatalmas transzparenseket a magasba emelve vonultak fel.

 

John Galliano visszatérése

 

A tervező majdnem négyre eltűnt a nyilvánosság elől. Ebben az időszakban tanácsadója volt az orosz L’Étoile parfümérialáncnak, dolgozott néhány hétig Oscar de la Renta designstúdiójában, és megtervezte Kate Moss esküvői ruháját, akivel már hosszú ideje szoros kapcsolatot ápol. A nagy csendbe hihetetlen erővel robbant be októberben a hír, miszerint Renzo Rosso, az OTB-csoport elnöke Galliano-t nevezte ki a Maison Martin Margiela élére.

A választás felettébb érdekes, hiszen a divatház alapvetően minimalista értékrendet képvisel, melybe kérdéses, hogyan fog beilleszkedni Galliano harsány, excentrikus stílusvilága. A válasza már csak néhány napot kell várni. Az új kreatív igazgató a párizsi haute couture-héten debütál.

 

Elhunyt Oscar de la Renta

 

Csupán néhány héttel a 2015-ös tavaszi-nyári kollekció bemutatója után 82 éves korában hunyt el a 20. század divattörténetének egyik legnagyobb alakja. Utódját még maga választotta a márka élére. Peter Copping, angol tervező idén februárban mutatja be első kollekcióját. Reméljük sikerül neki Oscar de la Renta finom, üde és nőies stílusát, mely eddig a divatházat jellemezte, továbbvinnie!

 

Louis Vuitton Marc Jacobs után

 

Jacobs 2013-ban búcsúzott a francia divatháztól egy elég gyászos, fekete kollekcióval. Nicolas Ghesquière az elmúlt évben három kollekciót mutatott be, mellyel sikerült új színt és lendületet adni a Louis Vuitton-nak. Mindegyikben a ’60-as évek szabásvonalaihoz és sziluettjeihez tér vissza, keverve a ’70-es évek esztétikájával, mindezt anélkül, hogy unalmas retro hatást keltene. Várjuk, mivel rukkol elő Ghesquière a 2015-ös évben!

 

“Yves Saint Laurent”- A film

 

Az év legnagyobb divatfilmje, melyet minden divatrajongó lélegzetvisszafojtva várt – magamat is beleértve. A főszerepet Pierre Niney játszotta, aki a következőt nyilatkozta az általa megformált szerepről: „Azt a pozitív üzenetet szeretem, amely Yves Saint Laurent szomorúságával jár együtt: hogy a fájdalom és kétségbeesés milyen új és csodálatos dolgokká képesek átalakulni, képzeletében és alkotásaiban egyaránt.”

A francia színész tökéletesen ragadja meg a lényeget, csupán azt sajnálom, hogy ez az üzenet elveszik a tervező botrányit, szeszélyességét és magánéletét előtérbe helyező életrajzi filmben.

 

 

Forrás: http://www.vogue.de/mode/mode-news/jahresrueckblick-das-mode-jahr-2014 (2015.01.02.)

Kép: http://www.vogue.de/blogs/suzy-menkes/jean-paul-gaultier-a-fun-freaky-full-on-finale (2015.01.06.)

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook