Kaczvinszky Emilia: Létezés a térben

2015.01.07. - Stíluskommunikáció

Megnyugszom. Legalábbis meg szeretnék nyugodni. Létezik-e egyáltalán nyugalom, amíg élünk? A részecskéink mindig egymásnak feszülnek. Stresszben élünk. Nem mindegy, hogyan. A stressz rossz hatással van ránk. Mondják. Melyik? Természetesen a stressz következményei hozzák létre testünk halálát. Addig dolgozgatunk magunkon, míg azt nem mondja, elég! Inkább megálljt parancsol a szívnek. Nem dobog tovább.
Szóval megnyugszom. Eltávolítom időlegesen magamtól a külső és belső zajokat. A zakatoló, létezni nem hagyó miérteket, a mások és magunk által ránk pakolt súlyt. Legalább egy röpke pillanatra.
Egy egyszerű példa: cipeljük haza a kosarakat. Már az is megkönnyebbülést ad, ha másodpercekre letesszük, vagy ha csak megcseréljük két kezünk terhét. Sokkal könnyedebben tudjuk visszavenni és tovább vinni.
Mégsem csinálják sokan. Én sem rendszeresen. Újra és újra felfedezem áldásos mivoltát. Pedig akkor kell gyakorolni a nyugalmat, amíg még van bennünk egy kicsi. Az idegesség tetőfokán elfelejtjük és rakjuk-rakjuk a plakkokat a szívünkre, ereinkre.
Pszichés az egész világ, egy nagy színház, egy nagy játszma a világ sakktábláján.
Megnyugszom. Érzem, ahogy egyenletesebbé válik  légvételem. Egyre jobban belesimulok az ágyba. Ellazulnak az izmaim, szinte szétterülnek rajtam, mellettem. Lazák. Egyre lazábbak. Már nem a gondokra gondolok. Már máshol, magasabb szinten keringenek. Milyen érdekes a gondolkodás szó. A gond alapszóból épül. A gondolkodás megoldja.
Ha egy pillanatra is, érzem, hogy elönt a vágy megteremteni belső harmóniámat. Már úgy érzem,lebegek, súlytalan testem egy méterre a talajtól. Csak létezem a létezés gyermeki öröméért. Kellemes. A magzatvíz kellemes langyában lehetett ilyen. A gondolataim áramlanak. Nem is gondolatok, csak gondolat- foszlányok. Valahol messze léteznek a gondjaim, tőlem elkülönülve, súlytalanul eltávolodva. Mint a világűrben lebegő asztronauták. Egy vezetékkel összekötve, mint köldökzsinórral, amelyhez már nincs közöm, a keringés megállt benne.
Pihenek, lebegek. Létezem.
Halkan duruzsolva érzem, ahogy működik a testem, mint egy jól komponált darab. Mint egy zenemű. Zümmögő kórus. Az elmém vezérli. Finoman játszik a testemmel.
A testemben lüktetve, egyenletesen áramlik a vér. Zsibonganak a kapillárisaim az ujjbegyek végén. Nyitva lenne a szemem, talán látható is lenne.
Találkoztam a nyugalommal. Saját magam tenyerén ülve nyújtottam át lényemet. Elfogadta és ringatja.
Megyek gondolatban beljebb és mélyebbre, belső szerveim felé.
Milyen hősies, a felületes szemlélő számára néma munkát végeznek! Megállás nélkül, fáradhatatlanul, láthatatlanul szolgálnak. Hálát érzek. Fenntartják működésemet. Vigyázok rájuk.
Mi az ember karmestere? A szelleme, a lelke? Vajon együtt irányítják a testet? Talán ketten együtt.
Testem zenéje ritmusra jár.
Már valahol messze járok.
Egy hegycsúcson egyedül, mégis valami közös tudatalattiban, együtt mindenkivel.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook