Az ördög a részletekben – John Galliano első kollekciója a Maison Margiela-nál

2015.01.29. - Stíluskommunikáció

TOMASOVSZKI BEÁTA HÍRFOLYAMA

A tavalyi év legnagyobb meglepetését okozta a hír, miszerint Galliano-t nevezték ki egy olyan divatház élére, mely megalakulása óta elsősorban közösségként működött, anélkül, hogy vezető egyéniséget társíthattunk volna hozzá. Ezt az anonimitást őrízte haute couture-kollekcióiban is, ahol a maszkok, az arc eltakarása alapvető alkotóelemmé váltak. Ezzel is a divat művészeti jellegét hangsúlyozva. Galliano bemutatkozó kollekciójában megszakítja a hagyományt – az utolsó összeállítástól eltekintve: a modell piros tüllből és csillogó ékkövekből készült torz, halálfejszerű maszkot kap, homlokán koronával. A ruha felsőrészén hatalmas, szintén ékkövekkel díszített applikáció található, mely Paul Koudounaris 2013-ban készített munkáit idézi. A művészettörténész többek között keresztény mártírok csontvázait vonta be színes ékkövekkel és arannyal. Az, hogy ez az összeállítás Galliano feltámadását hivatott-e jelképezni, már a néző képzeletére van bízva. Tény, hogy hatásos befejezés!

“Szépség és szerelem. Az álmok világába akarom repíteni az embereket” – nyilatkozta a tervező a show után. A nagy gesztusok, a színpadiasság – Galliano egész eddigi karrierjének kulcsmotívumai. Emellett valódi tehetsége, hogy olyan divatot teremtsen, mely nem a realitások talaján működik, mely egy másik világba vezet, mely újradefiniálja a szépséget. Ezt az évtizedek óta tökéletesített esztétikát sikerült vezérfonalként alkalmaznia első kollekciójában anélkül, hogy megfosztaná a Maison Margiela-t egyediségétől. Galliano egyéniségét tükrözik a sziluettek, az anyagok, a ruhák szabása, a drapériaszerű díszítések és az applikációk. Emellett sikerült a francia tervezőnek egy tőle szokatlan, a divatházra azonban jellemző csendes visszafogottságot megragadnia. Saját, harsány stílusát tökéletesen elegyíti a Maison Margiela minimalizmusával.

Míg Diornál színházi előadásokhoz hasonló bemutatókon prezentálta kollekcióit, most úgy tűnik Galliano művészete új szakaszhoz érkezett, amely már egy érettebb, sallangoktól mentes és mélyen átgondolt munkát tükröz.

 

Kép forrása: http://www.vogue.de/fashion-shows/kollektionen/fruehjahr-2015-hc/paris/maison-martin-margiela/runway/00240h (2015.01.27.)

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook