Kovács Tímea: Vállalati kultúra a stíluskommunikáció szemszögéből 6.

2015.01.29. - Stíluskommunikáció

A vállalati kultúra elemei alapján különféle típusokat lehet beazonosítani. Ennek segítségével könnyebben lehet feltárni a rejtett területeket illetve az alkalmazkodás, szükségessé váló átszervezés során is segítségünkre lehet.

Érdemes ezeket az elemeket tudatosan feltérképezni. Néhány példa az ehhez szükséges információkról.

Bürokratikus elemeket felmutató, azt felhasználó szervezet, amely esetén a szervezeti hiarerchiában betöltött szerep a mérvadó? A szabályozás minden fontosabb területre kiterjed, részletes, írásos formában? Feladat és teljesítményorientált, projektekkel, mátrix formában működő szervezet? A befolyás a szaktudásból és nem pozícióból ered? A szervezet tagjainak viselkedése, stílusa nagymértékben a középen álló kulcsfigura stílusától, viselkedésétől függ? Induló, új szervezetről van szó?

Talán sokan találkoztak már az alábbi helyzettel:

„Keményen edzettünk… de amikor csapatokba tömörültünk volna, átszerveztek bennünket. Az élet később megtanította, hogy szinte minden új helyzetre átszervezéssel válaszoljunk…csodás módszer a haladás látszatának fenntartására, miközben eredménytelen, csupán demoralizáló hatása van.”[1]

Érdemes azt is tudatosítani magunkban, hogy a vállalati kultúra sok esetben nem egységes stílust mutat egy adott vállalaton belül sem. Máshogyan viselkednek, más értékeket vallanak magukénak, máshogyan öltözködnek pl. az értékesítő csapatban dolgozók, mint az adminisztrációs területen foglalkoztatottak.[1] Terry Kelley Ne húzzunk zoknit a vizilóra Alexandra Kiadó 2010 193.o.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook