Pályi Réka: Stílusos életterek. A pihentető hálószoba

2015.04.01. - Stíluskommunikáció

Modern világunkban is még mindig valódi luxusnak számít a kizárólag az ágyhoz/alváshoz kapcsolt funkciókat betöltő hálószoba.

Még egy viszonylag nagyobb alapterületű lakótér sem gyakran biztosít külön helyiségeket a gardróbnak, dolgozónak, könyvespolcnak, míg az egészen kicsi, egyterű lakások értelemszerűen nem rendelkeznek csupán a pihenésre-feltöltődésre használható elkülönült szobával.

Fizikai és szellemi egészségünk alappillérre a pihentető alvás. Kísérletek igazolták a tényt, hogy nyugodt, regeneráló pihenés csak rendezett, letisztult körülmények között tud megvalósulni. Nem mindegy tehát, milyen környezetet teremtünk magunknak a hálószobánkban, ahol ráadásul életünk több, mint 1/4-ét töltjük!

1. Pakoljunk el!
Amennyire csak lehetséges, minden tárgyat tegyünk a helyére. Könyveket a polcra, ruhákat a szekrénybe! A széjjelhagyott, rendezetlen tárgyak még alvás alatt sem hagynak pihenni. Még az ágyunk mellé halmozott, félig nyitva hagyott könyvek kupaca, apróságokkal teleszórt éjjeliszekrény is energiát von el az alvás közben is igen aktív, rendszerező agytól.

2. Legyen sötét!
Az emberi szervezet a napfény által diktált ritmust követi. A melatonin nevű hormon felelős többek között azért, hogy belső, biológiai óránk megfelelően működjön, és az alvásunk pihentető legyen (nem mellesleg rákos folyamatok kialakulásának megakadályozásában is központi szerepet játszik!). E hormon termelődéséhez sötétségre van szükség, még a legkisebb fény is visszaszorítja termelődését. Redőny vagy sötétítő függöny felszerelésével, a lámpák lekapcsolásával sokat tehetünk a gyógyító alvásért. A nagyvárosokra jellemző fényszennyezés káros élettani hatásait is egyre többen ismerik fel, és igyekeznek tenni ellene.

3. Nem kell az elektronika!

Ha valóban pihenni vágyunk és feltöltődni, a hálószobában nincs helye bekapcsolt elektromos eszközöknek. Még a kikapcsolt állapotban lévő tv, hi-fi berendezések is elektromosságot sugároznak magukból (a helyzetjelző fényekről nem is beszélve, lásd 2. pont!), ezért helyezzük őket az ágyunktól a lehető legmesszebb, esetleg szekrényajtó mögé rejtve. Ideális esetben a hálószoba “kütyü”mentes övezet, sőt egy főkapcsolóval a helyiség teljes elektromos hálózatát áramtalanítani lehet!

5. Zavaró tényezők
Ha más funkciókkal is osztozik a szoba, minden elzárható, szekrénybe/ térelválasztó mögé rejthető legyen.  Tökéletes erre egy nagy méretű gardróbszekrény, becsukható írókomód vagy szekreter. De függönnyel is leválaszthatjuk például a  hobbisarkot, vagy paravánnal, térelválasztó polccal különíthetjük és takarhatjuk el az egyterű lakásokban a hálórészt.

Vigyázzunk a tükrökkel is! Bármilyen mozgást, fényt visszatükrözve stimulálja az agyat, amely így “készenlétbe kapcsol”. Nagyon zavaró momentum lehet félálomban a saját tükörképünktől megijedni…

És hogy milyen stíluskommunikációs eszközök segíthetnek a testi-lelki felfrissülésben a hálószobánkban?

Alapvető bútordarab az ágy, aminek megfelelően nagy méretűnek kell lennie. Nem olcsó, de elengedhetetlen a jó alátámasztást biztosító matrac, és a kiválóan szellőző ágynemű. A süppedős szőnyegek, természetes anyagú ágyneműhuzatok, természetközeli képek mind fokozzák a komfortérzetet, segítik az ellazulást.

A párok hálószobái kompromisszumos területek. Ha nincsen nagyon markánsan azonos ízlés vagy elképzelés a felek között, javasolt az egészen visszafogott, neutrális színek, halvány árnyalatok használata.
Ha a tudományhoz fordulunk, könnyen megtaláljuk azokat a  pihenés színhelyéhez ajánlott árnyalatokat, színkombinációkat, amelyek élettani hatásai a legkedvezőbbek. Egy 2013-ban, több mint 2000 ember bevonásával készített kutatás kimutatta, hogy a kék halvány árnyalatai között aludtak legjobban a résztvevők. A kék a nyugalom és az ellazulás színe, élettani hatásai között pedig szerepel a vérnyomás és a pulzusszám csökkentése is. A szemünkben lévő speciális receptorok (retinális ganglionsejtek) - amelyek közvetítik az információkat a bioritmusunkat irányító agyterületek felé – bizonyítottan a kék fényre a legérzékenyebbek. A felmérésben második helyen a barnás-karamelles színek végeztek, megdöntve azt a közhiedelmet, hogy a vörös hálószoba fokozza leginkább az érzékeket. Ha tehát pihentető, de meghitt és érzéki hangulatra vágyunk, legjobb választás a pasztell kékek és bézses-barnák keverése a hálószobában. Természetesen a klasszikus fehér szín is tökéletes választás lehet a maga letisztultságával és nyugalmával, de túlzott használata visszaverheti és felerősítheti a fényeket, megzavarva a pihentető alvást.

Talán legszemélyesebb terünk ez a helyiség, ahova rajtunk kívül csak kevesen láthatnak be. Nem kell vendégfogadásra, reprezentációra alkalmasnak lennie, vagy másnak tetszenie. Itt igazán nyugodtan megvalósíthatjuk saját, legbensőbb stílusunkat, amit talán mások előtt már nem vállalnánk, de mi otthonosan érezzük magunkat benne, könnyen ellazulunk és át tudjuk magunkat adni a feltöltődésnek.

Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook