Horváth Réka: Húsvéti unicum

2015.04.07. - Stíluskommunikáció

Varázslatos ünnep volt Szegeden azoknak, akik meghallgatták Zólyomi Zsolt előadását, amit a stíluskommunikátor hallgatóknak tartott. Immár ötödik alkalommal hívta táncba a hallgatóságot, most is ugyanazt kínálva, mint mindig:  tartsanak vele ebbe a kissé misztikusnak tűnő, különös világba, a parfümök mesés birodalmába, amit nála jobban aligha ismer valaki Magyarországon.

 

Nem kell neki színpad vagy pódium. Ő bátran odaül a közönség közé és úgy beszél  mindarról, amit ismer és tud, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne birtokolni ezt a képességet, ezt a tudást, ezt a kapcsolatrendszert, amivel Magyarországon csak ő rendelkezik, és az egész világon sem adatott meg 50 embernél többnek.

 

Parfümőr? Szerencsés ember, gondolhatják a felületes szemlélők. Jó dolga van,  kellemes illatokat szagolgat, gyönyörű kis butikjában múlatja az idejét, állandóan felbukkan a médiában, előadásokat tart, meseszép nők rajongják körül, party-k és csillogás, édes élet, a napos oldal….  Ha ez ilyen ragyogó foglalkozás, akkor miért nincsenek többen ők, a parfümőrök? Talán azért, mert Zólyomi Zsoltnak, ennek a különös adottságokkal megáldott férfinek is több, mint 40 évébe telt, amíg eljutott oda, hogy a mostani tudásának a birtokában legyen. Extra képesség a szaglásban, kíváncsiság, céltudatosság, állhatatosság, hatalmas tudásvágy és szorgalom–ezek a tulajdonságok vezették a járatlan, nehézségekkel teli úton, amíg Versailles-ba ért, abba a parfüm-iskolába, ahol csak a világ legjobbjainak van helye. Majd a tanulmányai után visszatért Magyarországra és hívatásának tekinti, hogy megossza a tudását, tapasztalatait, élményeit mindazokkal, akik erre igényt tartanak és akiket érdekel.

 

A szegedi délután különleges volt megint. Akik már ismerjük, hallottuk többször az előadásait, alig vártuk, hogy megint elrepítsen bennünket a parfümök érdekes, izgalmas világába. Akik először hallották, ők is megtapasztalhatták azt az élményt, amit Zólyomi Zsolt előadása jelent. Jegyzetek, diavetítés és szigorú tartalomjegyzék nélkül úgy beszél, mesél  a legbonyolultabb gyártási folyamatokról,  parfüm alapanyagokról, az iparágban dúló harcokról, mintha csak a barátaival beszélgetne egy kávé mellett. Könnyed stílusban, érzékletesen, rengeteg személyes élménnyel fűszerezve megismertet a marketing hatalmas befolyásával, és eligazítja a hallgatóit a lényeges és lényegtelen dolgok útvesztőjében. Közben szagoltat, ismertet, bemutat, újabb és újabb találkozóra hív az illatok rengetegében. Az egész előadás nagyon impresszív és elragadó, mert ilyen az előadó személyisége is. Kellemes, kedves, könnyed, hatásos és emlékezetes….mindez valami extra bájjal fűszerezve. A hallgatóság olyan élményhez jut vele és általa, amit szeretne újra átélni.

Zólyomi Zsolt előadása ünnep volt az ünnepben. És bár az előadó vitathatatlan előnye a könnyed és közvetlen előadásmód, éreztük, és tudjuk mind, hogy van az a szint, ami tiszteletet ébreszt.

 

Fotó: Demsa Roland

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook