Bogoly József Ágoston: A megtalált kulcs

2015.09.30. - Stíluskommunikáció

Széles horizonton messziről láttam a várost. A templomok tornyait pillantottam meg. Éreztem az utcák és városrészek tündöklő jelenlétét. A házakban élő emberekre gondoltam. Kis vonalakban minden sűrítve volt. A magas ég újra lenyűgözött. A folyó partján aranyló ágakat találtam. Csillámok víz közelben. Leheveredtem. Határtalan volt minden. Kicsi bogarak döngicséltek a napfényben. Mezei pocok somfordált át mellettem a szomszéd földparcellára. Egy fecskeraj alacsony íveléssel repült felém. A napraforgókkal ékes föld párolgása a fácáncsibék szelíd csevejébe olvadt. Mintha az elveszített kulcsomat kerestem volna itt. Átható csöndben reménykedtem. A falevél erezetét átvilágító fényben merültem el. Lelkemből szőtt fonalamat az ég felé küldtem. Még mielőtt szomorúság szökött volna az égre, egy indiai bölcs szavait kezdtem idézni: „Végy magadnak időt gondolkodni, az lesz az erő forrása. Játszani, ez az örök ifjúság titka. Olvasni, ez a bölcsességek forrása. Fohászkodni, ez a világ leghatékonyabb ereje. Szeretni és magadat szeretni hagyni, ez az Istentől kapott előjog. Barátságot ápolni, ez a boldogságnak az útja. Nevetni, ez a léleknek mozaikja. Adni és segíteni, ez a tökéletesség felé visz. Dolgozni, ez eredményt és jutalmat szerez. Az irgalmasság gyakorlása, ezzel kincset halmozunk a mennyben.” (Swami Chidananda) Döntő szerepet játszik az emberi előrelátás. Tág horizont szükséges hozzá. Az ölelő csönd végtelen.

 

Fotó: Bogoly József Ágoston


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook