Pályi Réka: Stílusos életterek – Fürdő

2015.10.02. - Stíluskommunikáció

A fürdő olyan publikus része otthonunknak, melyről tudjuk, hogy bárki használhatja, mégis személyes térként tekintünk rá, mikor éppen mi vagyunk benne. Ez a kettősség megjelenik a berendezésben is: míg számos, szorosan személyhez kötődő tárgyunkat tároljuk itt praktikus okokból, addig igyekszünk ezeket elrejteni, szekrénybe, tárolókba rendezni az idegen tekintetek elől.

A fürdőszoba a tisztálkodás mellett ma már sok helyen a relaxáció, a feltöltődés, a kikapcsolódás helyszíne is, ahol nyugalomban önmagunkkal foglalkozhatunk. A szépítkezés, testápolás helye, amely a lelket is feltölti.

Ahhoz, hogy a megfelelő nyugodt körülmények fennálljanak a testi és lelki felfrissüléshez, fontos, hogy a fürdő tiszta, harmonikus, esztétikus látványt nyújtson. A friss levegő, a sok fény, a kellemes illatok alapvetően meghatározzák e helyiség hangulatát is.

Mivel a fürdő sok esetben a háztartási eszköztök, gépek elhelyezésére is szolgál, illetve mérete- és funkciói miatt zsúfoltnak hat, a legfontosabb lépés a harmonizáció felé az elpakolás. A kis alapterületű fürdők falát is érdemes kihasználni: faliszekrényben, polcokra helyezett kosarakban a legtöbb használati tárgy esztétikusan elrejthető. A gyakran itt tárolt takarítószerek/eszközök a házimunkát, kötelezettségeinket, elmaradásainkat juttatják eszünkbe, ezért legjobb, ha a kamrában, vagy bármely beépített szekrényben keresünk nekik állandó helyet.

Csak olyan tárgyakat hagyjunk elől, amelyek szépek, és a kellemes fürdőzés élményét hívják elő. Sőt, nyári emlékeket, egzotikus hangulatokat varázsolhatunk ide néhány jól megválasztott dekorációs elemmel is. Használhatunk bátran képeket a falon, illatgyertyákat a kád szélén, vagy tengerparton gyűjtött kagylóhéjakat, szivacsokat a polcokon. A monogrammal hímzett puha törülközők még a luxus érzetét is megadják, mintha egy 4 csillagos SPA hotel költözött volna az otthonunkba.

A fürdőben az illatoknak is kiemelt szerepük van. Sokszor ablaktalan, rosszul szellőző helyiségekről van szó, amiben az erőteljes, fojtogató légfrissítő dezodorok csak rontanak a helyzeten. Finomabb, szolidabb hatást érhetünk el kis tálkába helyezett friss potpourrival, illatos szappangyűjteménnyel, vagy illóolajos levegőillatosítóval.

Ha természetes fény is éri a fürdőt, érdemes növényt is tartanunk itt. Sok dekoratív növény ( pl. orchidea fajok) szereti a párás levegőt, és jelenlétük barátságosabbá, üdítőbbé teszi a helyet.

Ahhoz, hogy a fürdőszobánk magunk és környezetünk számára is kikapcsolódást, felüdülést, pozitív élményeket hozzon meg kell teremtenünk a visszafogott, egyszerű, de harmonikus és hangulatos összképet.

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook