Tomasovszki Beáta: TILA Exhibition a MONO art & design galériában

2015.10.01. - Stíluskommunikáció

Szeptember 26-án vette kezdetét a 12. Design Hét egy valóban sokszínű és inspiratív kiállítással, ahol a finn és a magyar design képviselői kaptak főszerepet.

A Dialoge a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Helsinki Metropolia University of Applied Sciences közös tárlata. Mind a hazai mind a finn tervezők az északi országban nagy hagyományokra visszatekintő kötést választották nem csak a ruhák, hanem a kiegészítők megalkotásánál. Változatos szabásvonalak, merész formavilág és vidám, vibráló színek jellemzik az egyes ruhadarabokat és kiegészítőket.

Szombaton másik két márka is bemutatta legújabb projektjét. A Month of Sundays alapítója és tervezője Milla Kettunen Budapesti tanulmányai során a kivitelezés és a természetes anyagok kérdéskörét boncolgatta. A kiállított installáció, mely a hófehér ruhákból álló kollekciójának, különböző természeti elemeknek (pl. kövek) és gondolatfoszlányoknak a kombinációjából áll, éppen ennek az időszaknak az eredményeit tükrözi.

A Finnagora támogatásával jött létre a Je Suis Belle 2015-ös őszi-téli kollekciójához készült kisfilm. A Get Far című videó főszereplője Benczúr Emese, aki jelenleg a világ legelismertebb képzőművészei közé tartozik. Installációit, amelyek szövegalapú, sokszor ironikus és elgondolkoztató üzeneteit hordozzák, változatos méretekben és technikákkal alkotja meg.

Emese okos alkotásai megragadó esztétikájukkal régóta a JSB kedvencei közé tartoznak, a kisfilm pedig végre megteremtette az alkalmat az együttműködésre. Korábbi munkái, illetve ezek aktualizált változatai nyújtják a videó cselekményének keretét; az egymást követő rövid jelentekben feltűnő alkotásokon jelennek meg a szavak, amelyek végül értelmes egészet alkotva üzenetté állnak össze. Emese főszereplőként végigjárja a mondatot és interakcióba lép az alkotásokkal. Az utolsó jelenetben megjelenő, a videó címét adó GET FAR felirat maga a kiállításon is szereplő munka, amelyet Emese színes kézi ventillátorokból és tekergőző huzalokból állított össze. A kisfilmet Horváth Viktor karakteres képi világa és szórakoztató látásmódja teszi teljessé megidézve azt a könnyed szellemességet, amely a Je Suis Belle márka sajátja.

Ha valaki lemaradt a megnyitóról, ne csüggedjen, mert a kiállítás még október 4-ig megtekinthető. Sőt a TILA október 16-án újabb izgalmas alkotásokkal várja a látogatókat, ezúttal az itthon már jól ismert NUBU-val és egy most feltörekvő finn márkával a Riivarival.

 

Fotó: Balázs Eszter

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook