Lévai Gabriella: Árral szemben. A francia nyelv, mint a diplomácia, és a nemzetközi kommunikáció nyelve (2)

2015.12.28. - Stíluskommunikáció

A francia nyelv az indo-európai nyelvcsaládba, azon belül is az újlatin nyelvek csoportjába tartozik, a spanyollal, olasszal, portugállal egyetemben. A XIII. század végéig nem lehet egységes francia nyelvről beszélni, mivel erőteljes volt a nyelvjárási tagozódás. Párizs környékén beszélték az úgynevezett francien nyelvjárást, amely a XIV. századtól kezdve egyre inkább az irodalmi nyelv alapjául szolgált, és egyeduralkodóvá vált. A XV-XVI században az ófrancia, jelentős történelmi események, és a tudatos nyelvművelés hatására, egy új, modern nyelvvé alakult át. Végül a XVII-XVIII század fordulójára kialakult a mai francia irodalmi és köznyelv szerkezete. Ezután a társadalmi érintkezés nyelve lett Európa szerte. Köszönhette mindezt annak a francia öntudatnak, amely a nemzetet akkoriban jellemezte, és mi tagadás, még a mai napig is fellelhető. A számos katonai győzelem, a francia műveltség fejlettsége, a francia vidék szépsége, a konyhaművészet és az udvarlási szokások, egyszóval a francia ízlés és jó modor, amely a korabeli Franciaországban mind fellelhető volt, azt eredményezte, hogy a XVII-XVIII század franciája magát a legtökéletesebb lénynek tekintette. Mindezek hatására a XVIII: században kialakult valamiféle gallo- vagy frankmánia Európában, amely együtt járt a francia nyelv terjedésével. A francia forradalomnak köszönhetően a nemzet nyelvévé vált, és hamarosan egész Európát meghódította. A tudás és az elegancia megtestesítője lett. Talán hihetetlen, de még Magyarországon is erőteljes hagyománya volt a francia nyelv társasági használatának az első világháborúig.

Forrás: http://epa.oszk.hu/00100/00187/00001/pdf/009.pdf

Kép forrása:

http://www.ecoledelilai.fr/le-territoire-francais-dans-l-union-europeenne-a44697309 (2015.05.06)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook