Tomasovszki Beáta: Ünnepeljünk együtt! – A munkatársakkal

2015.12.17. - Stíluskommunikáció

A karácsonyt és az év végét nemcsak családunkkal és barátainkkal ünnepeljük meg, hanem szűkebb vagy tágabb körben munkatársainkkal is. A legtöbb cég vacsorával vagy egy ünnepélyesebb rendezvénnyel lepi meg dolgozóit. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a dress code megjelölése ellenére is sokszor nehézséget okoz a megfelelő öltözet kiválasztása. A rendezvény jellegétől függetlenül a ruhatárak teljes palettája felvonul egy-egy ilyen estén, a kisestélyitől a kosztümökön át egészen a miniruhákig.

Az alapszabály pedig nagyon egyszerű: kerüljük a túlzásokat! Hölgyek esetében a túl rövid szoknyákat, a mélyen dekoltált vagy szűk ruhákat, blúzokat, az áttetsző anyagokat, vagy a nagyon magassarkú cipőket. Válasszunk inkább egyszerűbb vonalvezetésű, egyszínű ruhákat, melyeket az ügyesen választott kiegészítők azonnal ünnepélyesebbé varázsolhatnak. Szintén elegáns megjelenést kölcsönöz egy szép szabású szoknya egy selyemblúzzal párosítva. A nadrág a helyszíntől és az esemény jellegtől függően megengedett. Az öltözetünkkel harmonizáló, visszafogott sminket készítsünk, de természetesen egy kis csillogás a szemeken vagy egy hangsúlyosabb rúzs még nem bontják meg az összhangot. Az ilyenkor kedvelt arany és ezüst színeket inkább a kiegészítőknél (pl. táska vagy nyaklánc) használjuk.

Rengeteg hölgy ruhatárában megtalálható az a bizonyos „kis fekete”, melyet Coco Chanel óta az alapruhatár részeként emlegetünk. A fekete színnel azonban nem árt óvatosnak lenni, hiszen kevés olyan ember van, akinek valóban előnyös. Legtöbbünket ez a szín sápaszt, így célszerű a „kis feketét” egy olyan darabbal helyettesítenünk, mely sokkal inkább illik saját bőrszínünkhöz (pl. bordó, sötétebb zöld árnyalatok, sötétkék).

Ha ünnepi öltözetről van szó, akkor a férfiak ebben az esetben is könnyebb helyzetben vannak, hiszen egy jól szabott öltöny minden alkalommal megállja a helyét. Szín tekintetében a sötétkék a leguniverzálisabb, hiszen nappali és esti alkalmakra is felvehető. A szürke az este hat óra előtti eseményekhez, míg a fekete öltöny főként estélyi megjelenésre alkalmas. A kiválasztott öltöny mindenképp legyen minta nélküli. Ez a szabály vonatkozik a nyakkendőkre is, – bármilyen „jópofának” is tűnik, a karácsonyi mintás nyakravalókat inkább hagyjuk a fiókok mélyén, és válasszunk helyette szürkét, sötétkéket vagy feketét, amik elegáns megjelenést kölcsönöznek.

Annak ellenére, hogy a karácsonyi „buli” informálisabb jellegű, az oldottabb légkör és a munkatársak közötti közvetlenebb hangvétel mégsem jelenti azt, hogy egy baráti összejövetelről van szó. Ezért fontos, hogy megjelenésünkben inkább az eleganciát részesítsük előnyben, megtisztelve ezzel munkatársainkat és a közösen eltöltött estét.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook