Bordács Rita: Következmény és lehetőség

2016.01.19. - Stíluskommunikáció

NetLét

Beköszöntött nálunk is a tablet időszámítás, karácsony óta kockulnak a gyerekeink. Mindkettő. A korlátozott, de nem csekély mobilnet csomagom havi keretét 9-én már le is pörgették, ezzel túlléptek az ingerküszöbömön. Stratégiákon gondolkoztam, hogyan tarthatnánk kordában őket, miközben engedjük is, hogy a technológia beszivárogjon az életükbe.

 

A téma megközelítése erősen eltérő, amelyben szerepet kap értékrendünk és vérmérsékletünk is. A tablet megjelenése nálunk fejtörést okozott. TÖBBES SZÁMBAN, mert szerintem ezt a családon belül, együtt kezelhetjük. Összetett kérdés, érzékeny határvonallal.

 

Ez a generáció a 2040-es potenciális vezetői réteg, a jövő szülői és alakítói. Felelősségünk van mindazzal, amit ma tiltunk, vagy engedünk. A mesterséges intelligencia elterjedését, a technika-gép-ember viszonyát befolyásolják gyermeknevelési döntéseink. Ki ne keresné a jó megoldásokat? Igen, létezik egészséges egyensúly és fontosak a kereteket lefektető játékszabályok. Szeretjük és ajánljuk nekik a biztonságos, fejlesztő appokat, mint a sakk, a vizuális kultúrát alakító tartalomszerkesztők, vagy a nyelvtanító alkalmazások. Ez utóbbiból a Duolingo például nagy kedvenc, amiben követhetjük egymás napi teljesítményét, ezért alkalmas egy családi versenyre is. A vállalati kultúrában megjelent gamification így otthon is hódít a játékosított, élményt adó és hasznos kockulásban. A minták beépülnek, a gyerekek később maguktól is jobban választanak majd.

 

Vannak tehát jó megoldások az engedésre, mint ahogy a tiltás is elsülhet visszafelé. Amikor a komoly felhasználásra szánt mobilnet csomag elfogyott, bevallom, a zsebpénzt megterhelő anyagi felelősség ötletén túl, felmerült bennem a teljes korlátozás is. Nincs itthon tablet, csak alkalmanként, a nagyiéknál. Helyette társasozunk, kártyázunk, felolvasok. Öngól lenne. Visszafoghatná a technológiai fejlődésüket és akár megutálhatnák a társasozást is, pedig nem ez a cél. Most az ajánlott tartalom és a rendszeres, de meghatározott időtartam mellett voksoltunk, ezt követjük.

 

Illetve követnénk. Mert, hogy a tabletezés komoly motivációs eszköz is. Gyengepont. Minap, a gyerekek egymásnak feszültek. Hiába szóltam nekik és helyeztem kilátásba büntetésként a tablet-megvonást 1 hétig, folytatták. A szankció életbe lépett, mondván, amíg gyakoroljuk a helyes testvéri és társas együtt-létezést szemtől szembe, addig nem lépünk ki a net világába. Kaptak azonban javítási lehetőséget is. Minden nappal, amikor sikerül egymással jól viselkedni, csökken a büntetés ideje. A módszer működik, cinkosan összejátszanak.  Gemifikáltuk a családi életet, hogy a megvonás mellett legyen motiváció is, és a következményen túl lehetőség is. Hiszen ők a jövő szülői és alakítói.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook