Kovács Tímea: Mindennapi vitáink

2016.01.19. - Stíluskommunikáció

 

Vitatkozni.

Mit érez e szó hallatán? Talán máris „gyomoridege” van?  A konfliktusra gondol?

És ha azt mondom, hogy fejlődés, együttműködés, közös eredményre való törekvés?

Emlékszem, hogy húszas éveim elején jártam, amikor véletlenül kezembe akadt a Dalai Láma önéletrajzát tartalmazó könyv. Ebben olvastam először a vitatkozásról, mint pozitív fogalomról. A még gyermek láma tanításának egyik legfontosabb módszereként többször is előkerült az adott témáról való eszmecsere, azaz a vitatkozás. A vizsgák során tanítói azt ellenőrizték, hogy megfelelően felkészült-e, hogyan tud érvelni az álláspontja mellett, hogyan tud új, más megközelítésből fakadó információt befogadni a vitatkozás során. Egyértelműen a fejlesztésének, a közös cél elérésének egyik legfontosabb eszközeként alkalmazták.

Lenyűgözött. Pedig akkor már túl voltam a közép- és felsőoktatás lépcsőfokain. Soha egyetlenegyszer sem használták tanáraim ezt a módszert.

„A konfliktusok tudatos pedagógiai kezelése fontos nevelési eszköz, nem véletlen, hogy a nevelési diszciplínán belül egyre erőteljesebben jelenik meg az úgynevezett konfliktuspedagógia. Az utóbbi évtizedek (1980–) fontos felismerése volt, hogy nemcsak a tanár-diák, de az egyéb (tanár-szülő, tanár-tanár) konfliktusok is alapvető szerepet játszhatnak az oktatásban; továbbá, hogy a konfliktusok fogalma nem egy az egyben negatív fogalom, lehetnek a fejlődést elősegítő jelenségek, a játék és az élet nélkülözhetetlen velejárói.” (Cseh-Szombathy László szociológus)

Csak egyetlen egy példa: sokak kedvenc anekdotái szólnak az irodalomórákról, amikor be kellett magolni, hogy mire gondolt a költő, amikor a verset írta. Arról miért nem beszélgettünk, hogy mit jelent nekünk az adott vers? Vagy arról, hogy mennyire és hogyan érvényesek a mai korban azok a sorok?

Később, sok év elteltével az egyik legfontosabb visszajelzést kaptam az egyik főnökömtől, amikor azt mondta, hogy azért szeret velem dolgozni, mert elmondom a véleményem akkor is, ha nem értünk egyet vagy egyszerűen olyan kérdést teszek fel, ami továbblendíti a közös ügyünket.

Persze az idők folyamán megtapasztaltam, hogy mi a különbség az akadékoskodás és a véleménycsere között. Hogyan és mikor kell/lehet elmondani a véleményemet. Mert igen, van, hogy nem érdemes, nincs rá szükség. Ezzel együtt azt is megtanultam, hogy a konfliktus nem feltétlenül rossz, ördögtől való helyzet. Annak stílusa viszont nagyon is meghatározó.

A jó hír az, hogy ez is tanulható.

Nagyon szerettem azokat a megbeszéléseket, amikor más szakterületet képviselő kollégáimmal ültünk össze kitalálni, megoldani valamit. Más érdekek, álláspontok ütköztek. A legtöbbet abban az időszakban fejlődtem.

 

Kép forrása:

(1)scoop.it (pinterest.com)

(2)edutopia.org (pinterest)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook