Bordács Rita: Kinek mondjam el?

2016.03.08. - Stíluskommunikáció

NetLét

A legbensőségesebb pillanatok és érzések megoszthatatlanok. Hiába örökítette meg fénykép, csak azoknak mutatjuk meg és értik igazán, akikkel megéltük, ismernek bennünket és a háttér sztorit. Az intimitás teszi oly különlegessé, amely elillan, ha a Facebookon, Instagramon, vagy bárhol nyilvánossá válnak. Saját történetükkel kelnek újra életre, bizalmas fórumokon, vagy egy habos cappuccino, gőzölgő tea fölött, privát beszélgetésekben. Minél értékesebb, annál kevesebb ember látja a vizuális emlékeket.

A közösségi (net)létezés rákfenéje, hogy egyénileg már kevésbé éljük meg a pillanatot. Az építkezést a kirakatban tartjuk, a járókelők rácsodálkozására bízva, hogy hozzátesznek, vagy elvesznek belőle. Fotókkal üzenünk, posztokat küldünk a nagyvilágba, az algoritmusok és instant értékek szelekciójára bízzuk, hogy veszi-e a címzett az adást ahelyett, hogy odaállnánk az elé, akitől választ, előremozdulást, elismerést várunk. Elkövettük már mindannyian ezt a hibát. Valaki helyett mindenkihez beszélünk. Vagy még rosszabb, senkihez.

 

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha kérdésünk van, feltennénk. Mennyivel hamarabb gyógyulnának a sebek, talán meg is előzhetnénk a kialakulásukat, ha demonstráló, duzzogó vagy mély-életbölcs idézetek helyett belelépnénk a cipőnkbe és kopogtatnánk a megfelelő ajtón. Őrlődés, hallgatás és célozgatás helyett egyszerűen mondjuk el annak, aki hiányzik, álljunk ki azért, amit kedvelünk vagy épp nem, és tegyünk azért, amire vágyunk. Miért halogatunk, játszmázunk és bonyolítunk meg egyszerű dolgokat?

 

Feloldani kérdéseket, másokkal örülni, osztozni egymás büszkeségeiben és sikereiben, bátorítani, megnevettetni, de még együtt sírni is emberi létünk alapszükséglete. Az élet társas műfaj. Ebben a technika segít, de csak arra bízni..?


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook