Bogoly József Ágoston: Stílus, visszhang, utórezgés

2016.03.22. - Stíluskommunikáció

Fokozódó dinamikával, mindent átható erővel megújuló perceket, órákat, heteket és hónapokat teremt a tavasz. Csodás ciklikus ismétlődés. Vivaldi: A tavasz című zeneművében a harmónia és az újraéledő természet magára találásának erőpróbája lenyűgöző. A harmonikus hullámzás képe kivetül. Azonos rezgésszámok, állandó fáziskülönbségek. Hullámok szabályos váltakozású gyorsuló és lassuló szakaszokkal. A szívritmus egészséges változékonysága a hétköznapok tevékenységkörébe szervesül, a vegetatív idegrendszer vezérlése megbízható. Antoine de Saint-Exupery írta: „Jól csak a szívével lát az ember.”

A tavaszvárás stílusa, a lélek éltető atmoszférája és a szív összehangoló ritmusa hogyan kommunikálható? Képben él minden. Előcsalogatjuk a tavaszt váró természet képeit. A tél után, a tavaszi váltó ritmusban az élet dúsul. Tavasszal, a még hideg földfelszín felett lebegő melegebb légtömegek hatására, a hanghullám, az emberi beszéd nagy távolságokat is képes átjárni. Hallhatóbb a sírás és a nevetés. A mosoly újjászületik. A tavasz bensőnket örömre, szeretetre hangoló képessége növekszik. A szív intelligenciája és érzelemközvetítő áramköre varázslatos módon aktiválódik. Sodró hullámok és kromatikus érzésnyalábok csillognak. A fúgához hasonló zenei áramlásban minden ugyanaz, de már másként?

Az ember energetikai kommunikációja nyitott a kifejlő tavaszra. A szívünk olyan érzékszerv, amely a dobbanásaival és a dobbanásai közötti időtartamokkal kommunikál. Egész testünkre és agyműködésünkre hatóan küldi rezgéseit és összehangoló ritmusát. A szív erős elektromágneses mezője pulzáló energiákat közvetít, az egész emberi testre vonatkozóan, még az agykéregtől független módon is. A szív finom rezdülésének összetett következményei vannak. Szólásokban is kifejeződik, „Isten lakik a szívében”, lehet „a szív hangja után menni,, mondják, „a jó szív a legjobb rokonság”. Pascal is felvetette, az ész és a szív igazságai különbözhetnek?

„Egészen egyszerűen csak teszem a dolgom: szívből gondolkodva élek.” Tiszta hang, életstílust sűrítő mondat ez. Olyan emberi megnyilvánulás, amelyben benne érezzük a Világegyetem rezgését. Van felemelkedés. Földi viszonyok között az emelkedő aljáról felfelé jól terjed a hang. Az égi fohász mégis néha elakad? Aki a szívére hallgat, az a szív ritmikus jelküldő rendszerében a szigorú tudatosság mögötti területeken túl különös érvényű üzenetet találhat. Szavak nélküli érzésvilág ez.

„Hallgatni arany”- mondták a régiek. Az ember a saját maga alkotta szavai foglyává válhat. Azon sok múlik, hogy a szívünk érzéseivel mit tudunk kezdeni. Az érző szív érveinek utórezgése és csillapíthatatlan visszhangja képződik. A teljesülésből öröm, szeretet és szépség fakad. A nem teljesülés lelki gyászban, majd tartós melankóliában fogva tart. „Az emberiség többsége csendes kétségbeesésben éli életét.” – jegyezte meg Henry David Thoreau.

A szív képes emlékezni és a „sötétben látni”. Az ész nem mindig hajlamos elismerni a szív érveit? A tavaszi természetben folyamatos virágzás és színpompa tenyészik. Az emberi agy szürkeállományának egyik része nemcsak a ráció számára dolgozik, hanem az érző szívvel is kapcsolatban van. A hétköznapi vitákban, az okos szavakkal a nehéz könnyűvé válhat, de mi lesz az élet valóságos érzésekkel teli gyakorlatában?

Tavasz akar lenni a szívekben és a világban.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook