Fekete Csilla 2017

2016.03.24. - Stíluskommunikáció

 -          Szeretsz tanulni?

Ez a kérdés a stíluskommunikátor szak felvételi beszélgetésén hangzott el. Meglepődtem.

-          Hm. Hát… talán… – „nyökögtem” magabiztosan.

Majd emlékképek villantak fel a szemem előtt, és megszületett a határozott válasz:

-          Igen. Tényleg szeretek tanulni.

Na, nem az éjszakai tanulások, a tétel-kidolgozások élménye vonz, hiszen az erőfeszítés senkinek nem esik túl jól. Sokkal inkább a megszerezhető tudás az, ami motivál.

A stíluskommunikátor szakon olyan érzéseket élek meg, amilyeneket eddig még egyik általam elvégzett felsőoktatási szakon sem éreztem: elfogadást, tiszteletet, bizalmat, egyenrangúságot, segíteni akarást. Mindezt nagyfokú szakmai tudás mellett.

Örök tétel és kissé elcsépelt is már: „Tanulunk, amíg élünk.” Vagy: „Addig élünk, amíg tanulunk?”

Ahhoz, hogy jól eligazodjunk a világban, sikeresek legyünk az életünkben és a munkánkban, elengedhetetlen az önismeret és a jó kommunikáció. Dr. Michael R. Solomon szociálpszichológus és marketing professzor kutatása szerint, a találkozás első 7 másodpercében eldől, kit tartunk szimpatikusnak, kivel tudunk együtt dolgozni, kivel kötünk üzletet.

Mire figyelünk ilyenkor? Az első megjelenésre: öltözködés, haj, kéz, köröm, mosoly, beszéd, testtartás, mozgáskultúra, illat, metakommunikáció és mindezek összhangja. Ennek alapján eldöntjük, hogy tetszik nekünk vagy sem, az, amit látunk.

Hogy hiszünk-e a másiknak, bízunk-e benne?

Nincs második esély első benyomást tenni! Ezért mindenkinek szüksége van saját stílusának megtalálására, kialakítására. Ebben szeretnék segíteni, főleg a kommunikáció és az üzleti protokoll területén. Mert ezt mindenki megérdemli!

 

Fotó: Jenei Ibolya


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook