Kapus Krisztián: Női viselet Kínában 2016 őszén – egy stíluskommunikátor szakos hallgató szemével

2016.10.03. - Stíluskommunikáció

Szeptember végén – mikor „még nyílnak a völgyben a kerti virágok” – lehetőségem adódott, hogy kilenc napot töltsek Kínában az Első Selyemút Nemzetközi Kulturális Expón /I.Silk Road International Expo/ Dunhuangban Gansu tartományban (~200.000 lakos), valamint Baiyin városban (~1.700.000 lakos), és Pekingben (~25.000.000 lakos). Stíluskommunikátor szakos hallgatóként igyekeztem nyitott szemmel járni, különös tekintettel az öltözködésre. Kiemelten jó volt, hogy egy vidéki „kis” településtől, egy „kisebb” városon át Pekingig tekinthettem át a különbségeket.

 

Ami legelőször feltűnt, hogy a kínai emberek mosolygósabbak, mint a magyarok. Mindig kedvesek és nyugodtak voltak.

 

Öltözetüknél fontos kiemelnem, hogy szinte minden  munkahelyen egységes uniformisban vannak. Ez adja a rendet és a fegyelmet is az életükben. Teljesen mindegy, hogy az illető turistakísérő, idegenvezető, esetleg hostess vagy pincér. Az öltözetük teljesen egységes, a ruhától a kiegészítőig. Egyes uniformis viselőknél láttam csak, hogy a cipő vagy a táska eltért a többiekétől. Színes ruhákat hordanak, inkább passzos, testhez simulót. Alakjuk is vékony, csinos, többségében téglalap forma. A hétköznapi nők viselete inkább sötétebb és egyszínű.

 

A kínai vidéki nők nem festik magukat. Nem jellemző a smink, esetleg a hostessként dolgozó hölgyek használnak szemceruzát. Ez szinte az egész országban egységes képet mutatott. A nők inkább púdert használnak, de ezt is inkább csak alapozóként.

 

Vidéken a hajukat kontyban hordják, nem festik, hajtűvel díszítik. E tekintetben Peking, mint világváros már erősen eltérő. Valószínű, hogy a 2008-ban rendezett pekingi olimpiai és a 25 milliós város színes kulturális összetétele is hozzájárul ehhez. A hajukat kibontva hordják. Vannak, akik festik, és vannak, akik merészen rövidre vágott frizurát hordanak. Érdekes felfedezés volt, hogy a kínai nők többsége nem őszül. Elvétve volt látható egy-két ősz hajú, valóban aggastyánkorú ember.

 

Fülbevalót, ékszereket nem nagyon hordanak, néhány hölgy gyűrűt viselt. Inkább a hajtű volt díszesebb, esetleg a szemüvegkeret. Körmöt ritkán festenek, inkább a fiatalabb korú lányok, de ők sem rikító színeket használnak, csak szolidakat.

 

Ruhájukhoz – az uniformisként egységes öltözetet viselő hölgyeken kívül – különböző színű lábbelit viselnek, de jellemzően mindenhez sportcipőt(!) hordanak. Abból is a vastagtalpú verziót választják, talán, hogy magasabbnak tűnjenek. Harisnyát ritkán, inkább nylon harisnya zoknit használnak. Aki harisnyát visel, az is inkább matt színűt és vastagabbat.

 

Peking, amint említettem már, világváros. Mindenfajta öltözet megtalálható itt. Már divatosabbak a női viseletek, és az uniformis sem igazán használatos, maximum üzleti eladóknál, hotelekben, reptereken. Amíg a vidékiek sötétebb, egyszínű ruhákba öltözködnek, Pekingben már ezerszínű a ruházat. A hölgyek itt már rövidebb szoknyát is felvesznek, a kalap, mint kiegészítő is megtalálható a ruhatárukban. De találkozhatunk horgolt és csipke ruhákkal is. A cipő szinte mindig sportcipő, magas talppal, de szerencsére akadt néhány üdítő kivétel is.

Élvezetes volt a természeti és épített csodákon túl a stíluskommunikátor szemével is megfigyelni ezt a fantasztikus, keleti kultúrát képviselő hatalmas országot.

 

Fotó: Kapus Krisztián


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook