Pályi Réka: Illatokba merülve

2016.10.07. - Stíluskommunikáció

Zólyomi Zsolt parfümőrt hallgatni igazi élmény. Beszippant a saját, egzotikus, a kívülállók számára ismeretlen világába, mely tele van emlékkel, tudással, vággyal és kíváncsisággal… Vele tartani nem csak izgalmas kultúrtörténeti utazás szórakoztató adomák során át, de komoly tudományos kalandtúra is. Mindez egyetlen témára, az illatokra hangolva. Az egyetlen ne tévesszen meg senkit! Az illatok világa olyan komplex, úgy szövi át életünk minden pillanatát, hogy tudattalanul is, zsigeri szinten állandóan hatása alatt vagyunk.

Az illatok akár egy pillanat alatt visszarepíthetnek évtizedek távolába, vagy eldönthetnek kapcsolatokat. Vagy elárulhatnak bennünket. Igen, az illatunk is egy jelzés, névjegy magunkról.
Van, aki álcának használja, és van, aki önkifejezésnek. Lehetünk általa csábítóak, vagy naivák, férfiasak vagy puhán befogadóak, sportosak, buják, viharosak, szomorkásak, extravagánsak…
Kifejezhetjük aktuális lelkiállapotunkat, vagy belekapaszkodva az illatba, megpróbálhatjuk az állandóságot képviselni.
De honnan jönnek az illatok? Kik és miből alkotják őket? Vajon mi van az üvegben, amit leemelünk a parfümériák polcairól? Hogyan lesz valakiből parfümőr? Vannak-e még természetes alapanyagokból készített parfümök, és hol találhatunk ilyet?
Illatélményeken keresztül ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk ezen az elbűvölő előadáson egy olyan embertől, akinél hitelesebben, önazonosabban, professzionálisabban és szellemesebben kevesen tudnának az aromákról beszélni.
Köszönet Zsoltnak minden illatos percért!

Fotó: Balogh Gabi


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook