Tomasovszki Beáta: „A divat az egy kemény üzlet, jó stílusérzékkel.” – Interjú Konsánszky Dórával

2016.10.23. - Stíluskommunikáció

A Konsanszky az egyik legdinamikusabban fejlődő márkák közé tartozik hazánkban. Konsánszky Dóra tervező a nevét viselő brandet 2006-ban alapította. Kollekciói sosem kirívóak vagy hivalkodóak, a stílus azonban valóban egyedi és összetéveszthetetlen. Tökéletesen ötvözi az haute couture-szabászat elemeit, az angol hagyományokkal és a lezser eleganciával. Az általa készített kollekciók védjegyévé vált a fekete és fehér dominanciája, az anyagok merész párosítása, a részletgazdagság és a rafinált szabászati megoldások. Ha üzletről van szó, és a márka jövőjének építéséről, akkor megfontolt és tudatos, ha tervezésről, akkor az intuíciók, az élmények és az érzések vezetik.


Konsánszky Dórát a tervezés és a márkaépítés kettősségéről, a brand fejlődéséről és a magyar divatipar helyzetéről kérdezgettem.

 

 

Az általad felépített márka már a kezdetektől fogva magas minőséget képvisel, legyen szó az anyagok kiválasztásáról, a kivitelezésről vagy a kollekciók összeállításáról. A divat és a ruhaipar az elmúlt években eszeveszett tempóban igyekszik tartani a lépést a fogyasztók és a gazdaság elvárásaival, ami úgy tűnik, hogy éppen a minőség rovására Tervezőként milyen hatással vannak rád ezek a változások? Hogyan sikerül összeegyeztetni a saját tervezői filozófiát az ipar által teremtett elvárásokkal?

 

 

A kérdésben benne foglaltatik, hogy a divat mindig is egy vállalkozás volt, sosem csak a kreativitásról szólt. A divat az egy kemény üzlet, jó stílusérzékkel. Mindenképp az előre kijelölt irányt kell szemmel tartani, és sosem szabad eltévedni benne. Meg kell találni azt a vásárló réteget aki ezt a fajta önkifejezést keresik. A legdrágább befektetés mindig a legolcsóbb termékcél. Lásd Zara.

 
Hol szabható meg a határ a divat kiszolgáló/ szolgáltató és művészeti szerepe között? Ahhoz, hogy egy márka életben maradjon, milyen mértékben szükséges alávetnie magát a vásárlók igényeinek?

 
Mindig figyelemmel kell követni a változó igényeket, ezért van szükség innovatív anyagokra.

 
Hol helyezkedsz el te, mint tervező ebben a kaotikus rendszerben?

 
Edgy femininity vonalon…

 
A márka évről évre egyre sikeresebb, ami egy tudatos építkezés eredménye. A tervezésben is nyomon követhető ez a tudatosság? Vannak olyan fix elemek, amelyek mentén elkezdesz felépíteni egy kollekciót vagy engeded, hogy az adott inspirációk vezessenek és majd a végén áll össze a teljes kép?

 
Kaotikusnak tűnő több szálon futó igények, lehetőségek, inspirációk futnak össze egy szálon a tervezés és a kollekció elkészülte végén. Izgalmas, de fárasztó szakma. Van egy egyedi sajátossága, az eredményt a tervező is csak a végén látja… :)

 

 

interjú1 (1)

 

Kollekcióidban legtöbbször a fekete-fehér játékára építesz, és csupán egy-egy színnel egészíted ki (pl. a smaragdzöld az Absentee-kollekcióban). Izgalmasabbnak tartod a szabászat adta lehetőséget és a formák játékát?

 


Ez így igaz, ez egy önkifejezés, nem tudnám magam meghazudtolni.

 

 

interjú2

 

interjú3

 

interjú4

 

A ruhák mellett most már ékszerek és táskák is megjelennek a legújabb Konsanszky-kollekciókban. Ezek tervezésében te is részt veszel vagy az alkotók, Katona Barbara és Kovács Helga szabad kezet kapnak?

 


Szabad kezet kaptak, de azért, mert nagyon bízom bennük, stílusukban, talentumukban és emberségükben, ami persze nem jelenti azt, hogy nem konzultálunk. Ez esetben én vagyok a „vevő”, és próbálok visszajelzéseket adni a használhatóság, funkció jegyében. Hiszek abban, hogy több oldalról megerősített márka lehet csak sikeres és erős…

 
Előfordult már, hogy megfordult a sorrend, és a kiegészítők inspiráltak egy öltözéket?

 
Még eddig nem, de nem tartom kizártnak. Sosem tudhatod előre, mi fog inspirálni.

 

 

 

 

interjú5

interjú6

 

 

Szeretnéd új termékcsoportokkal bővíteni a márkát a jövőben?

 


Feltétlen. Igyekszünk azon dolgozni, hogy a következő kollekcióban legyen már basic állandósulás, illetve nagy vágyunk a férfi vonalon egy kicsit kísérletezni.

 
Itthon egyre nagyobb szerepet kap a divat, a hazai márkák és a tervezők. Különböző pályázatokkal, támogatásokkal igyekeznek fejleszteni ezt a területet. Mit gondolsz, mire van szükség ahhoz, hogy a hazai divat újra meghatározó szerepet töltsön be az európai divatéletben?

 
Nem fogja betölteni, Kicsi a magyar piac. Inkább a knowhow, amit el tudunk adni. Ezen dolgoznak a különböző inkubátor programok, és a befektetői szándék.

 
A kezdetek óta egy nemzetközi szinten működő márka kialakítására törekszel. Hogyan halad ez a terv? Hol határoznád meg a Konsanszkyt a nemzetközi piac viszonylatában?

 
Feltörekvő, fiatal közép európai márka, melyre az utóbbi időben felfigyeltek nálunk már jóval előbbre járó márkák. A legjobb bizonyíték erre, amikor a konkurencia like-ol az Instagram-on.. :)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook