Kovács Tímea: Szépség, fiatalság, gazdagság

2016.11.25. - Stíluskommunikáció

A redőny rései között már beszűrődött a fény. Hány óra lehet? Fel kellene kelni, úgysem tud aludni. 1-2-3…oké, nincs értelme tovább feküdni. Végignézett kinyúlt pizsamáján, kócos haján és gyűrött arcán: újra eszébe jutott az este olvasott magazin egyik cikke. Azt gondolta, hogy jót tesz majd kikapcsolódásként átlapozni, ehelyett azonban csak jól felhúzta magát. Először. Aztán pedig újabb és újabb gondolatokat hozott felszínre benne az írás.

Gyors fogmosás. Arckrém. Megszokott mozdulatok. A sminket majd felteszi a kocsiban, nincs most ideje rá. Tükör? Inkább hagyjuk. Nem, mégis visszapillant. Hogyan nézhetnek ki azok a nők a képen olyan tökéletesen ébredés után? Trendi kompozíciók öntötték el az agyát a tegnap esti magazin hasábjairól, csak úgy dörömböltek. „Vállalom smink nélküli arcomat” „Smink nélkül a photo shop ellen” „Nő vagyok – smink nélkül is” Miközben gyönyörűen megvilágított, beállított képeket látott. Úgy érezte, hogy jobban arcul csapták, mint az agyon retusált, felvállaltan illúziót áruló fotók. A felszínes szépség feledtette a kevélység, torkosság, bujaság esetlegességét.

Egyébként is könnyű nekik, hiszen az újság következő oldalán, a következő számban, a következő műsorban újra tökéletes sminkben, retusálva tündökölhetnek. Erre az egy fotóra ki emlékszik majd? Ő azonban holnap és holnapután is, tényleg így fog ébredni. Szépnek érzi magát, de tökéletesnek csak abban az értelemben, ahogyan az isteni teremtmény egyedi tökéletessége értelmezhető. Mindig is úgy érezte, hogy a szépség igazán összetett. Arcunkon, mozdulatainkban sok belső tulajdonságunk tükröződik. Nem is beszélve ezek harmóniájáról. Sokszor belefeledkezett egy idős asszony életörömöt sugárzó, mosolygós szemébe vagy egy kedves, segítőkész mozdulatba. Szépnek látta.

Igen, ő valami egészen más szépségről gondolkodott már.

Szépség, fiatalság, gazdagság. Ma tényleg csak ez számít? E nélkül csak a társadalom perifériáján létezhetünk? Mikor került a 7 főbűn helyére e 3 fő erény, mint az életünket meghatározó, döntéseinket befolyásoló, kizárólagos tényező?

Eszébe jutott volt munkatársának gondolata: „a szépség és fiatalság el fog ám múlni”. Akkor olyan keserűnek és rosszindulatúnak érezte ezeket a szavakat. Mintha mögöttes üzenete azt lett volna, hogy más erénye nincs is. Ha nem lesz fiatal és bőrének hamvassága is a múlté, már semmit sem fog érni?! Talán az „irigység”, „harag” vagy a „jóra való restség” motiválta?

Mikor vált a „nekem nem segített senki, így én sem segítek” gondolat ennyire elfogadottá? Kit érdekel ma már, mi az fösvénynek lenni, ha mellette szép, fiatal és gazdag?

Mi változott?

Talán most hangosabban szól? Gyorsabban és gyakrabban ér el minket ez az üzenet a közösségi hálón? Ma már kevésbé választhatjuk meg a ránk hatást gyakorlók közösségét? Egyszerűen csak több a lehetőség szépnek, fiatalnak, gazdagnak mutatni magunkat?….

A recepciós lány hangja visszatérítette a valóságba a gondolataiból. Kedves mosolyát elvitte magával az irodába és eszébe jutott a tegnap elküldött prezentáció…bemegy és megköszöni személyesen is a munkatársainak. Szép napot!

 

Fotó: picheaven.net


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook