Tomasovszki Beáta: Budapest Fashion Week az egyediség és a fenntarthatóság jegyében

2016.12.11. - Stíluskommunikáció

Néhány napra újra Budapest került a közép-európai divatélet középpontjába. A Budapest Fashion Week hazánkban a leghosszabb múltra visszatekintő divatesemény. Mayer Balázs „Kendguru”, a Budapest Fashion Week megálmodójának eredeti célja, hogy ez a három nap – az új kollekciók bemutatásán túl – lehetőséget biztosítson arra, hogy személyesebb kapcsolat alakuljon ki a tervezők és a vásárlók között. Az elmúlt több, mint tíz évben nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát, mely összefogja a kelet- és nyugat-európai régió designereit.

Ez alkalommal az Olasz Kultúrintézet impozáns épülete adott otthont a divathétnek. Ennek az együttműködésnek köszönhető, hogy Budapestre érkezett az olasz divat néhány képviselője is.

A rendezvény nyitónapja abszolút az olasz design jegyében telt.  A háromnapos divatdömpinget Jamal Taslaq nyitotta meg csodás couture kollekciójával. A Palesztinában született tervező 19 éves korában költözött a stílus és divat hazájába, Olaszországba, hogy életét a tervezésnek szentelje. Tíz éven keresztül tanulmányozta a különböző haute couture technikákat, majd 2000-ben indítja el saját vállalkozását. Olyan neves designerekkel együtt mutatta be kollekcióit, mint Zuhair Murad vagy éppen Elie Saab. Ruháiban tökéletesen ötvözi a letisztult olasz szabásvonalakat a szülőhazájából származó anyagokkal és a lenyűgözően gazdag motívumvilággal. Az egyes darabok díszítései az haute couture-re jellemző részletességgel és pontossággal vannak kidolgozva. Ruhái egyszerre keltik életre a kifinomult eleganciát és romantikus nőiességet.

Jamal Taslaq-hoz hasonlóan Elisabetta Pesce kreációit is romantikus báj jellemzi, viszont az ő kollekciója már ízig-vérig az olaszos, élettel teli temperamentumot hozza a kifutóra. Az igazán nőies szabásvonalak élénk színekkel és a tavaszt idéző virágmintákkal párosulnak.

A Zerobarracento tervezője, Camilla Carrara a fenntarthatóság jegyében alkotja meg darabjait. A designer alapkoncepciója, hogy a különböző divatirányzatokhoz kapcsolódva időtálló ruhákat hozzon létre. A kollekciók létrehozása során az ún. zéró-hulladék elvet alkalmazzák, ami már a tervezés során igyekszik kiküszöbölni a textilhulladékot. Így törekszenek arra, hogy a gyártás során minél kevesebb maradék anyag kerüljön a szemétbe, és minél kisebb mértékben legyen káros hatással a ruhakészítés a környezetre.
Camilla Carrara jelmeztervezőként kezdte karrierjét, mielőtt divattervezéssel kezdett el foglalkozni. A Budapest Fashion Weeken bemutatott kollekciójában keveredik a modern, lezserebb és sportosabb stílus a ’20-as és ’80-as évek szabásvonalaival.

A környezetvédelem jegyében születnek a Kutyadolog névre keresztelt márka ruhadarabjai is. Szabó Era designer a „Ne vegyél újat, használd újra” mottójának jegyében újrahasznosított alapanyagokból készíti el kollekcióit. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a szemétbe kerülő anyagok legnagyobb része újra felhasználható, csupán egy kis kreativitásra és egyedi látásmódra van szükség.
A fashion week-en bemutatott darabok mindegyike tökéletesen tükrözi ezt az egyediséget, és azt, ahogyan a tervező meglátja az anyagokban rejlő új lehetőségeket. A márkára jellemző minta- és szín kavalkád mindenkit arra buzdít, hogy merje vállalni egyéniségét, és arra, hogy ne szürküljünk bele a hétköznapokba.

A One & Only – igaz egy egészen más stílusban – de szintén az értékállóságot tartja szem előtt. Tóth Zsuzsa 2017 Pre Spring alkotásai a „fast fashion”- jelenségre adott válaszként is értelmezhető. A kollekció olyan egymással jól kombinálható alapdarabokat tartalmaz, amik egy időtálló, letisztult stílus jegyében születtek. Nem aggatható rá a „divatos” jelző, de a felvonultatott ruhák mindegyike szerves részét képezhető az elegáns nő ruhatárának.

A szomszédos Szerbiából érkező tervezőpáros Tijana és Mila Popovic 2006 óta dolgozik együtt, és ebben az évben először mutatkoztak be a Budapest Fashion Week-en. A tervezés során ők is alkalmazzák a fenntartható fejlődés elemeit, és szem előtt tartják az ökológiai normákat. A 2017 tavasz-nyári kollekciójuk a 10 éve tartó közös munkájuk esszenciája. A bemutatott darabok tükrözik a hosszú évek során kialakult egységes és egyedi stílust, a márkával azonosítható formavilággal, válogatott szín- és anyaghasználattal. A ruhák két nőtípust keltenek életre: az irányítást a kezében tartó, domináns nő mellett jelenik meg egy törékenyebb, romantikusabb alkat. Az első típusra jellemzően a fekete bőrt használták a tervezők alapanyagként, szegecsekkel, és fém csatokkal kiegészítve. A másik esetben légiesebb anyagokat használnak, mint a selyem vagy a tüll, virágos mintákkal kiegészítve.

A Budapest Fashion Week nem csak a nemzetközi kapcsolatok alakításában vállal fontos szerepet, hanem a tehetségek gondozására is külön figyelmet fordít. Minden alkalommal lehetőséget biztosít néhány pályakezdő designernek, hogy bemutathassák eddigi alkotásaikat, és a nyilvánosságnak köszönhetően új távlatok nyíljanak meg előttük.
Ezúttal az EnInied tervezőpárosa mutatkozott be a fashion week-en. A lányok 2008-ban dolgoztak együtt először. A Tudományos Diákköri Konferencia megnyerése óta létrehozták saját márkájukat, és megrendelésre készítik el egyedi darabjaikat. A bemutatott kreációk mindegyike tükrözi azt a maximalizmust, melyet Eni és Inied folyamatosan szem előtt tart a ruhakészítés során. A lehető legjobb minőségű alapanyagokból idő és értékálló ruhákat terveznek, a hétköznapi daraboktól kezdve az estélyi és menyasszonyi ruhákig, széles skálán mozogva.

Több mint tíz tervező, számos ország prominens képviselője, Palesztintól Szerbián át egészen Olaszországig, nemzetközi modellek a kifutón és több száz hazai divatrajongó egy helyen. Ez volt az őszi Budapest Fashion Week.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook