Kovács Tímea: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma

2016.12.21. - Stíluskommunikáció

Schiff András zongoraművésztől hallottam azt a gondolatot, amely szerint minden napra kell valami szép. Eltelt már néhány év azóta, de sokszor eszembe jut. Valami szép, valami, ami örömet okoz, valami, ami a hétköznapokon is élni hagy.

Az eső utáni szivárvány. Egy kisbaba mosolya. Egy kép a kedvenc festőmtől. Amikor rosszkedvű vagyok és a rádió bekapcsolásakor a kedvenc dalom csendül fel. Odabújni a szerelmemhez. Amikor a család azt mondja, finomat főztél, kérek még! Végigsétálni a harmatos fűben. Meglátni egy mókust ugrálni a fán. Fogadni egy anyuka mosolyát, amikor síró kisfiával előre engedem a hosszan kígyózó sorban. Leszállni a bicikliről a napi 20 km edzés után. Amikor végre eláll a szél. A madarak éneke. A párna puhasága. Ülni a kedvenc kávéházam teraszán. Keresztfiam kacagása. A frissen levágott fű illata. A kiskutyám őszinte öröme, amikor haza érkezek. A gondozott növény szépsége. A víz frissítő ereje. Amikor a kedvenc könyvemet olvashatom. Egy hideg téli napon a tűz lobogása. Megérkezni. Elutazni. Hazaérni. Találkozni a barátommal. Érezni azt, amikor együtt létezünk a színházban a színészekkel és a többi nézővel. A tavasz illata a sok komor téli nap után. Az utazás során mellettünk elhaladó lankás táj.

Minden napra kell valami szépség. Valami jóság.  Valami, ami örömet okoz.

Nehéz az élet, fáradt vagyok, erőltetett.

Tenni érte. Észrevenni. Befogadni.

Schiff András zongoraművésztől hallottam először ezt a gondolatot egy interjú során, már sok évvel ezelőtt, de még ma is eszembe jut. Sokszor. Minden napra kell valami szép.

 

Fotó: Mészáros Milán


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook